Ugrás a tartalomhoz
aug. 10. 2017

Sleep & Relax: Jó éjszakát!

Lassan augusztus közepén járunk, ami a nyár és a pihenés időszaka. Mégis egy csomó frusztráló tényező van, ami miatt könnyen felborulhat az alvásciklusunk. Nem csak magamon tapasztalom, de nagyon sok ismerősömtől is hallom, hogy mostanság rosszul alszanak. A stressz, a közelgő ősz, a véget érő szabadságolások és a gatyarohasztó meleg mind-mind tesz arról, hogy egy nyugodt éjszakán se legyen. Ez nem csak a lelki egyensúlyunkra, de a testire is egyaránt rosszul hat, úgyhogy ideje kézbe venni a dolgokat!

anrold_sleeping.jpg

Pihentesd az agyad!
Vannak, akik álmok nélkül, vannak, akik az egész éjszakát végigvizionálva alszanak. Jómagam az álmodós típus vagyok, egész éjjel zakatol az agyam és vetíti a képeket. Ha az alvás felületes, akkor rettenetes másnapnak nézhetünk elébe: fáradtság, dekoncentráltság és hiszti-hiszti hátán. Noha vannak módszerek arra, hogy az éjszaka nyugodtan teljen, mégis orosz rulett tud lenni egyik-másik népi praktika használata. Sokan a gyógyszertárakba rohannak a különböző magnéziumot tartalmazó termékekért, amikben a már indokolatlanul nagy dózisú magnézium tartalomnak hála az alvás ugyan mélyebb, de emiatt fárasztóbb is és akkor még nem is említettem a magnézium egyik kegyetlen mellékhatását: a féktelen étvágyat. De hogyan lehet mégis jól aludni magnéziumbombák nélkül? Arra, hogy a lelkünket kikapcsoljuk lefekvés előtt, számos módszer áll rendelkezésre. A fő cél az, hogy ne csináljunk semmi olyan tevékenységet, ami pörgeti az agyat: felejtsd el a TV-t, ne játssz se a gépeden, se a telefonodon és lehetőleg a hírekkel se ilyenkor idegesítsd fel magad. Amivel viszont érdemes foglalkozni az a meditáció, vagy csak szimpla relaxáció és az olvasás, persze a megfelelő olvasmány is fontos ilyenkor, lehetőleg ne a Trónok harca legújabb kötetét forgasd elalvás előtt! :) A megfelelő táplálékkiegészítők is jól jönnek ilyenkor. Amit mindenképpen be kell vetned az az L-triptofán ami esszenciális aminosav, mely a B6-vitamin jelenlétében szerotoninná alakul - ez a boldogsághormon, mely az éjszaka folyamán melatoninná alakul.A szeratonin befolyásolja a közérzetet, és hatással van a teljes pszichikai állapotra. Hiányával az ellenkezőjét érjük el, tehát a hangulatunk rosszabbodik, alvászavarok lépnek fel, alvatlanság és ingerlékenység lép fel. A melatonin szabályozza az alvásciklust, javítja az alvás minőségét és mennyiségét, gyorsítja az elalvást, megszünteti az éjszakai ébredéseket, ráadásként pedig javítja a szervezet regenerációs képességét. Ha nehézkes az elalvás, akkor jól jöhet a gamma-amino vajsav, ami az idegműködésre van nyugtató hatással, ráadásul stimulálja a növekedési hormon termelést is, így nem csak nyugodtabb, de nagyobb is leszel :)

Pihentesd a tested!
Mindegyik. "A Testépítés Nagy Könyvében" le van írva, hogy az izom csak akkor fejlődik, ha megfelelő mennyiségű alvás társul az edzésekhez és a patikamérlegen kiszámolt étrendhez. Az izmoknak nem csak a lazulás és az ágyban fetrengés fontos, de a megfelelő hormonháztartás is. A szervezet olyan, mint egy gép, lépcsőkben halad egyik folyamat után a másikat előtérbe helyezve. Az éjszakai hormontermelés is ilyen: amíg egy folyamattal nem végzett a test, addig nem kezd bele a másikba, pedig nagyon fontos, hogy az összesen végigmenjen. A precíz alvásnak ilyenkor pláne jelentősége van, hiszen nem szeretnénk egy feldolgozatlan, lefekvés előtt bedöntött kazein molekulát sem és a fent említett növekedési hormon termelésből sem célszerű kimaradni, úgyhogy ne csak a testedre, de az alvásodra minőségére is ideje gyúrni egy kicsit!

sleeping_woman.jpg

Mivel tudom jobbá tenni az alvásminőségemet?
Ha mindent egy lapra akarsz tenni, akkor érdemes kipróbálnod a GymBeam Sleep & Relax nevű, kifejezetten alvásminőség-javításra létrehozott táplálékkiegészítőjét, amiben nem csak L-tropofánt, magnéziumot, gamma amino vajsavat, és B8 vitamint találhatsz, de meg van spékelve egy kis indiai ginseng kivonattal is, ami nem csak az immunrendszert, de az idegrendszert is erősíti. Egy doboz 30 napra elegendő adagot tartalmaz, úgyhogy ha beruházol rá, egy nyugodt hónapnak nézhetsz elébe. Persze vannak népi módszerek is, amiket bevethetsz, a nyugtató teákon keresztül a cukrozott tejig, de ezek nagy része csak placebo-ként fogja megpróbálni helyrerakni az éjszakai programjaidat. 

sleep_n_relax_1920x595.png

süti beállítások módosítása