Ugrás a tartalomhoz
okt. 19. 2018

Szaladj ki otthon a világból! A nagy futópad választó

Mindjárt itt a tél, ami egyáltalán nem kedvez a kinti sportok szerelmeseinek. A futók ilyenkor a szögre akaszthatják a cipőt, vagy lemehetnek az amúgy is már zsúfolt termekbe, ahol sokszor lehetetlen szabad futógépet találni és legalább 1-2 órára birtokba venni azt. Mit tehet ilyenkor az ember fia/lánya, minthogy bevásárol otthonra egy futógépet, amibe aztán hihetetlen módon beleszeret. :) Nekem is van, és bevallom, hogy jól kitölti az unalmas óráimat, pláne ha betolom a TV elé amin maratonok fejkamerás felvételeit nézem futás közben.

Egy kardió gép mind fölött

Noha otthoni kardió gépekből hihetetlen a választék, mégsem dobálhatja tele velük a nappalit az ember, hiszen nem tudna tőlük megmozdulni a mindennapokban. Ha választani kellene, akkor az elliptikus trainerek és a szobabiciklik fölött biztos, hogy a futópad győzedelmeskedne, mert ez az a gép, amivel a legjobban kordában lehet tartani a testzsírszázalékot és a legjobban edzi a szívet. Szerencsére ma már nem úgy kell a padokat elképzelni, mint drága helyet zabáló monstrumokat, mert nagy rész összecsukhatóak és könnyen lehet tárolni őket.

futopad_valaszto.jpg


Milyen szempontokra figyelj a választásnál?

Az első és egyik legfontosabb a teherbírás. A futópadok átlagosan 120 kg-os teherbírásról indulnak, úgyhogy bármelyiket is vesszük meg hazánk egyszerű felhasználójának biztos hogy jó lesz. Ha karácsonyra vesszük a nadrágot kissé kihízott nagybátyónak, vagy az unokatestvérnek, akkor mindenképpen puhatoljuk ki, hogy mennyi az annyi és eszerint válasszunk gépet. A második szempont a motor: A mechanikus futógépek ugyan olcsók, de a szalag mozgatását elemi erővel kell összehozni, amit nem árt, hogyha egy jól tapadó cipővel indítunk be. Ha nagyobb a keret, akkor érdemes motorosat választani, amiben nem mindegy, hogy hány lóerő hatja a szalagot, hiszen ezen múlik majd, hogy milyen sebességre és intenzitásra képes a futópad. Ha csak gyalogolni szeretnél, akkor elég egy 2 LE-s modellt választani, a kocogáshoz már 2,5 ló dukál, de ha futni is akarsz, akkor érdemes egy legalább 2,75 LE-s meghajtással büszkélkedő futópadra voksolni. A mechanikuson is elérheted egyébként ezeket a sebességeket, de ott bele kell adni apait-anyait.

incondit40i.jpg

Mechanikus inCondi T40i, a könnyen elérhető belépőszint


Emelkedő, kompjúter?

Minden sportra igaz, hogy kellő gyakorlás után egyre egyszerűbb lesz és egyre nehezebb elérni a kívánt edzettséget és edzés utáni fáradtságot. A futópadoknál az opcionális "hegymenet" ezen sokat tud változtatni, mert felfelé szaladni sokkal nehezebb, mint egy sík terepen. Ha padot választasz mindenképpen olyanra lőj, aminek a futórészét meg lehet dönteni és máris változatosabb lesz az edzés, ha pedig olyan modellt fogsz ki, amiben saját motor állítja ezt, akkor edzés közben, megszakítás nélkül is bekapcsolhatod a hegymenetet. Vannak olyan padok, amik minden igényt kielégítő fejegységgel, azaz programozható és programokat tároló kompjúterrel rendelkeznek, amiken akár az El Camino-t is beállíthatod, ha van rá elég időd. 

sangar.jpginSPORTline Sangar, amin 12 km/h-val teperhetsz és hegymenetbe is állíthatod


Pulzusszámérés, meg amit akarok

A kardió edzések (ahogy a nevükben is benne van) a szívet hivatottak szolgálni. Persze sokan a zsírégetés mekkájának is tartják őket (nem véletlenül), de mégis arról szólnak ezek az edzések, hogy a szívritmust a célunknak ideális értékek között tartsuk. Ennek egyik elengedhetetlen kelléke a pulzusszámérő, amit megoldhatunk külső eszközről is, de szerencsés választás esetén a futópadunk is képes lesz ezt a feladatot ellátni. Ez azért is jó, mert nem kell  mindenféle kütyüvel teleaggatnunk magunkat, és külön kütyüket sem kell vennünk. A high-end modellekben hangszóróról és tablet-mobilés USB csatlakozásról is gondoskodtak, úgyhogy ha a pince egy szegletében szeretnénk edzeni, akkor sem kell lecipelni a hangfalakat. Ha fogy a levegő, akkor a padhoz járó ventilltor keringeti a levegőt körülöttünk és van olyan futópad, amivel menet közben mérhetjük a testzsírszázalékunkat is. 

akamar.jpg36 program, LED kijelző, szuperhalk felfüggesztés, 16 km-es sebesség,
az Akamar igazi családtag tud lenni


Nem csak sportra, rehabilitációra is

A legnehezebb dolog a világon, ha valamilyen testet, vagy lelket ért traumából kell összeszednie magát az embernek. A sport nem csak a testet, de a lelket is erősíti, úgyhogy a futópadok kifejezetten jók az ilyen-olyan sérülések kezelésére. Az inSPORTline Neblin ráadásul egy olyan eszköz, amit kifejezetten rehabilitációs célokkal fejlesztettek ki. Ha ajándékba szeretnél padot venni mindenképpen ezt választ, mert nem csak egy balesetet szenvedett, agyvérzésen keresztül ment családtagnak lehet az épülésére és a rehabilitációjára, de az idősebb korosztályt is át lehet vele mozgatni anélkül, hogy egy percet is aggódnunk kellene értük. A Neblin egyébként kifejezetten a sétára van kalibrálva a 6 km/h-s sebességével, és a nagy leállítógombnak köszönhetően bármikor meg lehet állítani. A heveder is védi és helyben tartja a használóját, a kapaszkodók pedig plusz stabilitást biztosítanak. Ez a pad egyébként 46 kg-ot nyom és transzportkerekekkel is rendelkezik, úgyhogy ha a nagyi átmozgatta rajta magát, akkor könnyen a sarokba tudja gurítani.

neblin.jpginSPORTline Neblin, időseknek és rehabilitációra szorulóknak


Válassz átgondoltan

Mint láthatod rengeteg paraméter és felhasználási lehetőség van, amikből összeáll a tökéletes padod. Vásárlás előtt írj fel minden olyan dolgot, ami befolyásolja a választást: milyen gyorsan szeretnél sétálni, vagy futni, hány kiló vagy, lesz-e szabad hely a gépnek, vagy mindig össze kell csuknod, rehabilitációra kell, vagy kőkemény sportra, és fontos szempont az, hogy ne csak az edzésterveddel, de az MP3-maiddal is megbirkózzon. Ha ezekkel az igényekkel tisztában vagy, akkor pedig nincs más hátra, mint a tökéletes modell beszerzése, ami a nagy választéknak köszönhetően nem is olyan kicsi, de annál örömtelibb feladat. Hajrá! :)

süti beállítások módosítása