"Szilvás gombóc o-ó-ó-ó, megkóstolható" - ezúttal azoknak is, akik sikítva menekülnek minden elől, aminek akár csak elméleti fizikai síkon is köze van a desszertekhez. A mai receptünk kizárólag "testépítő tiszta" összetevőket tartalmaz, úgyhogy a nagyon elszántak is nyugodtan takarózhatnak azzal, hogy megfelelő mennyiségű rostot és hosszan felszívódó szénhidrátot vettek magukhoz, ezzel is megnyugtatva a lelküket. Ha valaki elkészítette, kíváncsian várjuk a kommentjét arról, hogy hogy ízlett neki! :) Egy kicsit pepecselős, de az íze mindenért kárpótolni fog :)
Hozzávalók a tésztához (24 db):
- 200 g darált zabpehely
- 50 g búzacsíra
- 50 g zabkorpa
- 100 g vaníliás fehérjepor
- 30 g lenmagpehely
- 500 g túró
- 4 tojás
- édesítő
- Fél zacskó fahéj (vagy amennyit nem szégyellsz)
- Pici víz
Hozzávalók a töltelékhez:
- 12 db szilva
- Édesítő tabletta
- Fahéj
Hozzávalók a hempergetéshez:
- Búzacsíra
- Zabkorpa
- Fahéj
- Édesítő
Tészta elkészítése:
Meglehetősen egyszerű: keverj össze minden hozzávalót. Egyre ügyelj csak: a vizet apródonként a végén add hozzá. Nagyon kevés kell belőle, kevesebb, mint 1 dl.
Gombócok készítése:
- A szilvákat vágd ketté, tedd ki őket szépen sorban egy tálcára. A szilva magjára nem lesz szükségünk.
- Pötyögtess mindegyik szilvába egy-egy édesítő tablettát és szórd meg fahéjjal.
- Vizes kézzel formálj a tésztából kb. 6 x 6 cm-es, fél cm vastag lapokat. Tegyél a közepébe egy (azaz fél) szilvát, csomagold be és formálj gombócot belőle. A nedves kéz nagyon fontos, minden gombóc után nedvesíts!
- Ha kész vannak a gombócok, tegyél fel vizet forrni egy fazékba.
- Amíg a víz felforr, keverd ki a hempergető anyagot egy tányérba. Én fele-fele arányban használtam a búzacsírát és a zabkorpát.
- Amikor a víz lobog, dobáld bele a gombócokat. Egy 5 literes fazékba egyszerre 8 gombóc fér be. Addig kell főzni, amíg fel nem jönnek a víz tetejére a gombócok (pár perc).
- Fazékból való távozás után rögtön dobd bele a hempergetőbe a gombócokat és bundázd be őket.
- A legnehezebb rész most jön: várni kell 10 percet, amíg kihűl. Közel lehetetlen.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.