Ugrás a tartalomhoz
aug. 31. 2016

Kelj fel és járj! - Így könnyű elkezdeni a testmozgást

Egész nap egy székben ülsz és dolgozol? Ha hazamész, akkor beveted magad a kanapéra, mint aki jól végezte dolgát és nem csinálsz az égi adta egy világon semmit? Biciklizni a liberálisok szoktak, rollerezni a hülyék, akik este eljárnak futni időmilliomosok és nem tudnak magukkal mit kezdeni? Ha így gondolkodsz, akkor ez a cikk Neked szól! 

a-mature-overweight-man-sitting-on-an-old-couch-watching-tv-with-an-unhealthy-meal-of-hamburger-french-fries-and-soda-pop-2.jpg

Igen, tudjuk, hogy:

  • Nem tudsz őszinte mosollyal menni a strandra, mert tudod, hogy szarul nézel ki
  • Alig bírsz felmászni az első emeletre, ha fel is érsz úgy zihálsz, mint egy asztmás
  • A pulzusod hol ennyi, hol annyi
  • Nincs erőd
  • Nincs igazi velős étvágyad
  • Nincs kedved semmihez
  • Nem néznek utánad a csajok az utcán
  • Ha el kell képzelned magad egy év múlva, akkor csak egy kiásott sírgödröt látsz
  • Naponta 1 doboz cigit szívsz
  • Szereted a sört. Túlságosan is.
  • Lusta vagy, mint egy disznó

Ez egy az, ipari forradalom óta létező betegség, ami egyre több embert érint. Jó hír, hogy van rá gyógyír, igaz egy kicsit meg kell vele szenvedni. Úgy hívják, hogy testmozgás. Direkt nem hívtam sportolásnak, mert úgy is sokat mozoghatunk, hogy közben nem sportolunk. Egy ilyen nem-sportolással belecsapni a lecsóba egyszerűbb és vállalható dolog, legyen szó egy áttáncolt estéről, vagy egy hétvégi hosszabb-rövidebb túráról valahol a közelben. Ha ennyi mozgást beiktatsz, akkor máris jobb lesz arra az egy napra a közérzeted, az étvágyat és az életed. Próbáld ki, nem veszíthetsz vele semmit, aztán ha tetszett, lépj tovább!

Elindulok egy úton, én is egy másikon

Az, hogy milyen sportot válasszon az ember, mindig egy nehéz kérdés. Elsősorban a cél szentesíti az eszközt és a sport választásánál ez rendkívül igaz. A fitness-t azoknak szoktuk ajánlani, akik a fenti pontok nagy részének megfelelnek. Szükségük van némi mozgásra, de semmilyen módon nem akarják megváltani a világot. Úszás, aerobik, zumba, spinning, vagy a kár egy kiadós társastánc tanfolyam is tökéletes eszközök erre. Szórakoztatóak, átmozgatják az ember minden porcikáját és már kész is az új Én, aki boldog, erővel teli és céltudatosabb, mint valaha. :)

feel-the-music-and-move-your-body.png

Ha vannak komolyabb célok is, komolyabban kell meghozni a megfelelő sport melletti voksot. Ha jobban akar az ember kinézni, akkor célszerű a TRX-et, crossfit-et választani, amiben az állóképességé és a tipikus strandmodell alkaté a főszerep. Itt a lustaság mellett már meg lehet küzdeni az elemekkel is és minden napra bőven jut kihívás. Ezzel egyetemben minden nap jár a győzelem is, ami nagyon jól tud esni, egy megfeszített edzésen. A kezdeti időszakban egyébként pont az a jó, hogy az ember szinte minden edzésen túl tudja teljesíteni magát. Aztán az évek során ez lecsökken, de addigra szerelemmé válik a sport. :) Ha igazi erőgépek akarunk lenni, érdemes a testépítés, vagy az erőemelés irányába fordulni. Hogy melyiket választjuk egyéni ízlés döntése. Az erőemelésben tényleg az egekig tornászhatjuk a súlyokat, miközben nem kell gyónni mennünk, ha heti kétszer beesik egy csülökpörkölt főtt krumplival. Ha a befektetett energia mellé szeretnénk egy feltűnően korrekt alkatot, akkor az evést is be kell áldozni. Cserébe minden utcán töltött perc ajándék, már ami az árgus szemeket illeti.

studio_gym2.jpg

Ó jajj, most mit tegyek?

Az, hogy mire van szükséged, Te döntöd el. Azt viszont jobb ha tudod, hogy a testednek mindenképpen szüksége van a mozgásra. Ha rendszeresen sportolsz, vagy akár csak sétálsz hosszabb távokon, már azzal nagy eredményeket lehet elérni a közérzet és az egészség javulásában, ha pedig elkötelezed magad egy sport mellett, akkor akár 10-20 évvel meg is hosszabbíthatod az életed. Tudom, hogy nehéz, tudom, hogy nincs rá idő és energia, de hidd el, minden megtérül, ráadásul nagyon hamar. Próbáld meg tét és elvárások nélkül elkezdeni. A célod ne a strandforma legyen, hanem csak annyi, hogy holnap lesétálsz egy buszmegállót. Ha tetszett, holnap után sétálj le kettőt és így tovább. Aztán majd csak lenézel idővel a terembe és 2 év múlva már feszítesz a strandon úgy, hogy sosem érezted kényszernek azt, amit csinálsz. Felfedeztél, megmérettettél és győztél, csak azért, mert élvezted. És hidd el megéri. Nem hiszel nekem? Próbáld ki! ;)

süti beállítások módosítása