Ugrás a tartalomhoz
feb. 24. 2015

Citromos-kókuszos zabpehelykeksz

Nálam mostanában ha édességről van szó, akkor a zabpehelykeksz az abszolút befutó. Sikerült már közel tökéletesre fejleszteni az alapreceptet, azt szoktam variálni, attól függően épp mihez van kedvem. Ez most egy citromos-kókuszos verzió, étcsoki darabokkal a totális bűnbeesésért. Ügyesen kis számolással be lehet építeni a diétába, vagy csak meglepni vele a vendégeket, tuti nem veszik észre, hogy nem hagyományos kekszet rágcsálnak. :)

0_img_2014.jpg

Miből?

  • 150 g zabpehelyliszt
  • 80 g kókuszreszelék
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 70 g eritrit
  • 120 g kókuszzsír
  • 2 egész tojás
  • 1 citrom leve és (kezeletlen) héja
  • 1 csipet só
  • sok %-os étcsoki ízlés szerint, de akár el is hagyható :)

Hogyan?

A zabpelyhet, kókuszreszeléket, eritritet kávédarálón ledarálom. A kókuszreszeléket én úgy szoktam, hogy a lisztből adagolok hozzá, különben egy zsíros massza tapad a késre a kókuszból. Ezeket és a többi száraz hozzávalót egy tálban alaposan elkeverem, a kezeletlen héjú citrom héját belereszelem, majd belefacsarom a levét is. Mehetnek bele a tojások, majd a langyosan folyós kókuszzsír. A masszát annyi időre a hűtőbe rakom, míg a kókuszzsír kicsit megszilárdul, majd sütőpapíros tepsire kis gombócokat lapítok belőle. Nem nagyon mászik el sülés közben, inkább megnő. Mindegyikbe nyomok egy darab étcsokit (vagy nem), majd 180 fokos előmelegített sütőben 10-12 percig sütöm, vagy addig, amíg a széle kicsit színesedni kezd, nekem akkor lett igazán ropogós. Rácson hagyom kihűlni, aztán mehetnek dobozba. Nekem kb 40 darab lett ebből az adagból, és tök sokáig eláll, az egy hete sütött adagból még bőven van, és ugyanolyan jó.

Kalóriatartalom(egy darab kekszben)

  • Szénhidrát: 3 g
  • Fehérje: 1 g
  • Zsír: 5 g
  • Kalória: 57
süti beállítások módosítása