Ehhez a desszerthez egy meggyes-mákos zabkása adta az ötletet.
A recepttel több legyet is ütünk egy csapásra. A meggyes-mákos desszerten kívül kaptok egy lisztmentes piskótát, aminek a felhasználása csak a Ti képzeletetekre van bízva, és egy csokibevonatot, kókuszzsírból, eritritből és kakóból. Mielőtt még bárki is a szívéhez kapna, hogy mit merészelek, ez pl. a laktózérzékenyeknek lehet jó alternatíva.
Piskóta:
- 4 tojás
- 4 evőkanál eritrit
- 4 evőkanál kakaópor
- fél zacskó sütőpor
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét az eritrittel kemény habbá verjük. Ezután kis fokozatra vesszük a habverőt, és hozzáadjuk a sárgáját. A végén a kakaóport és a sütőport óvatosan beleforgatjuk, ezt már széles fakanállal, hogy ne törjön össze a hab. Sütőpapíros tepsiben vékonyan elterítjük, kb. ujjnyi vastagra, majd 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Érdemes figyelni, mivel vékony a tészta, hamar megéghet. Ha nem ezt a sütit készítitek, tölthetitek túrós krémmel, citromkrémmel, tulajdonképpen bármivel.
Krém:
- 50 g zabpehelyliszt
- 25 g vaníliás protein
- 25 g (darált) mák
- 3 deci víz
- 50 g meggy
A krém hozzávalóit összefőzzük, tulajdonképp ez egy zabkása, csak zabpehelylisztből. A meggyet feldaraboljuk és a végén adjuk hozzá, kicsit kevergetjük, hogy megszínezze a krémet. Nekem natúr meggybefőttem volt, úgyhogy a víz egy részét meggylére cseréltem, ez adta a szép színét. A krémet kihűtjük, közben elkészítjük a csokit.
Csokibevonat:
- 35 g kókuszzsír
- 22,5 g darált eritrit
- 20 g kakaópor
A kókuszzsírt gőz fölött az eritrittel és a kakaóporral addig melegítem, míg az eritrit feloldódik. Én elsőre elrontottam, mert türelmetlen voltam, úgyhogy sercegett a fogunk alatt az eritrit. :( Egyébként ebből az alapból azután készíthetünk pl. bonbont, ha reszelt narancshéjat vagy chilit adunk hozzá. Vagy valamilyen alkoholt amit épp találunk otthon. :)
A bevonatot melegen tartjuk a gőz fölött, amíg rétegezzük a sütit. Ehhez a piskótát 3 egyforma részre vágjuk, majd piskóta-krém-piskóta-krém-piskóta, a végén a tetejére simítjuk a csokit. Mehet egy pár órára a hűtőbe, hogy a csoki és a krém is kicsit megszilárduljon. Ja igen, a bevonat roppanós lesz, úgyhogy érdemes még puha állapotban késsel becsíkozni, hogy könnyebb legyen aztán szeletelni.
Ha valaki nagyon diétázik, kihagyhatja a csokit, akkor a tetejére is mehet krém és egy kis meggy dekorációnak.
Az egész (8-10 szelet) tápanyagtartalma
- Kalória 1168 kcal
- Szénhidrát: 193 g
- Fehérje: 61 g
- Zsír: 75 g
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.