Ugrás a tartalomhoz
nov. 23. 2018

Fitness labda - A mélyizmok jó barátja

Volt egy cingár haverom, akivel nem találkoztam legalább egy fél évig, aztán úgy hozta a sors, hogy a nyár közepén összefutottunk. Az emlékeimben egy vékony, kicsit pókhasas srácként él, és amikor megláttam egy rövidnadrágban, elállt a szavam. Kérdeztem tőle, hogy hogy hozta össze ezt a kockás hasat, a tök jó bicepszet, meg úgy a többit, aztán az volt a válasza rá, hogy: fitness labda. Először azt hittem, hogy viccel, de aztán kiderült, hogy tényleg csak azzal szórakozott egy jót, és érte el ezt a jó kis strandformát. De mégis hogyan? Hát így.

borito.jpg

Gyakorlatok, amikkel könnyen fejlődhetsz

A fitness labdával az összes izomcsoportot át lehet mozgatni, és az instabilitásának hála azokat a mélyizmokat is megmozgatja, amit egyébként egy sima súlyzós edzéssel képtelen vagy elérni. Plusz adalék, hogy állandóan mozog alattad, így nincs az a szett, amit ugyan úgy, ugyan abban a pozícióban tudnál elvégezni. A szabadsúlyos edzésen ugye arra gyúrunk, hogy minden gyakorlatot a lehető legprecízebben, ugyan úgy végezzünk el, ami a labdával kivitelezhetetlen. Ugyan a gyakorlatok száma végtelen, itt egy kis inspiráció arra, hogy miket érdemes elvégezned legalább heti egyszer. Mindegyik izomcsoporthoz 1-2 gyakorlatot válassz, és előtte mindenképpen melegíts be! A saját testsúllyal végzett feladatokból 1-3 szettet végezz 12-15 ismétléssel, azokból pedig, amikhez súlyokat használsz 2-4 szettet, és 8 ismétlést csinálj (kattints a képre a nagyításhoz):

fitness_labda.jpg



A tökéletes labda kiválasztása

Most, hogy képben vagy a gyakorlatokkal, ideje beszerezni a hozzád illő labdát, de előtte nézzük meg, hogy milyen labda illik Hozzád pontosan. A vásárlásnál két fő szempont van: Az egyik a testmagasságod, a másik pedig a testsúlyod. 

Ideális méret testmagasság szerint:

80-110 cm - 30 cm 
110-135 cm - 45 cm
135-160 cm  - 55 cm
160-180 cm - 65 cm
180 cm agy magasabb - 75+ cm

Azt, hogy hány kilót bír a labda mindig az adott labda leírásában látod, de nem kell megijedned, egy 85 centis labda simán elbír 600 kilót, úgyhogy nincs miért aggódnod. :)

fitness_labdak.jpgVálasz szín és méret szerint



Nem csak gyakorlatokra

Sokszor láthatod, hogy az irodisták előszeretettel ücsörögnek ilyen labdákon, nem véletlenül! A fitness labda állandóan izeg-mozog, nincs egy fix pontja és pillanata, úgyhogy a derék és a hát izmait folyamatosan munkára bírja. Ennek hála erősödik az izomzat, jobb lesz a tartás és elmúlnak a deréktáji fájdalmak is. Viszont ez csak akkor működik, ha helyes testtartással ülünk a lasztin, úgyhogy ha ülőalkalmatosságként (is) szeretnénk használni, akkor mindig csak annyi időt töltsünk rajta, ameddig fent tudjuk tartani az egyenes hátat. Ha úgy érezzük, hogy elkezdtünk görnyedni, akkor kússzunk át egy irodaszékbe, és csak akkor váltsunk vissza a labdára, ha már kipihentük magunkat. A labdához egyébként széket is lehet venni, úgyhogy teljes értékű irodai ülőalkalmatossággá változtathatjuk, hogy aztán leeresztve és a hónunk alá csapva otthon folytathassuk vele az edzést. :) Dobjatok össze egyre a cégnél, és egész nap adogathatjátok egymásnak:

fitness_labda_szek.jpgKattints a képre, és rendeld meg

 

süti beállítások módosítása