Húsvét után melyik táplálék forrás kerülhetne porondra, mint a tojás. A tojásról köztudott, hogy az egyik legjobb táplálék, főleg a testépítők számára. Magas a fehérje tartalma, sokféle vitamin található benne és a tojás sárgájában lévő koleszterin fokozza a tesztoszteron termelést.
Nézzük meg, hogy milyen fontos tápanyagok találhatóak a tojásban. Nagy mennyiségben található benne cink, szelén, kálium, kalcium, foszfor, magnézium, valamint nátrium. Ezek az anyagok elengedhetetlenek a szervezetünk egészséges működéséhez.
Vitamin tartalma is magas. Lényegében az összes létfontosságú vitamin megtalálható benne, mint például az A-vitamin vagy a B-vitamin ezeken felül C, D, és E vitaminokat is tartalmaz. A tojás segíti az agy és a szív működését, mivel betain és kolin is található benne.
Vitatott téma a tojás koleszterin tartalma, azon belül is az, hogy a koleszterin betegségben szenvedők fogyaszthatnak-e tojást. Ma már a tojásban található koleszterin sokkal alacsonyabb, mint régebben, így a fogyasztása a koleszterin betegeknek sem túl rizikós, de mindenképpen javasolt egy orvossal való konzultáció, ha egy koleszterin érzékeny ember tojást szeretne fogyasztani.
És mire jó még a tojás fogyasztás? Segíti az emésztést, jót tesz a veséknek is. A csontozatot is erősíti D-vitamin tartalmának köszönhetően. A fehérje tartalma jót tesz az izom fejlesztésének. A reggeli tojás fogyasztás hozzá segít a fogyásban, mert jól telít a magas szénhidrát és fehérje tartalma miatt, így az éhség később tör rá az emberre.
Többféle tojás fogyasztása javasolt. Nem csak a tyúktojás hasznos, de más baromifi illetve madárféle tojásának fogyasztása is egészséges. A kacsa tojás vagy a fürj tojás és a gyöngytyúk tojás fogyasztása is jó alternatíva.
A tojást érdemes hűtőben tárolni, így akár egy hónapos tárolás után is fogyasztható. Kerüljük a nyers tojás fogyasztását, inkább süssük át jól vagy főzzük 15-20 percen keresztül. A nyers tojás fogyasztása szalmonella fertőzéshez vezethet. A házi tojásnak magasabb lehet a koleszterin tartalma, mert a házi tartású baromfiakat másképp takarmányozzák, mint a nagyüzemileg tenyésztett társaikat. Ha tojást vásárolunk ügyeljünk arra, hogy ne vegyünk sérült, repedezett héjú tojást.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Takony(Aki az élet vizet issza) 2017.04.18. 18:46:18
SufniGym 2017.04.18. 20:31:40
2017.04.19. 13:39:01
Nem szénhidrát lesz az, hanem fehérje.
A tojás szénhidrát tartalma minimális.
Praetorian 2017.04.19. 13:44:35
Ha rendesen le van mosva, csírátlanítva akkor nyugodtan fogyasztható akár nyersen is.
Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.04.19. 14:08:48
Megpucolni tök totojás.
*
Nagyon zsíros rántotta
Beleimet bántotta.
MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.04.19. 18:06:25
"Megpucolni tök totojás."
Nem.
www.youtube.com/watch?v=cnLAc8qtDug&t=45s
How to Peel an Egg The Russian Way Compilation Part 2
p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2017.04.19. 18:45:41
koala kóla 2017.04.19. 19:43:19
ha van itt gyúrós ti mennyit esztek belőle?
mert én 95 liló vagyok de egy nap 4nél több -nagyobb- tojást már biztos nem tudnék benyomni undor nélkül
SufniGym 2017.04.19. 21:14:24
2017.04.19. 21:39:19
Főleg víz, aztán fehérje és zsír:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Tojás_(gasztronómia_és_kultúra)
cardiobascuralis 3 2017.04.19. 23:14:22
És mivel forralod a vizet, lehelgetéssel?
