Attól, hogy valaki testépít, nem kell kizárólag csirkemellet enni rizsával, lehet például lasagne-t is enni a változatosság kedvéért. Aki pedig eddig rettegett az alattomos besamel mártástól, most megtudhatja, hogyan száműzheti örökre a vajat és a lisztet a lasagne-ből.
Hozzávalók a raguhoz:
- 500 g darált hús: sovány marha vagy pulyka, vagy fele-fele arányban a kettő.
- 3 hagyma: 2 lila, 1 vörös.
- Kb. 3 dl házi készítésű paradicsompüré, vagy valamilyen só- és cukormentes változat. Lehel csarnokban biztosan árulnak ilyet, én ott vettem.
- Őrölt fekete bors
- Só: a testépítő ember nem eszik sót, ugye. Aki ezzel csak mérsékelten ért egyet, tegyen bele sót vagy ételízesítőt.
- Fokhagyma: 4-5 nagy gerezd fokhagyma vagy fokhagyma granulátum.
- Zöld fűszerek: oregánó, bazsalikom, majoránna, rozmaring, zsálya, kakukkfű.
- Kevés kókuszzsír
Hozzávalók a besamel mártáshoz:
- 3,5 dl víz + 1 mérőkanál vaníliás fehérjepor = shake
- 1 evőkanál zabkorpa
- 1 teáskanál kókuszzsír
- Szerecsendió (reszelt)
- 2 gerezd fokhagyma vagy fokhagyma granulátum
- Őrölt fekete bors
És még ez is fog kelleni:
- 100 g zsírszegény / sovány sajt reszelve: elvetemült diétázók ugorják át ezt a pontot.
- Lasagne tészta, durum búzából. A mennyiség a tepsid méretétől függ, de max 125 - 250 g tésztára lesz szükséged.
Előkészületek:
- A vörös és lila hagymát vágd fel kis kockákra. Taknyom és nyálam együvé válásának elkerülése _végett_ aprítógépet szoktam használni. Mosogatni még mindig jobb, mint könnyek között fájdalmas kínhalállal elpusztulni fiatalon. *
- Fokhagyma: gourmandok a fokhagyma gerezdeket pucolják meg és fokhagymaprésen törjék át, vagy apró kockákra vagdossák fel. Igénytelen állatok (mint általában jómagam) fokhagyma granulátummal is megelégednek. **
A besamel mártás elkészítése:
- Egy kis lábasban (fakanál alkalmazásával) a zabkorpát keverd el a kókuszzsírral.
- Apránként add hozzá a shake-et és kezdd el főzni. ***
- Folyamatosan kevergesd addig, amíg tejbegríz állagúra besűrűsödik.
- A végén add hozzá a fűszereket. Fokhagyma mehet bele bátran, a többivel óvatosabban bánj.
- Kóstold meg! Vigyázzmelegmostmármindegy:( Akkor van kész, ha a vanília ízt legalább 70%-ban elnyomja a többi fűszer.
A ragu elkészítése:
- Egy lábasban nagyon kevés kókuszzsíron pirítsd meg a hagymát.
- Add hozzá a darált húst, keverd össze. Pár percig magas lángon, gyakori keverés mellett süsd a húst.
- Add hozzá a paradicsompürét. A paradicsompüré nem egy egzakt fogalom, ezért is írtam csak kb-ra a mennyiséget a hozzávalóknál. Annyi paradicsomot kell hozzáadni, hogy szép pirosas-leves-szaftos legyen a hús.
- Mehetnek bele a fűszerek. Az "olaszos" ízt az oregánó, a bazsalikom és a fokhagyma adja majd főleg, ezekből kell a legtöbbet beletenni. Folyamatosan kóstold.
- Fedő alatt párold még 10 percig, közepes lángon. Párszor keverd meg.
Installáció:
- Sütőt melegítsd be, 170 fok légkeveréses.
- Egy kisebb tepsi aljára tegyél egy réteg tésztát, majd a ragu felét oszlasd el rajta.
- Jöhet egy újabb réteg tészta, aztán megint ragu.
- Öntsd nyakon a besamel mártással, próbáld meg nagyjából egyenletesen eloszlatni.
- Szórd meg a sajttal.
- Mehet a sütőbe 20 percre. Fél úton kapcsold át a sütőt egy olyan üzemmódba, ami felülről pirítja a lasagne-t.
10 percet érdemes békén hagyni evés előtt.
* Erős, pozitív irányú korreláció figyelhető meg bizonyos edzés előtti pörgetők fogyasztása és a hagymapucolás okozta szenvedés között. A légzés könnyedebbé válásának árnyoldala is van...
** A fokhagyma granulátum és a fokhagymasó két külön entitás, ne tessenek összekeverni. A fokhagyma granulátum sómentes, csak szárított fokhagyma van benne, míg a fokhagymasó NaCl-t is tartalmaz, ami nekünk nem annyira hiányzik.
*** 60-70 éves múltra tekint vissza az a flame, hogy a tej egészséges vagy nem, szabad inni vagy sem. Ha te azt gondolod, hogy egészséges és a tej fogyasztását kísérő aprófosás is messzire elkerül téged, használj tejet a shake helyett.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.