Ugrás a tartalomhoz
okt. 06. 2013

Fogas bakonyi módra

Ismét egy finom étellel jelentkezem, ami az utóbbi cikkel ellentétben inkább fehérjében gazdagabb, mint szénhidrátban.

A fogas, a horgászberkekben süllőnek is hívják, egy szálkátlan, száraz, fehér húsú hal. 100 gr fogas csaknem 20 gr fehérjét tartalmaz 0,2 gr szénhidrát és 0,8 gr zsír mellett. Kinézetre sokak szerint csúnya, de nekünk horgászoknak az egyik legszebb hal.

pic_1019.jpg

Nézzük a hozzávalókat:

- 60 dkg filé vagy kisebb hal

- 1 kk. só

- olivaolaj

A mártáshoz:

- 1 kisebb vöröshagyma

- olivaolaj

- 40 dkg csiperkegomba

- 1-2 gerezd fokhagyma

- őrölt kömény

- 2 dl zsírszegény tejföl

- 1 evőkanál liszt

- 1 evők. pirospaprika

- 1 chilipaprika

Elkészítése: A halat megtisztítom, lebőrözöm, besózom és 1-2 percig olajon megpirítom. Filét csak nagyobb hal esetén használok, ha kisebbet sikerül fogni, akkor őt egészben készítem el. Csak méretes, 30 cm feletti halat használjunk, ez a legkisebb elvihető mérete, de az se baj, ha nagyobb kicsit :)
A mártás elkészítése:
Olajon a hagymát üvegesre párolom, hozzáadom a pirospaprikát, majd fél liter vizet. A felvágott gombát ebbe a lébe teszem, sóval, fokhagymával, köménnyel ízesítem. 6-8 perc alatt készre fő. A tejfölből és a lisztből habarást csinálok, amit a gombás lébe keverek. A chilivel pikánssá teszem.
Előmelegítem a sütőt. Egy tepsibe teszem a halat, rákanalazom a mártást és 10-15 perc alatt készre sütöm.

250833_988282.jpg

Az így kapott étel tápanyag-eloszlása is mondhatni tökéletes, a biztosítékot egyedül a kalória verheti, de ugye nem egyszerre kell megenni :) (Bár feltehetően egy átlagos gyúrósnál egyben le fog csúszni :) )

Fehérje: 161 gramm
Szénhidrát: 29,1 gramm
Zsír: 31,3 gramm
Kalória: 1038

Jó étvágyat!

süti beállítások módosítása