Mert egyébként kb. 3 perc alatt forr fel.
"Ma már a tojásban található koleszterin sokkal alacsonyabb, mint régebben"
Ja, a környezettudatos csirkék már koleszterinmentes tojást tojnak.
Ekkora baromságot honnan szedtél?
cardiobascuralis 3 2017.04.19. 23:21:10
@khamul:
Bizony.
@Praetorian:
Mivel a tojás ugyanott jön ki a csirkéből, mint a szar, bizony tartalmazhat szalmonellát.
Majd egyszer bonts fel egy aktívan tojó tyúkot (megölés után!), amiben vannak még "félkész" (azaz puha héjú és héj nélküli) tojások (általában 3-4, különböző készültségi fokban), hát nagyon meg fogsz lepődni, hogy milyen környezetben keletkezik a tojás.
A szar egy része bizony simán a belsejébe kerülhet.
(Jó étvágyat!)
@koala kóla:
Nagyjából a heti 6-7 darab ajánlott, afölött már inkább káros, mint hasznos.
A napi 4-gyel jelentősen ártasz az egészségednek.
Persze mindenki úgy teszi tönkre magát, ahogy akarja.
zZz 2017.04.19. 23:50:02
Szénhidrát nemigen van a tojásban, annál inkább zsír, az telít.
A benne levő C-vitaminnal meg kitörölheted, főzéskor/sütéskor lebomlik.
Praetorian 2017.04.20. 06:37:41
Tyúkjaim vannak, van rálátásom kicsit a dolgokra:
A tojás nem ott "keletkezik" a csirkében ahol a szar. Különben érdekes dolgokat láthatnál mikor feltöröd :D
A kloákába kerüléskor már szépen keményedő/kemény héja van.
Ha valóban bontottál volna fel figyelmesen csirkét, mint amire hivatkozol, és jól megnézed, látszik szépen külön a "tojástartó", és mellette a készülgető, különböző méretű félkész/lágy héjú tojások. Ezek nem a bélcsatornában vannak hanem teljesen külön. Ilyenkor óvatosan bontva ki is vehető a csirkéből, sok helyen ez bele is kerül a tyúklevesbe, de pohárba is fogják mert sütéshez is tökéletes.
Void Bunkoid 2017.04.20. 09:07:51
gombakomba 2017.04.20. 10:35:31
A tojás nem ott keletkezik, ahol a szar, mire találkozik vele, már van héja.
Viszont a tojás héja porózus dolog, fajtól függ, hogy mennyire. Tyúké kevésbé, kacsáé nagyon. A szalmonella baktérium átjut az apró pórusokon, tyúktojásnál kevesebb, kacsánál több, a kacsatojást gyakorlatilag szalmonellával potenciálisan fertőzöttnek kell tekinteni, és soha nem fogyasztható nyersen, csak min. 10 perces hőkezelés után.
A héjon átjutó szalmonella nem árasztja el azonnal és egyenletes mértékben a tojás belsejét, legnagyobb koncentrációban a héj belső felületén található, ezért ha nyers tojást fogunk fogyasztani, soha nem szabad feltörés után "kikapargatni", ami kijön magától, az kijön, ami marad, az megy a komposztra.
Tehát: megbízható forrásból származó tyúktojás általában fogyasztható nyersen is, de nem szabad kikaparászni a héj belsejét.
gombakomba 2017.04.20. 10:44:00
Én személy szerint szabadtartásút fogyasztok, ami bőven kapott változatos zöld táplálékot. Azt, hogy teljesen bio legyen, nem tartom annyira lényegesnek, bár ha valakinek van erre kerete, vegyen bio szabadtartásút (figyelem! Sajnos a bio nem jelenti automatikusan, hogy egyúttal szabadtartású is! Én is jól meglepődtem, amikor utánaolvastam a vonatkozó jogszabályoknak.)
Viszont a ketreces ill. mélyalmos, csak táppal etetett, valamint a szabadtartású és sok zöldet kapott tyúkok tojása között valóban jelentős minőségi különbség van.
