Ugrás a tartalomhoz
okt. 08. 2013

Az edzőterem Istenei: inspirációs ikonok

Mai posztunkban legendákról lesz szó, "srácokról", akik kihozták testükből, lehetőségeikhez képest a maximumot. Srácok, akik nem minden esetben a korszerűen felszerelt konditermekben kezdték testépítő karrierjüket, hanem olykor rozsdás vasakon tolódzkodtak, régi elavult kondi gépeket használva. Ennek ellenére példa értékű karriert futottak be, ami mellett nem is mehetünk el szó nélkül..

Lássuk tehát az én top 5 testépítő ikonom, akik nyomot hagytak a színpadon és a képernyőn egyaránt. Közülük néhányuk a leginkább motiváló fizikummal rendelkezik, ők az egykori testépítés legnagyobb ikonjai.

borito.png

5. /Joe Weider

Neki köszönhetjük a deltás, kerek bicepszű izompacsirtákat és az elsőnek bevált bombasztikus elnevezésű étrend kiegészítőket. Felfedezte és felfuttatta a világnak Arnold Schwarzinegert, ezáltal megteremtette a testépítő kultuszt. A testépítő és fitness világ akkori megkerülhetetlen alakja volt. Kezdetben jó maga is saját készítésű súlyzókkal és stencilezőgépen  edzett, de az évek múltával világméretű birodalmat épített az izomzatból: izommagazinokból, izomfejlesztő gépekből és étrend kiegészítőkből, amelyeket saját neve alatt forgalmazott.

                                                                    
weider2.pngJoe Weider saját súlyzóival

4. /Serge Nubert

Életét a testépítésnek szentelte, sorra nyerte a VB címeket, mint például a legrangosabb NABBA Mr. Universe-t 1976-ban (London). De amiért felkerült listám 4. helyére annak az az oka, hogy nem csak a versenyeken ért el kiemelkedő eredményt, hanem támogatta is a sportot: vezetője lett a francia és az európai IFBB testépítő szövetségnek 1970-1975 ig, majd alapító tagja a WABBA – szövetségnek, melyben szorgalmazta, hogy az igazán elszánt, tehetséges sportolók megkapják a megfelelő támogatást céljuk eléréséhez. Egy ilyen karaktert a mozi sem tudott figyelmen kívül hagyni, így az 1960-as évektől több filmben és sorozatban is közre működött, de jelen volt Arnold filmjében a Pumping Ironban is.

                                                                    arni1.pngSerge Mr. Universe (1976)

3. /Frank Zane

A "klasszikus" testépítő alkat tulajdonosa, akinek ha meglátjuk egy retró poszterét egy konditerem falán, még mindig az irígység lesz urrá felettünk. Mesterien formálta alakját, mindiaddig amíg el nem érte tökéletes, az akkori idők trendjének megfelelő V alakot. Az esztétikus testépítő forma megtestesítője, aki háromszor állhatott a dobogó legfelső fokán  Schwarzi "uralom" után.

                                                                zane_1.pngZane a Mr. Olympia előtt és egy hírhedt pózolása

2. /Silvester Stallone

Élő példája és igazolója, hogy az életkor márpedig tényleg csak egy szám. Úgy tűnik rajta a kor sem fogott ki. Ő soha nem egy szerep fizikai kritériumának felet meg, egyszerűen csak adta magát. Jogos felbukkant párszor karcsúbb formában is, de elég, ha megnézzük jelenlegi fizikumát, hogy rájöjjünk, így 60 felett is a testépítés rabja maradt. Bár sohasem versenyzett a testépítésben, mint Schwarzi vagy Colombu, mégis világhírű fizikuma sokakat edzésre késztetett. Inspirálja mindazokat, akik osztják az egész életen át tartó szenvedélyt a testépítés és fitness iránt. Stallonét legközelebb a Feláldozhatók 3 - ban (The Expendables 3) fogjuk látni, amire ugyan a 67 éves színész egy kis botoxal készül ugyan, de izomzata még mindig fiatal robosztusára emlékeztet.

                                                                    stllone.pngStallone a Rocky sorozatból és pár évvel ezelőtti formája

1. /Arnold Schwarzenegger

A szerény ausztriai körülmények ellenére, meg sem állt a 7 azaz hét Mr. Olympia dobogóig. Minden idők leginspirálóbb személyisége a testépítők között. Híres, nagyravágyó és céltudatos. Folyamatosan építette karrierjét, azzal a céllal, hogy mások példaképévé váljon. Az „aranykori” testépítőkhöz hasonlóan volt, hogy napi öt órát edzett, mégsem esett a túledzettség állapotába. (Belegondolni is elképesztő, hogy így mennyi ideje maradt magánéletére, családjára. - sokszor háttérbe szorította őket) Sikerét tovább duzzasztva, páratlan fizikumának köszönhetően számos hollywoodi filmben főszerepet kapott, pl Terminátor sorozat. Sokoldalúságát tovább bizonyítja, hogy a gazdaság, közigazgatás és politika területén, - mint Kalifornia kormányzója - sem vallott kudarcot. 

                                                                    arni.png7x Mr. Olympia

Szűk a lista, de igyekeztem a legeket felsorakoztatni. Nektek kik fértek volna még bele a top 5 be ?

forrás: http://www.bodybuilding.com/

süti beállítások módosítása