Ugrás a tartalomhoz
jan. 15. 2014

Lasagne - bodybuilder edition

Attól, hogy valaki testépít, nem kell kizárólag csirkemellet enni rizsával, lehet például lasagne-t is enni a változatosság kedvéért. Aki pedig eddig rettegett az alattomos besamel mártástól, most megtudhatja, hogyan száműzheti örökre a vajat és a lisztet a lasagne-ből.

lasagne_small.jpg

Hozzávalók a raguhoz:

  • 500 g darált hús: sovány marha vagy pulyka, vagy fele-fele arányban a kettő.
  • 3 hagyma: 2 lila, 1 vörös.
  • Kb. 3 dl házi készítésű paradicsompüré, vagy valamilyen só- és cukormentes változat. Lehel csarnokban biztosan árulnak ilyet, én ott vettem.
  • Őrölt fekete bors
  • Só: a testépítő ember nem eszik sót, ugye. Aki ezzel csak mérsékelten ért egyet, tegyen bele sót vagy ételízesítőt.
  • Fokhagyma: 4-5 nagy gerezd fokhagyma vagy fokhagyma granulátum.
  • Zöld fűszerek: oregánó, bazsalikom, majoránna, rozmaring, zsálya, kakukkfű. 
  • Kevés kókuszzsír

Hozzávalók a besamel mártáshoz:

  • 3,5 dl víz + 1 mérőkanál vaníliás fehérjepor = shake
  • 1 evőkanál zabkorpa
  • 1 teáskanál kókuszzsír
  • Szerecsendió (reszelt)
  • 2 gerezd fokhagyma vagy fokhagyma granulátum
  • Őrölt fekete bors

És még ez is fog kelleni:

  • 100 g zsírszegény / sovány sajt reszelve: elvetemült diétázók ugorják át ezt a pontot.
  • Lasagne tészta, durum búzából. A mennyiség a tepsid méretétől függ, de max 125 - 250 g tésztára lesz szükséged.

Előkészületek:

  • A vörös és lila hagymát vágd fel kis kockákra. Taknyom és nyálam együvé válásának elkerülése _végett_ aprítógépet szoktam használni. Mosogatni még mindig jobb, mint könnyek között fájdalmas kínhalállal elpusztulni fiatalon. *   
  • Fokhagyma: gourmandok a fokhagyma gerezdeket pucolják meg és fokhagymaprésen törjék át, vagy apró kockákra vagdossák fel. Igénytelen állatok (mint általában jómagam) fokhagyma granulátummal is megelégednek. **

A besamel mártás elkészítése:

  • Egy kis lábasban (fakanál alkalmazásával) a zabkorpát keverd el a kókuszzsírral.
  • Apránként add hozzá a shake-et és kezdd el főzni. ***
  • Folyamatosan kevergesd addig, amíg tejbegríz állagúra besűrűsödik.
  • A végén add hozzá a fűszereket. Fokhagyma mehet bele bátran, a többivel óvatosabban bánj.
  • Kóstold meg! Vigyázzmelegmostmármindegy:( Akkor van kész, ha a vanília ízt legalább 70%-ban elnyomja a többi fűszer.

A ragu elkészítése:

  • Egy lábasban nagyon kevés kókuszzsíron pirítsd meg a hagymát.
  • Add hozzá a darált húst, keverd össze. Pár percig magas lángon, gyakori keverés mellett süsd a húst.
  • Add hozzá a paradicsompürét. A paradicsompüré nem egy egzakt fogalom, ezért is írtam csak kb-ra a mennyiséget a hozzávalóknál. Annyi paradicsomot kell hozzáadni, hogy szép pirosas-leves-szaftos legyen a hús.
  • Mehetnek bele a fűszerek. Az "olaszos" ízt az oregánó, a bazsalikom és a fokhagyma adja majd főleg, ezekből kell a legtöbbet beletenni. Folyamatosan kóstold.
  • Fedő alatt párold még 10 percig, közepes lángon. Párszor keverd meg.

Installáció:

  • Sütőt melegítsd be, 170 fok légkeveréses.
  • Egy kisebb tepsi aljára tegyél egy réteg tésztát, majd a ragu felét oszlasd el rajta.
  • Jöhet egy újabb réteg tészta, aztán megint ragu.
  • Öntsd nyakon a besamel mártással, próbáld meg nagyjából egyenletesen eloszlatni. 
  • Szórd meg a sajttal.
  • Mehet a sütőbe 20 percre. Fél úton kapcsold át a sütőt egy olyan üzemmódba, ami felülről pirítja a lasagne-t.

10 percet érdemes békén hagyni evés előtt.

* Erős, pozitív irányú korreláció figyelhető meg bizonyos edzés előtti pörgetők fogyasztása és a hagymapucolás okozta szenvedés között. A légzés könnyedebbé válásának árnyoldala is van...

** A fokhagyma granulátum és a fokhagymasó két külön entitás, ne tessenek összekeverni. A fokhagyma granulátum sómentes, csak szárított fokhagyma van benne, míg a fokhagymasó NaCl-t is tartalmaz, ami nekünk nem annyira hiányzik.

*** 60-70 éves múltra tekint vissza az a flame, hogy a tej egészséges vagy nem, szabad inni vagy sem. Ha te azt gondolod, hogy egészséges és a tej fogyasztását kísérő aprófosás is messzire elkerül téged, használj tejet a shake helyett.