Ugrás a tartalomhoz
okt. 18. 2013

Gyorséttermi olajcsata

Általában közelébe sem megyek, sokszor még a menzás kajákat sem szívesen eszem meg, nemrégiben viszont debreceni bevásárlásom során, meglátogattam egy régi jó cimbimet, aki a McDonald’s - nál dolgozik, így volt szerencsém részesülni a horrorban. Nem volt sok időnk, mert dolgozott, de jó haverhoz híven meghívott egy menüre. Mondtam neki, hogy "tudod én nem eszek ilyen szutykokat, csak beköszöntem.." Aztán felütötte a fejem egy szó: KALÓRIA. Igen kalóriákról kezdett el beszélni, amit bizony a gyors éttermek is számolnak és szigorúan betartanak („HAHA”-magamban).

dagadék.jpg

Hagyjuk most, azt hogy milyen, mekkora minőségű és mennyiségű olajban sütik meg a húsokat és a burgonyát, mert mikor beleharaptam a burgerbe és abba rendesen felhabzott a forró olaj a hányinger kerülgetett. Szóval udvariasságból, meg kíváncsiságból végül elfogadtam a menüt és megbeszéltük, hogy mire elfogyasztom, ő összeírja a menü kalóriatartalmát.

Azért miközben egy „kakasülőn” kajáltam, láttam pár elszomorító dolgot: a vendégek kora teljesen változó volt. A 60 éves öregasszonytól kezdve a 6-7 éves srácokig, mind – mind ott ebédeltek. De a legdurvább az öregasszony-unokák párosítás volt. Azt hiszem a srácok Happy zsírt fogyasztottak, a nénike szintén valami egészségeset. Vajon az édesanyjuk tudott róla vagy stikában járnak ki a mekibe zabálni? Persze lehet, csak nekem volt olyan szerencsés a gyermekkorom, hogy amikor nyáron nagyszüleimnél vakációztam, az ebéd az udvaron megtermett zöldségeket és gyümölcsöket tartalmazta…

Mindezek után, kíváncsi voltam mennyi kalóriát tartalmazott a menüm, ezért ahogy megbeszéltük haverral, ide is adta egy cetlire kiírva a bigmac, a burgonya, a csirkefalatok és a kóla tápértékét:

 Big Mac: 12g fehérje, 19g szénhidrát, 12g zsír, 233 kcal

 Chicken McNuggets 9 db: 16g fehérje, 16g szénhidrát, 12g zsír, 236 kcal

 Nagy krumplit: 4g fehérje, 37g szénhidrát, 14g zsír t, 261 Kcal

 Coke Cola 0,5 l: 0g fehérje, 11g szénhidrát, 0 g zsír, 42 kcal

Ez így egy összesen 772 Kcal ebéd 38 g zsírral. Egészségemre! Lehet menni, futni délután. De mennyit is? Persze.. mivel a fenti lista külön-külön csak 100g termékre vonatkozik, mint ahogy általában az más ételekre fel van tüntetve.

Az én menü adagom valódi kalória tartalma valójában pedig a következő:

 Big Mac: 27g fehérje, 41g szénhidrát, 26g zsír, 510 kcal

 Chicken McNuggets 9 db: 25 g fehérje, 25 g szénhidrát, 20 g zsír, 380 kcal

 Nagy krumplit: 7g fehérje, 59 g szénhidrát, 23 g zsír, 418 kcal

 Coke Cola 0,5 l: 0g fehérje, 53 g szénhidrát, 0 g zsír, 210 kcal

Összegezve 1518 kcal 59 g fehérje 178 g szénhidrát és 69 g zsír. Lehet vitatkozni, hogy ezek közül az inzulin turbós Cola vagy a McNugget volt egészségesebb 20 g zsírjával vagy szimplán elkerülni ezeket a Zsírban és Olajban forgó gyors éttermi egységeket...

süti beállítások módosítása