És igen, lehetőleg fogyasszuk nyersen, különösen a sárgáját. Lágytojás, tükörtojás, buggyantott tojás...
cardiobascuralis 3 2017.04.20. 12:46:27
Bizony, találhatsz a tojásban érdekes dolgokat, amikor feltöröd. Pont azért, mert a kloáka közvetlen összeköttetésben van a tojócsatornával, és nincs semmi gát, ami megakadályozná, hogy a szar meg a bacilusok bejussanak.
Szóval lehet, hogy tyúkjaid vannak, de kétlem, hogy te bontanád fel őket.
@gombakomba:
"fogyasszuk nyersen, különösen a sárgáját. Lágytojás, tükörtojás, buggyantott tojás..."
Hát ezek egyike sem nyers.
gombakomba 2017.04.20. 13:26:18
cardiobascuralis 3 2017.04.20. 16:47:11
Az sem. Nézd meg egy nyers tojáséhoz képest. Folyós, de nem nyers, és a hőkezelés miatti kémiai átalakulás miatt az íze is egészen más.
SufniGym 2017.04.20. 21:11:34
cardiobascuralis 3 2017.04.21. 01:27:59
Ja, persze, ha bakelitfalú edényben kívülről leheléssel melegíted, tényleg nehezen forr fel.
Épeszű emberre és ésszerű melegítőszerkezetre gondoltam.
"a nagyüzemi állattartás a takarmányozást nem úgy oldja meg mint anno 10-20 vagy 30 éve"
Valóban nem, ma már sokkal jobban odafigyelnek rájuk, és büntetik őket, ha nem tartják be az előírásokat, míg 10-20-30 éve szart rájuk mindenki, és tápot kapott csak a tojó tyúk (ún, tojótápot), ma ezt már nem szabad.
Szóval hagyd ezt a baromságot, hogy a tojásban kevesebb a koleszterin, mert ez nem igaz, ma már a nagyüzemi tojások jobb minőségűek, mint 10-20-30 vagy még több éve, még ha a tanyasi tojás minőségét nem is érik el.
Vidéken nem nagyon kapnak a tyúkok tojótápot, meg a kukorica mellett kapnak egy csomó egyebet is (árpa, búza, zab, csalán, lucerna, fű stb.). Lakik egy csomó rokonom vidéken, szoktam látni, mit kevernek az állatoknak, meg időnként segítek is benne, ha ott vagyok.
Amúgy nem tudom, melyik megnyilvánulás nem volt normális. Az, hogy a baromságra azt írtam, hogy baromság, egyem a cizellált szép lelkedet?
Szoktam edzeni, de nem gyúrni, nekem az a hülyék sportja. Elégedett vagy?
SufniGym 2017.04.21. 11:38:15
cardiobascuralis 3 2017.04.21. 13:32:39
Én meg jártam csirkefarmon meg tyúkfarmon is (nem ugyanaz) 30 éve is meg az utóbbi években is.
Mivel ellenőrzik őket (régen nem annyira, mostanában azért már igen), az előírásokat be kell tartaniuk, különben akár be is záratják a farmot, és azért senki nem akar több milliót kidobni a kukába.
Van olyan volt osztálytársam, aki vagy 35 éve ezzel foglalkozik - a haverja meg disznókkal -, időnként lemegyek hozzá hétvégi bográcsozásra-iszogatásra-beszélgetésre, szóval látom, milyen, és látom a változásokat is (meg panaszkodik is egy csomót az egyre teljesíthetetlenebb EU-s előírások miatt, amiket itt is be kell tartani).
És nem mindegy, hogy az adott farmon/farmrészen húshibrideket tartanak a húsukért (és vágnak le általában jóval 1 éves koruk előtt, még jérceként), vagy tojóhibrideket, éveken át, ugyanis a tojó tyúkot éveken át tartják, és miután kitojta magát, max. levesnek jó (annak jobb, mint a jérce), de a húsát (főve, a levesből kiszedve) sokszor a kutya sem bírja megenni, annyira rágós (mondjuk feldolgozva kutyatápnak vagy macskatápnak jó).