Ugrás a tartalomhoz
okt. 28. 2014

Az Atkins Diéta

Kicsit kilóg a sorból, mert ez egy működőképes diéta. Nagyon a részleteibe nem fogok belemenni, hiszen igen komoly irodalma van. 
Dr. Robert Atkins fejlesztette ki és igen hamar elterjedt, mert rengeteg Hollywoodi Sztár és Celeb próbálta ki sikerrel. Ami Kate Hudsonnak, Renee Zellweggernek, Rihannának és Calista Flockhartnak bevált az nem lehet rossz. :-) Pont a nagy ismeretségnek és népszerűségnek köszönhetően legalább annyi rajongója, mint kritizálója van.

Atkins-Diet.jpg

Hogyan működik?

Az alapállítás, hogy a nyugati világ elhízásának a cukor és a finomított liszt az oka és a telített zsírsavak nem is az ördögtől valóak. Bátran ehetünk húsféléket, sajtokat és zöldséget, viszont a tészta félék, rizs és a krumpli az tilos.

Mivel a bevitt szénhidrátot gyakorlatilag lenullázzuk így az inzulin szintünk kiegyenlítődik és alacsony marad. Ha nincsenek inzulin csúcsok, akkor nem vittünk be extra mennyiségű cukrot (a komplex szénhidrátokból is cukor lesz), amit zsír formában tárolhatna a szervezetünk. Az Atkins Diéta nagy előnye, hogy magas fehérje bevitelt javasol, ami segít megtartani az izomtömeget a ketózis állapotában is, így tovább gyorsítva a fogyást, mivel a nagyobb izomtömeg több kalóriát éget el. A ketózisról viszont egyszer már bebizonyítottuk, hogy működik.

letöltés.jpg

Hátrányaként szokták felhozni, hogy a magas zsír és fehérje bevitel megemeli a rossz koleszterin szintjét, ami hosszú távon nem egészséges. Igyekszem az Atkins esetében pártatlan maradni, de aki rendszeresen sportol, annak nem kell különösebben foglalkoznia a koleszterin szintjével. Már 20 perc mozgás helyre tudja tenni. További negatívum, hogy csakugyan gyors fogyást lehet elérni igen rövid idő alatt, de az lényegében csak víz, ami az izomból távozó szénhidrát visz magával, és amikor befejezzük és a szénhidrát szintünk helyreáll, akkor a szénhidrát feltöltődés nagymértékű vizet fog újra megkötni és visszaszedjük a leadott súly nagy részét.

Ha egy módszer nagyon népszerű, akkor rengeteg támadás fogja érni, azonban a ketózis tudományosan bizonyított és ha ez azért nem is 100%-ban egy ketogén diéta, az alapjuk közös. Tehát ha sanyargatni akarjátok magatokat, akkor ez egy jó módszer lehet. 

süti beállítások módosítása