Ugrás a tartalomhoz
máj. 07. 2016

Győzike-anomália, ahogy a FitBalance szervezője látja

A 2016. május 1-én rendezett FitBalance-ről szóló hírek legnagyobb hányadát Gáspár Győző "győzelme" tette ki és gyakorlatilag söpört le minden más hírt a rendezvénnyel kapcsolatban. Erre rátett egy lapáttal, hogy Győzike elrúgta a pöttyöst a Róla írt cikkünk miatt és kötöttünk ki Vele együtt a Blikkben, mint gonosz ellentábor. Mi elmondtuk a véleményünket, Győzike védte a "teljesítményét", egyedül arról nem tudott senki, hogy a FitBalance szervezőgárdája hogy érzi magát az esettel kapcsolatban. Mivel rendkívül fontosnak tartjuk, hogy minden fél megszólalhasson ilyen esetben, ezért megkerestük Bara Csabát, aki a FitBalance szervezője és a Magyar Testépítő és Fitness Szövetség marketing igazgatója és aki készségesen elmondta, hogy hogyan is élték meg ezt a nem várt fordulatot.

bara_csaba.jpgBara Csaba, a FitBalance szervezője és a Magyar Testépítő és Fitness Szövetség marketing igazgatója

B2: A FitBalance évek óta üde rendezvénye a magyar fitness-életnek és számos, ma már közismert sportoló pályája indult el a FitBalance-nak köszönhetően. A rendezvénynek mindig jó hírneve volt és nagyon erős pozitív visszacsatolások érkeztek az esemény kapcsán, viszont az idei FitBalance a bulvármédiának hála nem szólt másról, mint Győzike indulásáról és arról, hogy kategória első helyezett lett. Hogyan érintett az ebből generálódott cicaharc Titeket?

B. Cs.: Alapvetően várható volt, hogy Győzike megjelenése a FitBalance-on, mint "versenyző" kiemelt médiafigyelmet kap. A partnereink, szponzoraink nem foglalkoztak ezzel a kérdéssel, viszont az elmúlt napokban 10-nél is több új szponzori megkeresést kaptunk.
 

B2: A Fitman kategóriát az IFBB (International Federation of Bodybuilding and Fitness, Nemzetközi Bodybuilding és Fitness Szövetség - a szerk) tavaly novemberben hívta életre és lehetőségekhez mérten már tavaly kiírtátok a nevezési lehetőséget és tudomásunk szerint Győzike már akkor benevezett rá. Mennyire éreztétek ezt viccnek a részéről? Komolyan lehet egyáltalán venni egy ilyen "versenyző" jelentkezését?

B. Cs.: Magyarországon a FitBalance volt az első olyan verseny, ahol ezt a kategóriát kiírtuk. Elkerülve a félreértéseket nem Győzikének lett kiírva ez a versenyszám, ugyanis már hónapokkal ezelőtt megtalálható volt a versenykiírásban, így bárkinek adott volt a lehetőség, hogy induljon ebben a kategóriában. Bevallom először nemigen vettük komolyan Győzike bejelentkezését, így meglepett minket azzal, hogy valóban színpadra állt a FitBalance-on.
  

B2: Mivel egyedüli jelentkező volt, ezért meg is nyerte a Fitman kategóriát. Volt olyan pont, ahol azt éreztétek, hogy ebből akár baj is lehet, gondolva itt a negatív kritikákra?

B. Cs.: A Győzike jó érzékkel választotta ki ezt az új kategóriát, mert senki nem ismeri ezt a versenyszámot, nem tisztázottak a pontos szabályok sem, így minden komoly versenyző inkább kivár, igaz azt nem gondoltuk, hogy csak a Győzike indul majd egyedül, ez a regisztrációkor derült csak ki. Akkor tudatosult bennem, hogy ebből még adódhatnak kellemetlen szituációk az eseményt követően!
 

B2: Hogy érzitek, mennyire csorbult ezzel a FitBalance megítélése? Magyarország az élvonalban van a testépítés terén, ezért is fura, hogy egy ilyen adottságokkal megáldott ember (gondolva az implantátumokra is ezzel) kiállhat a színpadra?

