Ugrás a tartalomhoz
máj. 02. 2014

Edzés és áldozat

Bármiről legyen is szó az életben, általánosan igaz, hogy a dolgok nem ingyenesek. Ha úgy tetszik, mindenen van egy árcédula, ha meg akarod kapni, az ennyi és ennyi időbe, pénzbe, energiába kerül. Ahhoz, hogy nagyobb és erősebb legyél, időt, energiát, és pénzt kell áldoznod. Időt kell töltened a teremben, a konyhában, pénzt kell költened a teremre, a kajára, a kiegészítőkre. Ezt mindenki tudja, úgyhogy nem is vesztegetném rá a szót. Beszéljünk inkább az energiáról! Mit jelent az, hogy az edzés az időn és pénzen túl energiába kerül?

bodybuilding-poster.jpg

Az energia mindig a számla legalján van feltüntetve, és az árcímkén sose látni előre. Lemész a terembe teljesen egyedül. Sehol senki, csak te és a vasak. Bemelegítesz, majd ahelyett, hogy elkezdenéd a szokásos súlyemelgetést, eltökéled, hogy kihozod magadból a lehető legtöbbet, amire képes vagy. Nem a súly nagyságát, a sorozatok számát vagy az órát figyeled, hanem kizárólag saját magadat. Először tökéletesen tudsz koncentrálni, növeled a súlyt és keveset pihensz. Aztán kezdesz lankadni. Mozdulataid lassabbak, erőtlenebbek lesznek, gondolataid elkalandoznak. Össze kell szedned magad. Amikor sikerült legyőznöd önnön nemakarásodat, egy másfajta érzés bontakozik ki a testedben. Először az izmaidat és végtagjaidat érzed fáradtnak, majd az egész tested, végül az elmédet is. Remegsz. Újra meg kell küzdened magaddal. Érzed, hogy hullámokban önt el a tesztoszteron. Az agyad kikapcsol, már nem érzel fáradtságot, valaki más cselekszik, egy velejéig agresszív gép, kimért, célszerű mozdulatokkal adagolva az erőfeszítést.

Mikor feleszmélsz, már megcsináltad a szokásos edzésmennyiséged másfél-kétszeresét, a szokásos idő fele-bodybuilding-and-heart-health-2.jpgkétharmada alatt. Kiüresedett fejjel lépsz ki a teremből, nem érzel sem fáradtságot, sem elégedettséget. Aztán elkezded a törlesztést. Kölcsönt vettél fel önmagadtól, olyan erőtartalékokhoz nyúltál, amelyeknek eddig a
létezését is eltitkoltad önmagad elöl. A kölcsönt pedig kamatostul kell megfizetned, hogy aztán még többet tartalékolj, és legközelebb többet tékozolhass. 


Több pihenés, több kaja, több levezetés. Egyszerűnek tűnik, de korántsem az. Volt már hiteltartozásod, vagy ismersz olyat, akinek van? Hogy érzi magát és hogyan viselkedik az olyan ember, akinek tartozása van? Aki a megkeresett pénzén nem mehet el szórakozni, nem vehet új kocsit vagy nem nézhet több csatornát, hanem mindig egy másik bankszámlára utalják tovább a pénzét? Nos, így fogod érezni magad te is. Miután kiléptél a teremből, először is, ólmos fáradtság vesz erőt rajtad, majd tompa leszel, mint egy letaglózott barom. Amikor eszel, az emésztés még több energiát rabol el kisemmizett szervezetedtől. Ha eszel, fáradtabb leszel, ha nem, rosszul leszel. Elviseled vagy kidőlsz. Ha kidőlsz, miután magadhoz tértél, a tompultság nem múlik el, csak enyhül kicsit. Ha nem dőlsz ki, a holtponton túljutva egyre agresszívabb és impulzívabb leszel. Egy lábedzés után jó eséllyel úgy érezheted magad, mintha egy bika heréje lenne az agyad helyén ami csak pumpálja és pumpálja a tesztoszteront.

teddy-bear-movie-gym.png
A tompultság, agresszivitás és fáradtság még egy-két napig érezhető lesz. Szociális kapcsolataidben nehezebben boldogulsz és intellektuális kapacitásod is khm... visszafejlődik. Persze csak időlegesen, amíg vissza nem fizeted a tartozást. Így fizeted meg egy kemény edzés árát. Most képzeld el azt, hogy nap-nap után ilyen edzésed van, és folyamatosan egyre nagyobb adósságokba vered magad. Egyre több kávé kell, hogy életben maradj, és egyre kevesebb mozdulat. Mivel sokat eszel, a szervezeted sose pihen, a fejed sose tisztul ki - a pihenés csak készülődés a következő pusztításra. Az életed egy hullámzó, szennyes folyammá válik, a tompa üresség örvényéből csak az agresszió tajtékzó hulláma emel fel újra, egy-egy munkasorozat erejéig, majd visszazuhansz a kavargó ürességbe. Akarod? Igen...?

 

IGEN! IGEN! IGEN!

süti beállítások módosítása