Ugrás a tartalomhoz
dec. 13. 2013

Low Down guggolás

A fájdalmas haszon


Az előző cikkemben szó volt az alapgyakorlatok tesztoszteron szint fokozó hatásairól. A guggolás is ezeknek a gyakorlatoknak a része. Ámbár népbetegség a konditermekben, hogy míg a felsőtest fejlesztéséért mindent megtesznek, az alsó végtagokat legalább ennyire elhanyagolják. Nem vitatom, hogy a lábedzés az összes többi közül a legfájdalmasabb, legkimerítőbb és legidőigényesebb feladat, de bármennyire is hihetetlen, evolúciós fejlődésünk velejárója, hogy a lábunkon állunk, márpedig erős lábak nélkül nincs erős felső test. Úgyhogy továbbra se vegyétek fél vállról a lábazást és a guggolást! Mert ugye nem akartok aránytalanok, lusták és puhányok lenni?

squats1.JPG forrás: http://www.musclesprod.com

Nem guggolsz elég mélyre? Elszalasztod a pontokat. (nem, ez nem a Tescos pontgyűjtő akció)


Nekem személy szerint a heti két lábedzés mellett van időm „kikísérletezni”, hogy melyik gyakorlatok ütősebbek és hasznosabbak. A visszajelzéseket pedig a lábazást követő 1-2 napon belül megkapom, természetesen izomláz formájában. Mostanában derékszög alá is lementem, igaz ettől, az edzést követő napokon különösebben nagyobb izomlázat nem észleltem, viszont a combhajlítókban eddig nem tapasztalt „pozitív fájdalom” jelentkezett. És ez csak a guggolástól. Már megérte. (+1)

„De ha mélyre guggolok, szétmegy a térdem”

Hazugság! Viszont kezdőknek nem ajánlott. Sokaknak még azt is nehéz megtanulni, hogy teli talppal guggoljanak, vagyis a talp teljes felülete érintse a földet. Nincs is ezzel semmi gond. Ilyenkor érdemes kitámasztani a sarki részt, hogy magabiztosabbak legyünk és ne veszítsük el az egyensúlyunkat. Én is így kezdtem. Az Achillesem sem volt valami rugalmas, főleg ezért használtam sokáig alátámasztást. Szóval csak akkor próbáld ki a „Low Down”-t, ha már biztonságosan megy a derékszögguggolás.  Nem ajánlott azoknak sem, akik különböző ízületi problémákban szenvednek és a térdfájósoknak sem. Térd műtéten átesett felgyógyultakról nem is beszélve.

A térd ízület nem a mély guggolástól megy tönkre, hanem a helytelen kivitelezéstől. A maximális mozgástartomány kihasználása ráadásul ízületvédő tulajdonságú.(+1) Megmondom őszintén nekem már így kényelmesebb guggolni. A derékszögguggolásnál úgy érzem, hogy a térdemmel plusz erőket kell kifejtenem, hogy ne ereszkedjek lejjebb. Inkább fejtek ki nagyobb izomerőt a hajlítókban miközben megküzdök a mélyből feljönni, minthogy a térdemmel egyfajta fékező erőt biztosítsak. (+1)

Aztán ott vannak a súlyemelők. Bravúros, ahogy végrehajtják a gyakorlatot, és ők valóban rendesen beleguggolnak. Velük kapcsolatban is igazolódni látszik, kutatások bizonyítják, hogy nincs több sérülés a súlyemelők körében, mint a testépítőkében. (+1) 

Olympics9.JPGforrás: http://goheavy.com

Komplett edzésbe


Ahogy említettem, nekem a lábedzés heti 2 alkalomban merül ki. Egyrészt nagy és makacs izomrészről van
szó, ami több gyakorlatot igényel, másrészt edzése annyira megterhelő(nekem), hogy egy 1.5 órás kondiba
nem tudom belesűríteni a gyakorlatokat. Egy alapos bemelegítés után a kemény guggolások végeztével, ott van, hogy eltelt már 20-25 perc. Ezután egy kis kitörés szintén negyed óra. Hajlító és feszítő ugyan csak 15-15 perc. Ráadásnak a bal lábamra extra hajlító, mert egy kicsit el van maradva.  Durván össze is jött egy edzésidő. De guggolas_081.jpgmi lesz a lábtolóval, felhúzással vagy a vádlival? Mennek a következő napra!

Low-Down nap


Bemelegítés nélkül nincs is miről beszélnünk. A hajlítók és feszítők mélyguggolásnál kiemelt figyelmet igényelnek. Ezért mielőtt elkezdenénk a lábazást, végezzünk a nyújtó és feszítő gépen 1-1 kissebb súlyú, magas ismétlésszámú gyakorlatot. Helyes kivitelezéshez álljunk széles terpeszbe és lábfejünket fordítsuk kissé kifelé. A többi szabály ugyan úgy érvényesül, mint a derékszög guggolásnál.  Csak ezután essünk neki a Low-Down guggolás edzéstervnek, ami nálam így néz ki:

gyakorlat sorozat ismétlés
Mélyguggolás 4+1 (az első sorozat még mindig bemelegítés jellegű) 10
Kitörés 4 12
Hajlító 4 14
Feszítő 4 14
süti beállítások módosítása