Ugrás a tartalomhoz
okt. 07. 2016

Planking, a hasizomgyakorlatok legkegyetlenebb türelemjátéka

Noha messze még az újabb strandszezon, a hobbi gyúrósok között is mindig akad 1-2 elvetemült, (magamat is beleértve), akik a tömegnövelés helyett ilyenkor is diétásabbra veszik a figurát, hogy aztán ne az utolsó pillanatokban kelljen drasztikus diétába vagy emberpróbáló kardióba fogni.

planking-1.jpg

Az utóbbi időben a diéta mellett előtérbe helyeztem a hasizomgyakorlatokat is, amit nem volt nehéz magasabb szintre emelni, mert ez idáig egyáltalán nem végeztem. Ennek rém egyszerű oka volt: hiába az erős hasizom, ha zsírréteg fedi. Később persze rájöttem, hogy ez óriási baromság, hiszen a hasizomnak nem csupán esztétikai szerepe van, hanem az egyes gyakorlatoknál igen fontos stabilizáló és tartásjavító funkciója.  Így aztán hasizomgyakorlatok úgy robbantak be az edzésembe, mint annak idején a lábedzés.

A hasizomedzést általában az edzések végére hagyom és mindig 2 gyakorlatot végzek. A planking-et mindig alkalmazom és e mellé választok még egyet: lábemelés, hasprés, felülés negatív padon, csigás köteles hasprés, haskerék, stb…

Helyes kivitelezés

Elhelyezkedünk a talajon szabályos fekvőtámaszba: a törzs teljesen egyenes, fenék ne legyen kinyomva és beesve sem. A fej lefelé vagy a kezekre néz, a térd pedig legyen nyújtva. Ha ez megy, jöhet a feketeleves:  hajlítsd be a könyököd és támaszkodj az alkarodon. Az alkarodat ne fordítsd ki, maradjon párhuzamos a törzseddel és a kezedet szorítsd ökölbe!

aad.jpg

Az első másodpercek után úgy gondolnád, hogy röhej az egész, de az első perc után rá fogsz jönni, hogy egyre nehezebb szabályos pózban maradni. Ennek tetejébe még a hasizmod is el kezd feszülni, később pedig a többi hasizomgyakorlatnál fellépő érzés fog jelentkezni. Az összes leendő kockád égni fog!

Kihívásként fogd fel!

A plankingbe bele lehet jönni, ezért hétről-hétre, napról-napra több ideig tudod tartani magad. Ha úgy gondolod, vezess naplót és jegyezd fel az előző nap eredményét. A következő napon döntsd meg a csúcsod. A planking tehát ugyan arról szól, mint sok minden más a sportban: győzd le magad és told ki a határaidat!  

A határ persze nem a csillagos ég. Amikor eljutsz odáig, hogy az 5. perc végére sem érzed a gyakorlat megfelelő hatásfokát, akkor kérd meg az edzőtársad, hogy helyezzen a hátadra egy 5-10 kg-os tárcsát és hajtsd végre a gyakorlatot úgy vagy kombináld az alábbiak szerint: 

a7a30d1d284409000eb992714933c6e1-723x1024.jpg

Kiknek való a planking?

Kezdőknek kevesebb sikerélményt nyújt, mert igen összetett gyakorlat és a helyes kivitelezéshez erős törzsizom, comb és karizom is szükséges.

A planking egy igen kemény türelemjáték. Ahhoz, hogy folyamatosan fejlődjünk kitartóerőre és elszántságra van szükség.  

Összegezve

Ha egy hatásos hasizomerősítő gyakorlatot kerestél, akkor most megtaláltad. Ha kockás hasra vágysz, akkor kevés lesz, de ha diétázol mellette, akkor eléred vele a célod. Nagy előnye a többi hasizomgyakorlattal szemben, hogy erősíti a törzs-, váll-, comb- és karizmokat is. Hajrá!

Ha hasznos volt a bejegyzés, támogass minket egy kattintással. Cserébe további hasznos edzéstervekkel és body-s tartalmakkal találkozhatsz! 

süti beállítások módosítása