Ugrás a tartalomhoz
okt. 30. 2018

A súlytárcsák titkos világa

Ha otthon akarsz gyúrni, akkor tuti, hogy nem fogod megúszni, hogy vegyél néhány súlytárcsát. Mivel szimpla vasdarabokról van szó, ezért nem is gondolná az ember, hogy a végletekig el lehet menni a válogatásban, amit érdemes is megtenni, hiszen - mint minden mást az életben - tárcsát sem 1-2 évre vesz az ember. Olvasd át a súlytárcsákról szóló cikkünket és biztos, hogy a végén jól fogsz választani. :)

sulytarcsa.jpg

Furatméret

Az egyik legfontosabb a tárcsán lévő furat mérete. Kijelenthetjük, hogy kétféle standard méret létezik: a 30 mm-es és az 50 mm-es, amit olimpiainak is szoktak hívni. Minden más méret nem számít szabványosnak: vannak 25, 28 és 32 mm-esek is, ezeket kerüljük, ha lehet, mert csak az adott gyártó termékeivel fogjuk tudni használni őket. A 30-as és 50-es furatok a rudak szempontjából lesznek fontosak, mert a furat mérete egyenesen arányos a terherbírással, így egy 50-es rúdra sokkal több súly pakolható, mint egy 30-asra.

tarcsa_meret_insportline.jpg
A 30 mm-es tökéletes választás otthonra. Kattints, és nézd meg, hogy hány kilósak vannak

Anyag és felépítés

A tárcsák alapesetben acélból készülnek, de vannak cementtel töltött műanyag bevonatú tárcsák is. A típus választásnál ne essünk kétségbe, bármelyiket is vesszük meg, ugyanúgy fog rá hatni a gravitáció, és a súlya is annyi lesz, amennyi rá van írva. A különbség leginkább abban merül ki, hogy míg az acéltárcsákkal a halottakat is fel tudjuk kelteni a sírból a csörömpöléssel, addig a cementtel töltött műanyag bevonatú, vagy a gumírozott acéltárcsákkal akár egy alvó gyerek mellett is edzhetünk. Persze a lármának is megvan a maga varázsa, így a választásnál mindig az legyen a fő szempont, hogy mennyire zajonghatunk edzés közben. Ha esetleg nyirkos, párás helyen tudunk csak edzeni, akkor is érdemesebb a gumis, vagy cementes verziót választani, így tuti, hogy a rozsda sem fog ki rajta.

acel_cement_insportline.jpg

Fogás

A tárcsáknál teli és fogantyús verziókból is választhatunk. Nekem van mindkettőből és bátran mondhatom, hogy ha nem is az összes, de néhány nagyobb darab legyen mindenképpen fogantyús. Ezeket egyrészt könnyebb pakolászni, mert jó a fogása, másrészt egy csomó gyakorlathoz is jól tud jönni és úgy tudjuk emelgetni, hogy nem kell hozzá rudat csatlakoztatnunk. Egyetlen "hátránya" az ilyen tárcsáknak, hogy a teljes átmérője nagyobb, mint egy teli tárcsának, de ez nem befolyásol gyakorlatilag semmit a használat során, sőt, bizonyos gyakorlatoknál jól is jön, ha szélesebb az átlagnál.

foganytus.jpg

Rudak

Ha már tárcsát veszel, súlyzórudat is vegyél. Igen, de milyet? Van egykezes és két kezes. A két kezesek között pedig vannak rövidebbek, hosszabbak, és olyanok is, amik nem egyenesek, hanem valamilyen speciális fogással rendelkeznek. Ezek célja az, hogy az izmokat más szögbe és ezáltal egy kicsit eltérő mozgástartományba vigyék, így olyan részeit is át lehet mozgatni, amit egyébként egy normál rúddal már nehézkes. A rudaknál is fontos szempont az átmérő, ha hosszútávon szeretnénk berendezni a konditermünket, mindenképpen érdemes elmélázni azon, hogy elég lesz a 150 kilós fekvenyomás a 30-as furatméret, vagy szeretnénk-e fölé küzdeni magunkat és jöhetnek az 50-es rudak és tárcsák.

rudak.jpg

Egyéb extrák és bútorok

A tárcsákat valahova tenni is kell majd. Nálam a szobában vannak szétszórva melynek hála a lábujjaim nagy része már csak "fityeg". Ha lenne tárcsatartóm, akkor nem rugdosnám szét őket az éj leple alatt és a lábfejem is hasonlítana az eredeti állapotára, de ezt azt alkalmatosságot megspóroltam és így jártam. Te ne tegyél így, vegyél egyet és mindig rend lesz körülötted.

Milyen egy jó induló szett?

Az tuti, hogy nem érdemes kicsiben utazni. Ha egy-két tárcsát rendelsz biztos, hogy 2 hónap alatt ki fogod nőni és rendelhetsz újabbakat. Ha komoly a gyúrás melletti elhatározásod, akkor rendelj egy induló szetett és jó pár évre letudhatod a tárcsavásárlás nyűgjét. Összeállíthatod a saját szájízednek megfelelő szettet is, de ha kezdő vagy, akkor azt javaslom, amivel én is elkezdtem anno és ami a mai napig tökéletesen elég:

Rudak:
2 darab egykezes, menetes rúd (váll, tricepsz, bicepsz gyakorlatok)
1 darab 180 centis, egyenes rúd (fekvenyomás, guggolás)
1 darab 120 centis, egyenes rúd (váll és hát gyakorlatok)
1 darab francia rúd (bicepsz és tricepsz gyakorlatok)

Tárcsák:
Ahogy fentebb írtam én gumírozott tárcsákat vettem, mert panellakásban edzek és nem szerettem volna összeakasztani a bajszomat a szomszédokkal. A tárcsákbana gumírozásban is továbbmentem és fogantyús tárcsákat vásároltam, így tényleg ki tudom maxolni az összes velük végzett gyakorlatot. Az ideális súlyösszetétel, amivel nem foghatsz mellé:
2 x 1,25 kg
2 x 2,5 kg
4 x 5 kg
4 x 10 kg
2 x 15 kg

Ez így 97,5 kilogramm, ami a rúddal együtt kemény 107,5 kilót nyom, ami tökéletesen elég ahhoz, hogy egy szép strandformát elérj otthon. Ha esetleg kifogynál akkor sincs gond, két 15-ös tárcsa a későbbiekben elég plusz feladatot és kihívást fog tudni adni.

szett.jpg

Időtálló befektetés

Egy nagyobb szett ára kicsit húzósan hangozhat elsőre de hidd el, hogy megéri és pár hónap alatt behozza az árát, amit nem bérletre kell költened. Másik fontos szempont, hogy ezeket a tárcsákat egyszerűen lehetetlen tönkretenni. Persze lehetnek koszosak, rozsdásak és ha -40 fokban tartod őket, aztán pedig leöntöd forró vízzel lehet, hogy elrepednek, de ha normálisan gondozod és tárolod őket, akkor szó szerint évezredekig bírják a strapát. Gondold el, hogy amit ma megveszel, azzal a fiad, az unokád, de lehet, hogy még a dédunokád is szét fogja magát gyúrni, úgyhogy nem csak magaddal teszel jót, de Velük is. :) Kattints, és nézd meg az InSportline kínálatát!

süti beállítások módosítása