B. Cs.: Nem érzem úgy, hogy emiatt csorbult volna az esemény megítélése, nem a Győző volt az első "celeb" aki színpadra állt a FitBalance-on. Aki ott volt és látta a versenyt tisztában van vele, hogy a Győzike egyedül állt a színpadon és ellenfél hiányában nem volt nehéz megnyerni ezt a kategóriát. Mivel orvosi ellenőrzés nincs és a szövetség kritériumait teljesítette (igazolt versenyző és az éves tagdíjat befizette) nem állt módunkban eltiltani az indulástól.

B2: A rendezvényen milyen hangulat volt Győzike körül? Sportemberként nézett rá a többi versenyző, vagy inkább igyekeztek nagy ívben elkerülni?

B. Cs.: Erre pontos választ a versenyzők tudnának adni, de néhány sportolónk visszajelzése alapján nem volt szívélyes a fogadtatatása. Elmondásuk szerint nem kellőképpen felkészült arra, hogy egy ilyen versenyen színpadra álljon.

gyozike_a_gyoztes.jpgGyőzike hihetetlenül szimpatikus módon éli meg a megérdemelt győzelmet.
Fotó: Gáspár Győző / Facebook


B2: Szerinted felfogta egyáltalán Győzike, hogy hova került és milyen lelki és testi kvalitásokkal illik egy ilyen rendezvényen megjelenni?

B. Cs.: Szerintem nem, a testépítés és fitness sport kőkemény világ, csak alázattal és kitartással lehet eredményeket elérni. Úgy érzem, hogy Győzike ezzel az eredménnyel saját magát is félrevezeti, de ha kitartó lesz, képes éveken át alázattal küzdeni, versenyezni és készülni, akkor talán a fitness társadalom is elismeri majd.    

B2: Azt mi sem tagadjuk, hogy Győzike a fogyás terén kiváló eredményeket ért el és az előző alkatából adta magát, hogy néhány korrekciós műtéten is át kell esnie, mégis felröppentek olyan hírek, hogy bőrkorrekciók és zsírleszívások mellett implantátumokat is kapott. A női testépítő kategóriákban megszokott, hogy mellplasztikán esik át a versenyzők nagy része és a nevezési szabályzatban sincsenek tiltva az ilyen "módosítások", mégis elég fura amikor egy férfi indul hasonló "adottságokkal". Tervezitek, hogy a jövőben valamilyen szinten szabályozzátok ezt és nem engeditek versenybe az élő szövet a szilikon vázon férfiakat?

B. Cs.: Ezeket a szabályokat a nemzetközi szövetség alkotja meg. Mi itthon az IFBB szabályai alapján pontozunk. A nemzetközi szövetség szabályzata annyiban tér ki erre a problémára, hogy az adott bíró amennyiben úgy ítéli meg, hogy külső beavatkozást történt a sportolón, akkor ezt lepontozhatja. Mivel a Győző egyedül indult, itt ennek a szabálynak az alkalmazása is lehetetlen volt, viszont emiatt diszkvalifikálni nem lehet..
 

B2: A Fitman kategóriának mennyire látjátok egyébként a létjogosultságát? A szabályzat ebben a kategóriában leginkább a ruházattal kapcsolatos megjelenésre tér ki, mintsem a formára, de az is benne van, hogy az izomzatot érintő, annak formáját megváltoztató implantátumok nem engedélyezettek. Akkor most Győzikének van implantátuma, vagy nincs? Vizsgáltátok ezt a verseny előtt?

