Ugrás a tartalomhoz
jan. 21. 2014

Almás pite gyúrós arcoknak

Ha nem az őrült szálkásítás időszakát éled és belefér az étrendedbe némi gyümölcs, ajánlom figyelmedbe ezt az almás pitét. Nagyon finom, elkészítése sem túl bonyolult, az almapucolás a legkomplexebb művelet a folyamatban.

Hozzávalók a tésztához:

  • 150 g darált zabpehely
  • 150 g vaníliás fehérjepor
  • 8 tojás  
  • 2 csomag sütőpor 
  • Édesítő, kb. 1 csapott evőkanál. Kóstold meg a tésztát, és ha nem elég édes, tegyél még bele. 
  • 2 citrom reszelt héja
  • Víz

Módozatok:

  • A fehérjepor aránya tovább növelhető a zabpehelyhez képest, akár 3/4 - 1/4 arányig. Ekkor a tészta kicsit képlékenyebb, szivacsosabb lesz.
  • 4 tojássárgája helyett bátran használhatsz pépesített cukkinit. Mivel se íze, se bűze, állaga meg pont jó, remekül fogja helyettesíteni a "sátáni" tojássárgáját. Kb. 100 g cukkinire lesz szükséged ehhez az adaghoz.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 10-12 kisebb alma, legjobb, ha mindenféle van benne.
  • 3 evőkanál darált dió 
  • Fél kávéskanál darált szegfűszeg
  • Néhány reszelésnyi szerecsendió
  • Fél zacskó őrölt fahéj (vagy annyi, amennyit nem sajnálsz belőle)
  • 2 citrom leve
  • Édesítő, kb. 1 teáskanál. 

Előkészületek:

  • Válaszd szét a tojásokat. A sárgáját tedd egy keverőtálba, ebben fogjuk a tésztát kikeverni. 
  • Cukkinit pucold meg, pépesítsd aprítógéppel. 
  • Almát hámozd meg, szedd ki a magházát. Ez az egész süti legkiábrándítóbb része, mert olyan sokáig tart. Kipróbáltam egyszer héjastól, de sajnos nem vált be:( Muszáj megpucolni.
  • Meghámozott almát vágd félbe, majd vagdosd fel kb. fél cm vastag szeletekre. 
  • Egy nagyobb tepsit kenj ki kevés kókuszzsírral. A tepsinek legyen egy kis magassága is, ne csak területe. Ez egy ilyen 3D-s süti.  

Tészta elkészítése:

  • Kapcsold be a sütőt. 160 fok, alul felül sütés. 
  • A tojássárgáját keverd össze az édesítővel, citromhéjjal, zabpehellyel, fehérjeporral, sütőporral.
  • A masszát kezdd el apránként (fél decis adagokban) felengedni vízzel addig, amíg egy sűrű, de már éppen folyékony állagú cuccot nem kapsz.
  • Verd fel a tojásfehérjét. Nem kell kőkemény hab. Legyen olyan mondjuk, mint amikor nem rázod fel teljesen a hajhabot. (Zselések, vaxosok itt hátrányban ugye...) 
  • A tésztába forgasd bele a tojásfehérjét.

Töltelék elkészítése:

  • A felszeletelt almára dobd rá a fentebb említett hozzávalókat. 
  • Óvatosan keverd össze a komponenseket egy evőkanállal. 

Pite pedig így lesz belőle:

  • A tészta felét öntsd a tepsi aljára.
  • Az almás tölteléket kanállal (de inkább kézzel) egyenletesen oszlasd el a tésztán. Fontos, hogy ne zuhanjon a töltelék a tésztára, mert akkor lesüllyed az aljára. Szépen, óvatosan. 
  • A maradék tésztával öntsd nyakon a tölteléket, lehetőleg egyenletesen. 
  • Küldd be a sütőbe 35-40 percre. Aranybarna, itt-ott barnább csíkos megjelenés az elvárt eredmény.