Ugrás a tartalomhoz
feb. 22. 2017

Miért ne nyúlj kokszhoz?

Ha hobbi szinten végzed a testépítést, vagy nem szeretnél Mr. Olympia címet nyerni, akkor felesleges bármiféle dopping szerhez nyúlnod. Ha nincs olyan szándékod, hogy profi legyél és rangos testépítő versenyeken szeretnél részt venni (nem naturálként), akkor értelmetlen az egészségedet kockára tenni. Személyes véleményem az, hogy egy kupa, érem vagy akármi más díj sem ér annyit, hogy az egészségünk lássa kárát.

steroid-facts-primer.jpg

Sok a sztereotípia a testépítéssel kapcsolatban ez tény, de az is tény, hogy azok közül, akik ezt a sportot űzik bizony elég sokan nyúlnak doppingszerekhez, szteroidokhoz és sokan még csak nem is versenyszerűen építik a testüket, csak hobbiból edzenek.

Egy fiatal férfi szervezete optimális esetben elegendő tesztoszteront termel ahhoz, hogy az izmait fejleszteni tudja. A megfelelő táplálkozás, edzés és pihenés garantálja egy fiatal szervezet regenerálódását és fejlődését, felesleges szerkehez nyúlnia. Ezen kívül sok táplálék kiegészítő áll rendelkezésünkre (ezek között is van nem túl tiszta), így gomba módjára lehet nőni. Ha egy férfi 40-50 év felett kezdi el a testépítést, akkor sem érdemes szerkehez nyúlni, de talán már rá nézve nincsenek ezek olyan káros hatással. A nők esetében a túlzott tesztoszteron bevitel elférfiasodáshoz vezet.

Nem sorolnám fel az anabolikus szteroidok vagy a növekedési hormonok összes káros hatását, mert az ég tudja, mennyi van nekik. Csak párat említenék.

Drasztikus személyiség változást okozhatnak a szteroidok. Mivel drogokról van szó, így nem csak a testre, de a pszichére is befolyással vannak. Vannak olyan szerhasználók, akik agresszívvá válnak a szteroidoktól. Nem minden szteroid használónál tapasztalható ez, de vannak, akik teljesen megváltoznak pszichésen és nem jó irányba.

Az orális úton szedett szteroidok erősen károsíthatják a veséket, a májat, a gyomrot. Hatással vannak a vérnyomásra is és a szívnek sem tesznek jót.

getty_rf_photo_of_heart_liver_kidneys.jpg

A külsőleg bevitt tesztoszteron káros hatással van a szervezet tesztoszteron termelésére. A herék abbahagyják ennek a hormonnak a termelését, így összezsugorodnak.

A növekedési hormonok, ha túladagoljuk őket, szív és érrendszeri szövődményeket okozhatnak. Megnövelik a trombózis bekövetkezésnek kockázatát, valamint magas vérnyomást okoznak.

A szteroidok a központi idegrendszerre sincsenek jó hatással, és ha valaki netán bulizós típus, kokszol, és ezt alkohollal locsolja meg, az komoly problémák elé nézhet.

A doppingszerek látványos eredményekhez juttatják a sportolókat, de mivel drogokról van szó, így függőséget is okozhatnak.

Ha nincsenek nagy ambícióid a testépítéssel kapcsolatban, akkor ne nyúlj doppingszerekhez. A véleményem az, hogy én teljesen száműzném ezeket a szereket ebből a sportágból és más sportágakból is. Persze ezzel sokan nem így vannak. A testépítés egy olyan sport, ami rengeteg munkát, lemondást, áldozatot követel. Még a naturál testépítők is komoly áldozatokat hoznak, lehet hogy ők hozzák a legtöbbet.

Számomra az egyik legfontosabb dolog az egészség. A szerek tönkre tehetik az embert testileg és lelkileg egyaránt, főleg akkor, ha azokat mértéktelenül alkalmazza.

anabolic_steroids.jpg

Ha mégis arra vetemednél, hogy doppingszerhez nyúlj, azt mindenképp folyamatos orvosi megfigyelés alatt tedd, de én még így is óvva intelek ettől.

Sokaknak a büdös a munka, és igyekeznek megkerülni azt. Én erre csak azt tudom mondani, hogy akiben nincs elég kitartás, motiváció és szorgalom az ne kezdjen bele a testépítésbe. És nem mellesleg naturálként is lehet valaki nagy és erős, valamint tud versenyezni és profi testépítő is lehet.

süti beállítások módosítása