Ugrás a tartalomhoz
nov. 09. 2018

A 6 legjobb kardió gép

Ha kimondjuk azt a szót, hogy kardió gép, akkor mindenki azonnal a fogyásra gondol, pedig ennél sokkal többről van szó ezeknek a gépeknek az esetében. A kardió gépek fő funkciója a szív megdolgoztatása, amit a lehető legtöbb izomcsoport funkcionális mozgatásán keresztül ér el. Az ilyen gépek persze nem csak a szívet, de a légzőszervrendszert is megdolgoztatják, így a gyúrással ellentétben, - ahol minden megtett centi az izmok stimulálására szolgál - a kardiózásnál az egész testünkre jótékony hatást gyakorolhatunk. Az így végzett mozgás erősíti a szívet, az érrendszert, növeli a tüdőkapacitást és - most jön a fontos mellékhatás - csökkenti a test zsírtartalmát. Az ilyen gépeknek ráadásul már se szeri, se száma, mindenki kiválaszthatja a megfelelőt. De hogyan? Ebben segítünk ezzel a cikkel. :)

title.jpg

Futópadok

A futópadokról már írtunk bővebben, úgyhogy ha ezzel a típussal szemezgetsz ezt a cikket mindenképpen olvasd el. A futópadot azoknak ajánljuk elsősorban, akik mindent bele akarnak adni a kardió edzésük során. A futás jótékony hatása szinte minden ízünkre kihat, hála annak, hogy az egész testünket és testsúlyunkat mozgásban tartjuk. Egy jó fitness órával kiegészítve a tökéletes fogyást is elérhetjük vele (ilyenkor arra kell figyelnünk, hogy a pulzusszámunkat a megfelelő intervallumban tartsuk, és az edzés legalább 40 percet vegyen igénybe). Korunk futópadjai már minden tudással fel vannak vértezve: a mechanikusok mellett elektromos padok közül is válogathatunk, van amelyik képes az emelkedőket is szimulálni, és olyan padot is választhatunk, ami akár 20 km/h-ás sebességre is képes, így otthon is simán kiszaladhatunk a világból. A vásárlásnál mindenképpen figyelj arra, hogy elég hely lesz-e neki a lakásban, de ha helyszűkében vagy, akkor egy összecsukható modellt is választhatsz, amit bármelyik sarokba betehetsz, ha épp nem használod.

futopad.jpg

 

Elliptikus tréner

Az elliptikus, agy ellipszis tréner közkedvelt, már-már minden átlagos háztartásban megtalálható eszköz. A futópadhoz hasonlóan ez is a futást szimulálja, de úgy, hogy az izommunkát egy picit más területekre helyezi át. Míg a futópad a comb elülső részét és a vádlit veszi igénybe leginkább, addig az elliptikus trainer a comb hátsó részét és a popsi izmait dolgoztatja meg. A láb mellett itt már a karok is szerepet kapni, hiszen a kapaszkodókkal nem csak a stabilitást tudjuk elérni, de a bicepszet, tricepszet és alkart is munkára tudjuk bírni. Az elliptikus trainerek minden extrát nélkülöző, de így is tökéletesen funkcionáló belépő modelljein túl olyan trainerek is elérhetőek már, amik a pulzusszámtól kezdve a megtett kilométerig mindent mérnek, így nem csak az aktuális erőnlétünket tudjuk felmérni, de újabb kihívások elé tudjuk állítani magunkat. Míg a futópadoknál a dőlésszög és a sebesség fogja meghatározni a nehézségi szintet, addig az ellipszis tréner a "tekerés" erősségével tudja megizzasztani a felhasználóját. Ha a futáshoz lusta vagy, de egy szobakerékpározáshoz túl keménynek érzed magad, akkor az elliptikus tréner lesz Nálad a nyerő.

elliptikus_trainer.jpg

Szobakerékpár

A szobabicikli a legrégebben feltalált kardiógép, amivel már az 50-es évekbe is össze lehetett futni a párttitkárok nyaralóiban. A működése roppant egyszerű, a használata pedig tényleg nagyszerű. Ha a nulláról kellene kezdeni a kardiózást, akkor a szobabicikli a legkíméletesebb eszköz a kezdésre. A rendes bringáktól már megszokott üléspozíció nagyon kényelmes tud lenni és az egész testsúlyt sem kell tartani ahhoz, hogy átmozgassuk magunkat, ezért idősebbeknek is kifejezetten ajánlott. Attól függetlenül, hogy a konstrukció régi, ezek az eszközök is haladtak a korral, így a kijelzővel is rendelkező fejegység, a kilométeróra és a kalóriaszámláló is alaptartozék szinte minden modellnél. Ami főként megkülönbözteti ezeket a kardió gépeket egymástól az az üléspozíció: A megszokott modellek mellett vannak háttámlával rendelkező bringák is és olyan mini modell is, amit egy székkel kiegészítve tudunk használni, így spórolva meg a legtöbb helyet. Az összecsukható változatok ebből is elérhetőek és abban is biztosak lehetünk, hogy egy örök darab jut hozzánk, ha szobabringát veszünk, hiszen ezek az eszközök is nagyon jól bírják a strapát.

