Ha nem az őrült szálkásítás időszakát éled és belefér az étrendedbe némi gyümölcs, ajánlom figyelmedbe ezt az almás pitét. Nagyon finom, elkészítése sem túl bonyolult, az almapucolás a legkomplexebb művelet a folyamatban.
Hozzávalók a tésztához:
- 150 g darált zabpehely
- 150 g vaníliás fehérjepor
- 8 tojás
- 2 csomag sütőpor
- Édesítő, kb. 1 csapott evőkanál. Kóstold meg a tésztát, és ha nem elég édes, tegyél még bele.
- 2 citrom reszelt héja
- Víz
Módozatok:
- A fehérjepor aránya tovább növelhető a zabpehelyhez képest, akár 3/4 - 1/4 arányig. Ekkor a tészta kicsit képlékenyebb, szivacsosabb lesz.
- 4 tojássárgája helyett bátran használhatsz pépesített cukkinit. Mivel se íze, se bűze, állaga meg pont jó, remekül fogja helyettesíteni a "sátáni" tojássárgáját. Kb. 100 g cukkinire lesz szükséged ehhez az adaghoz.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 10-12 kisebb alma, legjobb, ha mindenféle van benne.
- 3 evőkanál darált dió
- Fél kávéskanál darált szegfűszeg
- Néhány reszelésnyi szerecsendió
- Fél zacskó őrölt fahéj (vagy annyi, amennyit nem sajnálsz belőle)
- 2 citrom leve
- Édesítő, kb. 1 teáskanál.
Előkészületek:
- Válaszd szét a tojásokat. A sárgáját tedd egy keverőtálba, ebben fogjuk a tésztát kikeverni.
- Cukkinit pucold meg, pépesítsd aprítógéppel.
- Almát hámozd meg, szedd ki a magházát. Ez az egész süti legkiábrándítóbb része, mert olyan sokáig tart. Kipróbáltam egyszer héjastól, de sajnos nem vált be:( Muszáj megpucolni.
- Meghámozott almát vágd félbe, majd vagdosd fel kb. fél cm vastag szeletekre.
- Egy nagyobb tepsit kenj ki kevés kókuszzsírral. A tepsinek legyen egy kis magassága is, ne csak területe. Ez egy ilyen 3D-s süti.
Tészta elkészítése:
- Kapcsold be a sütőt. 160 fok, alul felül sütés.
- A tojássárgáját keverd össze az édesítővel, citromhéjjal, zabpehellyel, fehérjeporral, sütőporral.
- A masszát kezdd el apránként (fél decis adagokban) felengedni vízzel addig, amíg egy sűrű, de már éppen folyékony állagú cuccot nem kapsz.
- Verd fel a tojásfehérjét. Nem kell kőkemény hab. Legyen olyan mondjuk, mint amikor nem rázod fel teljesen a hajhabot. (Zselések, vaxosok itt hátrányban ugye...)
- A tésztába forgasd bele a tojásfehérjét.
Töltelék elkészítése:
- A felszeletelt almára dobd rá a fentebb említett hozzávalókat.
- Óvatosan keverd össze a komponenseket egy evőkanállal.
Pite pedig így lesz belőle:
- A tészta felét öntsd a tepsi aljára.
- Az almás tölteléket kanállal (de inkább kézzel) egyenletesen oszlasd el a tésztán. Fontos, hogy ne zuhanjon a töltelék a tésztára, mert akkor lesüllyed az aljára. Szépen, óvatosan.
- A maradék tésztával öntsd nyakon a tölteléket, lehetőleg egyenletesen.
- Küldd be a sütőbe 35-40 percre. Aranybarna, itt-ott barnább csíkos megjelenés az elvárt eredmény.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.