Ez a recept azoknak jöhet jól, akik alacsony szénhidrátos diétán vannak, vagy esetleg hintáztatják a napi szénhidrátmennyiséget. Hála a különböző édesítőknek, pofonegyszerű olyan édességet összehozni, amiben kevés a szénhidrát. Általában ezeknek viszont nagyon magas a zsírtartalma. Nem állítom, hogy ez egy zsírszegény desszert, de ez tudatos, hiszen a kieső szénhidrátot fehérjével és egészséges zsírokkal kell pótolni.
A receptben eper szerepel, de lehet kísérletezni másféle, alacsony cukortartalmú gyümölcsökkel is, mint a málna, ribizli, áfonya.
A sütihez egy 100 grammos zacskó szeletelt mandulát használtam fel, amiből kb. 80 grammot megdaráltam, és abból sütöttem a piskótát. ha valakinek nincs kávédarálója vagy aprítója, az használjon 80 gramm darált és 20 gramm szeletelt mandulát, ami majd a sütemény tetejére kerül.
Hozzávalók:
- 100 g szeletelt mandula, ebből 6 ek. megdarálva (kb. 80 g)
- 4 tojás
- fél csomag sütőpor
- 5 ek. eritrit
- 250 g sovány túró (krémes állagú)
- 100 g görög joghurt
- 200 g eper
- 4 lap zselatin
- vanília / vanília kivonat
- tetszés szerinti édesítő (nálam folyékony sztívia)
A tojásokat szétválasztom, a sárgáját az eritrittel fehéredésig keverem, majd belekeverem a darált mandulát és a sütőport. A fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verek, majd óvatosan belekeverem a mandulás sárgájába. Egy kisebb méretű szilikonos tepsibe (kb. 20 cm x 20 cm) vagy kerek tortaformába terítem, megszórom a maradék szeletelt mandulával és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütöm. Miután elkészült, hagyom kihűlni, és egy nagy kenyérvágó késsel, vagy tortafűrésszel óvatosan félbevágom. Vigyázat, elég vékony a piskóta!
A krémhez az epret összetöröm (villával, krumplinyomóval, botmixerrel), elkeverem a túróval, joghurttal, vaníliával és édesítem ízlés szerint. A zselatinlapokat előkészítem a leírás alapján, majd a túrókrémbe keverem.
A formába visszateszem a piskóta alját, rákenem a krémet, majd ráhelyezem a tetejét, és pár órára hűtőbe teszem.
Hozzávetőleges kalóriaérték
- 1240 kcal
- 42 g szénhidrát
- 80 g zsír
- 80 g fehérje
Ebből 6 kiadós vagy 4 óriási szelet süti jön ki. Igazi kora nyári desszert, amit nehéz abbahagyni.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.