szobabicikli.jpg

Lépcsőzőgépek és stepperek

10 emeletes panelban lakom, úgyhogy ha valaki, akkor én tudom, hogy milyen lépcsőzni, sőt, az előző munkahelyem egy hegyen volt egy 4 szintes családi házban, úgyhogy a munkanapok egy kiadós hegymászással kezdődtek. Ez a kondimon is meglátszott, mióta eljöttem sokkal könnyebben kifognak rajtam az emelkedők. A stepperek és lépcsőzőgépek azoknak segítenek, akiknek nincs a közelükben semmi, amit megmászhatnának, pedig élvezik a mozgás ezen fajtáját - Alföldiek előnyben! :D A stepperek azoknak lesznek jók, akik a lehető legkisebb mozgástartományban szeretnék égetni a zsírt és erősíteni a tüdőt, illetve a helyszűkében lévőknek, akiknél egy szobabringa már túl nagy helyet foglalna el. A stepperek ráadásul a kardió gépek kategóriájában a legolcsóbb eszközök, úgyhogy nem csak a helyet, de a pénztárcát is kímélik.

taposogep.jpg

Evezőgépek

Az evezőgépről mindenkinek a kajak-kenusok és a hatalmas hátaik jutnak eszébe, pedig ezek a gépek is a kardió kategóriát erősítik. Na jó, nem csak azt, de a karokat, a hátat, a mellizmokat, a hasizmokat, sőt, a lábakat is. A kompjúter itt is alap, ami az időt, távolságot, elégetett kalóriák számát, húzások számát, húzások számát/perc, pulzust is méri, és néhány modellnél még grafikusan is ábrázolja az összegyűjtött értékeket. Az állítható ellenállás itt is folyamatos kihívásokat biztosít, úgyhogy egyik evezőpadot sem könnyű kinőni egyhamar.

evezopad.jpg

Vibrációs trénerek

És akkor elérkeztünk az igazán lusták világába, ahol nem kell mást csinálni, csak állni, nézni és várni, no meg egy hullámhosszon rezegni a vibrációs trénerrel, ami a lelket ugyan nem, de a zsírt mindenképpen kirázza belőlünk. Sokan azért választják ezeket a gépeket, mert ráuntak a a flabélos bérletekre való pénzszórásra és ha már otthon van egy ilyen gép, akkor kimozdulni sem kell. A vibrációs trainer egyébként nem csak edzésre, de gyógyászati célra is alkalmas, a reumában, ízületi problémákban szenvedőeknek és a rehabilitációban résztvevőknek is sokat tud segíteni, de még mielőtt ezért vennétek ilyen gépet, mindenképpen konzultáljatok az orvosotokkal erről. A gépről egyébként sokat tudnánk írni, de mindig a felhasználók tudják a legtöbbet elmondani róla és a vélemények mindig egybehangzóak: "Segít a stressz oldásában, az ízületi problémáim jelentősen csökkentek, energikusabb vagyok. A kisfiam is ezzel kezdi és fejezi be a napot. Rendszeres használata segítette az anyagcsere folyamataimat, a vérkeringésem jelentősen javult, melynek következtében az allergiás tüneteim is enyhültek. Csökkent a narancsbőröm és jobban alszom, ha lefekvés előtt használom. Használata után folyadékbevitel javasolt, lehetőleg vizet igyunk." Így 37 évesen lehet, hogy nekem is be kellene szerezni egyet, mert reggelente egyre nehezebb kimásznom az ágyból, hála a 8 éve tartó mindennapos erőlködésnek.

vibracios_trener.jpg

Mint látod így 2018-ra a kardió gépekből is már hihetetlen mennyiség és verzió áll rendelkezésre és ez még csak a jéghegy csúcsa volt, hiszen nem említettük a síszimulátorokat, a fitness kerékpárokat és a kardió trénereket, amiket mind-mind megtalálhattok az inSPORTline webshopjában.

süti beállítások módosítása