Ugrás a tartalomhoz
már. 19. 2017

Evezés variációk az erősebb hátizomért

Ha a hátizmainkat szeretnénk fejleszteni, akkor az evezések nem maradhatnak ki az az edzéseinkből. Többféle evező gyakorlat van, vannak gépes, saját testsúlyos, szabad súlyzós evezések. Az evező gyakorlatok nagyon jól fejlesztik a hát izmait azon belül is a hátsó deltákat (ami inkább a vállizomzathoz tartozik) az alsó hátat, a trapézizmot és a széles hátizmot is, de a rombusz izom és a nagy görgeteg izom is jócskán kiveszi a részét az evezések által végzett munkából. Véleményem szerint a húzódzkodás után az evező gyakorlatok a legjobb hátizom fejlesztő gyakorlatok.

back-training-rowing.jpg

Döntött törzsű evezés

A döntött törzsű evezéshez szükségünk van egy kétkezes súlyzóra. A kiinduló helyzet a következő: Törzsünket megdöntjük úgy, hogy a felső testünk párhuzamos legyen vagy 45 fokos szöget zárjon be a talajjal. A lábaink vállszélességnél kicsit szélesebb terpeszben vannak és a térdeinket kicsit megrogyasztjuk. Külső vagy belső fogással vállszélességnél kicsit szélesebb kéztartással fogjuk meg a súlyzót és húzzuk magunkhoz a mellkas alá, a gyomor környéki területre majd engedjünk vissza a súlyt és ismételjük a mozdulatot.

dontott_tozsu_evezes_kezisulyzokkal_2.jpg

T-rudas evezés

Ehhez az evezéshez egy speciális rúdra van szükségünk, de a mozgás hasonló a döntött törzsű evezéshez. Mindkét gyakorlatnál a koncentrált, lassú ismétlések a leghatékonyabbak.

t_rudas_evezes_03.jpg

Egykezes evezés támaszkodással

Az egyik lábunkkal előre lépünk, behajlítjuk a térdünket míg a másik lábunk egyenes marad és hátra tesszük, de ügyeljünk arra, hogy mindkét lábunk szilárdan álljon a földön. A hátul lévő láb 45 fokos szöget zárjon be a talajjal. Ezt a gyakorlatot kettlebellel és egykezes súlyzóval is végezhetjük. A súlyzó legyen az elülső lábunk előtt és mellett, A hátunk legyen egyenes. Azt a karunkat, amelyik nem vesz részt a mozgásban, támasszuk az elől lévő térdünkre. Ha felvettük a kiinduló helyzetet húzzuk fel a súlyzót úgy, mintha azt zsebre szeretnénk tenni, majd engedjük vissza. A mozgást kontrolláltan végezzük, figyeljünk a szabályosságra is. Van, aki ezt a gyakorlatot padon támaszkodva végzi.

egykezes_evezes.JPG

Evezés csigán

Ehhez a gyakorlathoz szükségünk van egy csigás gépre, amin evező mozdulatokat tudunk csinálni. Üljünk le gépre és fogjuk meg az evezéshez használni kívánt rudat, a fogást itt is variálhatjuk mind fajtájában mind szélességében. Üljünk egyenes háttal, ha tehetjük, akkor nyújtsuk ki a lábainkat. A rudat húzzuk a mellkasunk irányába körülbelül a mellbimbó magasságába vagy a köldök környékére (mindegyik variáció kicsit más terhelést ad), majd engedjük vissza a rudat és ismételjük a gyakorlatot.

csigas_evezes_4.jpg

Inverz, invertált evezés vagy ausztrál húzódzkodás

Egy olyan húzódzkodó állványra van szükségünk ehhez a gyakorlathoz vagy egy olyan, akár házilag is elkészíthető eszközre, hogy amikor alá fekszünk és kinyújtjuk a karunkat, a testünk párhuzamos legyen a talajjal. A fogás itt is külső vagy belső fogás és a kéztartás vállszélességnél kicsit szélesebb. Tehát az előbb említett módon fogjuk meg a rudat és húzzuk fel magunkat. A sarkunk értelemszerűen a talajon marad, ami segítséget ad a gyakorlat elvégzéséhez. A csípőnket tartsuk feszesen, ne „essen le”.

smith_gep_04.jpg

Evező gyakorlatokat végezhetünk még evező gépeken, amelyek kizárólag erre a gyakorlatra lettek kifejlesztve. Az evezés nem csak a hát izmait veszi igénybe a de a vállak is kapnak a terhelésből. Az evező gyakorlatok jól vastagítják a hát és a váll izmait és esztétikus hátat lehet velük fejleszteni, de alkalmazzunk többféle hátizom fejlesztő gyakorlatot is, mert az összképet csak úgy tudjuk javítani.

süti beállítások módosítása