Ugrás a tartalomhoz
okt. 27. 2017

Saját testsúlyos teljes test edzés

Mikor a barátaimmal testépítésről beszélek, szinte mindegyikük elmondja, hogy ő elsősorban a saját testsúlyos gyakorlatokat preferálja. Ennek szerintem három fő oka lehet:

  • a nagy súlyokkal történő edzéstől úgy általában tartanak az emberek - nem tartják egészségesnek
  • a „saját testsúlyos edzés" olyan egészségesnek hangzik
  • a saját testsúlyos edzéshez nem kell lemenni az edzőterembe - otthon, vagy mondjuk egy ingyenes, napsütötte kondiparkban is végezhető

Szerény véleményem szerint a saját testsúlyos edzésnek egyetlen előnye van: praktikus. Valóban nem kell hozzá edzőtermi bérletet venni, akár otthon, vagy a megfelelő felszerelés segítségével bárhol végezhető.

sajat_testsulyos_edzes.jpg

Miért nem előny, hogy pont a saját testsúlyunkkal edzünk? Sokan azt gondolják, hogy pont az az ideális (és egészséges) az izmaink számára. És ha túlsúlyosak vagyunk? De nem is ez a lényeg.

Ha maximális izomnövekedést szeretnénk elérni, az általunk egyszer kinyomható maximális súly kb. 80%-ával érdemes dolgoznunk. Ez pedig azt jelenti, hogy akkora súlyt kell választanunk, amivel nagyjából 4-6 ismétlésre vagyunk képesek, ha bukásig dolgozunk. Ez pedig a legritkább esetben pont a saját testsúlyunk!

Szabályos fekvőtámaszból a legtöbb (nem edzőteremhez szokott) életerős férfi jóval több, mint 6 ismétlésre képes. Tolódzkodásból viszont lehet, hogy csak 1-re, vagy 2-re. Húzódzkodásból elképzelhető, hogy egyre sem. Pedig minden izmot egyforma intenzitással kellene sokkolnunk.

Ezért valószínű, hogy egy csak saját testsúlyos gyakorlatokat végző egyén kevésbé arányos testalkatot épít, mint egy súlyzókat használó testépítő. Nem biztos, de valószínű.

Pl. a mellizom felső részének megedzése az egyik legfontosabb dolog egy klasszikus fizikum építése során. Ezt mondjuk egy emelt lábú fekvőtámasszal célba lehet venni, de súlymellény nélkül igencsak kevés lesz a súlyunk ahhoz, hogy kellően látványossá fejlesszük. Konkrétan oldalsó vállizmot célzó saját testsúlyos gyakorlat nem is létezik. Pedig az oldalsó mellizom megnövelésével érheti el az ember a kívánt „V-alakot". A széles hátizommal már más a helyzet, mert a viszonylag nehéznek számító (mondjuk széles fogásos) húzódzkodásokkal ezt a testrészt jól meg lehet bombázni.

Szóval lényeg a lényeg: ha dagadó muszklikat, nagy mellizmokat, illetve egy igazi klasszikus fizikumot akartok építeni, a saját testsúlyos edzés helyett az edzőtermi, súlyzós edzést ajánlom.

Ha mégis ragaszkodtok a dologhoz, mert mondjuk szerettek kijárni a közeli kondiparkba, ajánlok nektek egy teljes test edzéstervet, amit ha hetente háromszor, minden második nap (hétvégén kettő pihenőnappal) alkalmaztok, szerintem kihozhatjátok a maximumot ebből a módszerből.

Minden gyakorlatra vonatkozik, hogy lassú negatív után gyorsan feszítsétek meg az izmot! Mikor leeresztitek magatokat, szívjátok be a levegőt, mikor pedig kinyomjátok magatok, fújjátok ki. A felső holtponton számoljatok el háromig, lent pedig egy pillanatra se álljatok meg! Mindig bukásig dolgozzatok. Annyi ismétlést végezzetek, amennyit csak bírtok. Jegyezzétek fel, mennyire voltatok képesek, és legközelebb törekedjetek többre, különben nem lesz fejlődés! Végezzetek három sorozatot az összes gyakorlatból. Nyújtásra külön nincs is feltétlen szükség, mert a szuperszettek úgy vannak párba állítva, hogy az egyik mozdulat a másik nyújtása és vice versa.

1. Szuperszett: fekvőtámasz emelt lábbal - húzódzkodás alsó fogással

Kezdjétek a mellizom felső részével. Ehhez kell a fekvőtámasz, de emelt lábbal! Az alsó fogásos húzódzkodás nem csak a hátat, hanem a bicepszet is célba veszi. Véleményem szerint a legjobb bicepsz gyakorlat - mert összetett (mondjuk úgy, az egyetlen összetett bicepsz gyakorlat).

Ha valaki végezne széles fogásos húzódzkodásokat is, ügyeljen arra, hogy ne csináljon több húzó, mint toló gyakorlatot! Szerintem egyébként elég az alsó fogásos változat. A következő szuperszett úgyis tartalmaz felső fogásos húzó mozdulatot.

herkuleshuzodzkodas.jpg

Herkules húzódzkodik

2. Szuperszett: tolódzkodás rúdon - fordított evezés

A tolódzkodás már egy hatásosabb mellizom gyakorlat, mint a fekvőtámasz, mivel a teljes testsúlyunkat igénybe vesszük a kivitelezése során, viszont a mellizom alsó részét használja, ami a legtöbb kezdőnél túl van eddzve a mellizom felső részéhez képest. A mozdulat eredetileg a tricepsz alapgyakorlata. A kar hátsó izmának mindhárom fejét egyformán célozza. Ha nem vagyunk képesek rúdon csinálni, végezzük padon, lehetőleg emelt lábbal. Érdemes minél előbb elkezdeni a rúdon kivitelezett változatot.

tolodzkodas.jpg

Két stabil szék között is lehet tolódzkodni

A fordított evezést nem mindenki ismeri. Sokan arra használják, hogy ezzel eddzék fel magukat a klasszikus húzódzkodásokhoz. Lényege, hogy kb. derékmagasságban, alulról megragadunk egy fixen rögzített rudat (vagy kettő párhuzamosat) és egyenes háttal felhúzkodjuk magunkat. Ez megedzi az alsó hátunkat is. Ha emelt lábbal végezzük, nagyobb súlyt kell megmozgatnunk. Ha annyira megemeljük a lábunkat, hogy mikor kinyújtjuk a kezünket, a felsőtestünk a lábfejünknél mélyebbre kerül, a mozdulattal az oldalsó vállizmunkat is igénybe vesszük.

forditottevezes.jpg

Fordított evezés emelt lábbal

3. Szuperszett: kitörés - lábemelés függeszkedve

Saját testsúllyal a guggolás nem túl nehéz dolog. A kitörés egy picivel keményebb. Ezért javaslom inkább az utóbbit a láb megedzésére. A függeszkedve történő lábemelés nyújtja a hasat, úgy edzi meg. Segít a derék vékonyításában is. Nem mellesleg egy igen menő gyakorlat.

...és ez minden. Kíváncsi vagyok a véleményeitekre.

Ha hasznos volt a bejegyzés, támogass minket egy kattintással. Cserébe további hasznos edzéstervekkel és body-s tartalmakkal találkozhatsz! 

süti beállítások módosítása