Kenyér, kifli és baconos rúd a legkirályabb lisztből.
Hozzávalók:
- 1kg teljes kiőrlésű királybúza liszt + 1 bögényi a formáláshoz
- 1/4 élesztő
- 6-7 dl víz
- 2 e.k. olaj vagy zsiradék
- 4 k.k. só
- 1 k.k. cukor (én szőlőcukrot használtam)
Ebből a mennyiségből készítettem el 3 fajta finomságot. A tökmagos kenyeret, a ciabatta kiflit és a baconos rudat.
Elkészítés:
Elsősorban a tésztát kelesztettem:
1 órával előtte a lisztet és a vizet 1 helységbe tettem, tálban, hogy egy hőmérsékletűek legyenek és a vízből kipárologjon a klór, ami megöli az élesztő gombákat.
1 óra elteltével a vízben jól elmorzsoltam az élesztőt, hozzáadtam a cukrot, olajat és a liszt 1/4-ét. Mindezt csomómentesre gyúrtam és hozzáadtam a liszt maradékát és a sót.
Még itt szétválasztottam a kenyérre szánt mennyiséget a többitől és abba tökmagot kevertem.
1,5-2 órán át kelesztettem. A tészta tökéletesen megkelt, majd ezután tetszés szerint formáltam: a kifliket kicsit megcsavartam, a rudakat baconnel összetekertem és a kenyeret egyszerűen csak formába tettem és a tetejét megszórtam zabpehellyel.
Előmelegítettem a sütőt (240 fok), majd egyenként beraktam őket. A kenyérrel kezdtem. A kenyeret 50 percig kell sütni, az első 15 percben 240 fokon, majd a maradék 35 percben 190 fokon. Így lett tökéletes.
A többit 200 fok körüli hőmérsékleten sütöttem.
Mondanom sem kell, hogy hatalmas sikere volt, esélyem sem volt letesztelni, meddig áll el a kenyér, mert már másnap nyoma sem volt a sütésnek.
Én mindenképp beiktatom az étrendembe, mert finom, könnyen lehet vele dolgozni és nem bántja a háklis pocakomat!
Jövök még receptekkel, kövessétek a blogot sok figyelemmel!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.