B. Cs.: Mivel ez az első hivatalos nemzetközi IFBB verseny, az őszi Arnold Classic-on lesz (Barcelona) ebben a kategóriában, ezért nagyon nehéz válaszolni erre a kérdésre. De tekintettel az IFBB óriási bázisára (több mint 190 ország a tagja) biztos vagyok benne, hogy működőképes lesz ez a versenyszám is. Ennél a kategóriánál az implantátumok "használata" több, mint vicces lenne ugyanis itt a legkisebb az elvárás az izomzatot illetőenk. Hozzáteszem, hogy az IFBB sportolóinál még nem volt példa implantátum miatti lepontozásra ok. a Mens Phisique kategóriában sem, ahol már van elvárás a megfelelő izomzatra. A Győzike esetleges implantátumaira visszatérve nincs jogosultságunk arra, hogy a versenyzőt megvizsgáltassuk, de javasoltam a magyar szövetség elnökségének, hogy erre vonatkozólag alakítsunk ki egy új szabályrendszert.

fitbalance.jpg

B2: A májusi versenyen próbáltátok valahogy megakadályozni egyébként, hogy Győzike induljon?

B. Cs.: Nem! És nem is tehetünk ilyet! Bárkinek joga van elindulni, aki teljesíti a versenykiírásban szereplő feltételeket.

B2: A Copus SE-vel (ennek a klubnak a színeiben indult Győzike - a szerk.) milyen azóta a kapcsolatotok? Van arról bármilyen információtok, hogy egyáltalán miért vették be az úriembert a csapatba? A pontszerző versenyben jelenleg 4. helyezett Corpus-nak elképzelésünk sincs, hogy miért hiányzott egy ilyen fazon.

B. Cs.: A Corpus SE és annak vezetője Messe Zsuzsa kiváló versenyzőket készít fel évek óta. Ezért a szövetség elismert és kiemelkedő sportegyesülete. Természetesen emiatt nem romlott meg a kapcsolatunk a klubbal, igazából az Ő döntésük volt a Győzike leigazolása. De az, hogy mi motiválta őket, erre sajnos nem tudom a választ.

 

B2: Győzike a "botrány" óta a Facebook-os posztjai alapján elszántabbnak tűnik, mint valaha és jelenlegi álláspontja szerint az októberi versenyen is indulni szeretne, amivel már kvalifikálni lehet a Lengyelországban megrendezett novemberi világbajnokságra. Szerintetek ki fog jutni? :)

B. Cs.: Nem szeretnék esélylatolgatásokba belemenni, de egy VB-re már komoly versenyzők is készülnek ebben a kategóriában. Többek között tőlünk is (FitBalance - Berkes Team), ezért én a Győzike jelenlegi formáját figyelembe véve kizártnak tartom, hogy az októberi magyar bajnokságon kvalifikálni tudja magát a lengyelországi VB-re.


B2: Az elmúlt hét eseményeinek volt valamilyen tanulsága akár Nektek, akár az IFBB-nek? Továbbra is élni fog ez a kategória, vagy megszüntetitek, esetleg kéritek az IFBB-t, hogy módosítson úgy a szabályzaton, hogy ne indulhasson a kategóriában minden jöttment?

B. Cs.: Mivel ezt a kategóriát az IFBB találta ki, mi csak követjük a nemzetközi szövetséget. Bízom benne, hogy az első tapasztalatokat figyelembe véve megfelelő irányba terelik ezt a kategóriát is, esetleges szabálymódosításokkal. Arra viszont nincs szabály, hogy ki az aki indulhat és ki az aki nem. Ezt jó esetben egy normális önkritika kell, hogy eldöntse!

     
B2: Mivel Győző igen nagy hírverést csinált és a Blikken keresztül a létező összes online felületen üzengetett nem csak nekünk, de minden "irigyének", lenne valami, amit esetleg Ti üzennétek Neki így a Bodybuilding.blog.hu hasábjain keresztül?

B. Cs.: Annyit üzenek a Győzinek, hogy alázattal és a helyén kezelje ezt a "győzelmet"! és hiba lenne hosszútávú következtetéseket levonni a FitBalance kupán elért helyezéséből tekintettel a körülményekre! Nagyon sokat kell még dolgoznia azért, hogy reális eséllyel álljon színpadra a későbbiekben, mert ez volt az első és utolsó olyan verseny, amikor egyedül állt a színpadra ebben a kategóriában!

süti beállítások módosítása