Ugrás a tartalomhoz
okt. 22. 2013

Mozgás, fogyás, babázás?!

Ahogy a várandósság ideje sem 2 hét, a régi alakunkat sem tudjuk visszanyerni ennyi idő alatt. Legyünk türelmesek önmagunkkal szemben, de saját testünkre és jelzéseire figyelve, mindent tegyünk meg annak érdekében, hogy visszakapjuk régi formánkat. A sportolás időpontja viszont nem mindegy. Szoptatás után célszerűbb nekilátnunk, ugyanis könnyebb úgy a gyakorlatokat elvégezni, ha a mellek megkönnyebbültek.      .

A súlyzós edzéseket nem feltétlenül erre az időszakra kell tervezni, a mell körüli izmokat terhelő edzések, tehát a nehezebb súlyzókkal végzett mell és kar gyakorlatok hatására a tejcsatornák eldugulhatnak. Az erőteljes izomépítést sem a szoptatás alatt célszerű végezni. Célunk ilyenkor az esetlegesen felrakódó zsírpárnák eltüntetése, amit inkább könnyebb, nem súlyzós, de rendszeresen végzett gyakorlatokkal érünk el.

momdad_at_sunset.jpg

Minden esetben fontos a megfelelő folyadékfogyasztás. Ebben az időszakban különös jelentősége van, a megfelelő mennyiségű tej termelődéséhez szükséges az elegendő folyadékbevitel. Mozgás közben vizet vesztünk, ezért fokozottan kell figyelni a pótlására. Sportolás előtt és után is igyunk.
Nem mindegy, hogy miben sportolunk. Olyan jó minőségű felsőrészt válasszunk, ami a mellbimbót nem fogja kidörzsölni, így a szoptatáskor és edzéskor sem érzünk majd kellemetlenséget. 

Megsavanyodik a tej?
Erőteljes testmozgás hatására emelkedik a vér tejsavszintje, s ennek következtében az anyatejben is nő ennek a savanykás, kicsit kesernyés anyagnak a mennyisége. Ezért régebben azt ajánlották, hogy sportolás után az első adag tejet inkább fejje le és öntse ki az édesanya. Ez azonban többnyire teljesen felesleges! A baba ugyanannyit szopik akkor is, ha sportol, akkor is, ha nem sportol a mama. Persze azért akadhatnak olyan érzékeny apróságok, akik csak fintorognak a sportolás utáni tejtől. Ebben az esetben próbálkozhatsz azzal, hogy kis mennyiséget  kifejsz, s csak utána teszed mellre. Arról azonban feltétlenül győződj meg előbb, nem valami más okozta-e a fintorgást (izzadság, klóros víz, testápoló, parfüm). A vizsgálatok azt mutatták, hogy az anyatej sportolás utáni tejsavszintje nem csökkenthető azzal, ha alaposan kiürített mellekkel kezdesz mozogni. Annyit azonban mindenképpen elérhetsz a kiürítéssel, hogy csökkented a gyulladás, tejcsatorna-elzáródás kockázatát. Ez pedig talán a legfontosabb szempont. A tejet termelő mellek nagyon érzékenyek a külső fizikai hatásokra, s ez az érzékenység teltség esetén sokszorosára nő!

A sport és a fogyás
Ha a mozgás egyedüli célja a testsúly csökkentése, még egy szempontot hozzá kell illesztenünk az eddigiekhez. Szoptatás idején nem ajánlatosak a heti fél kilónál nagyobb fogyást eredményező módszerek. Óvakodj a különféle, fogyasztó hatásúként hirdetett szerek, táplálékkiegészítők és a sportolás együttes alkalmazásától, mert ezek egyrészt túlságosan erőteljes fogyást eredményezhetnek, másrészt nem is egészségesek.

baba.JPG

Mikor célszerű elkezdeni mozogni?
Szülés után 4-6 héttel, szervezetünket fokozatosan terhelve. Ha fájdalmat, kellemetlenséget érzünk, tüneteink vannak meg kell állni és a panaszokról konzultálni az orvosunkkal. 

Bőrünk, izmaink, alakunk eredeti formáját lassan, de biztosan visszanyerjük, ez akár fél-1 év is lehet. A legnagyobb mértékű súlyvesztés körülbelül az 5. hónapnál következik be. Ilyenkorra már normalizálódik testünk folyadékháztartása, A Méh  ekkorra már általában visszahúzódik és a  hormonális rendszer is helyreáll.

Nem lehet nagyot hibázni!
A sportolás mindenképpen jótékony hatású, már csak azért is, mert segít levezetni a felgyülemlett feszültséget, sikerélményt ad, kicsit kikapcsol az otthoni mókuskerékből. Lehetséges, hogy úgy tapasztalod majd, a választott mozgásforma mégsem tesz jót a tejtermelésnek, mert csökkenést tapasztalsz. Ebben az esetben sincs semmi veszve, hiszen nyugodtan válthatsz másik sportolási formára, és a gyakoribb szoptatás hatására vissza fog térni a szükséges tejmennyiség, hiszen nem visszafordíthatatlan folyamatról van szó.

Jó megoldás otthon
Nem kell feltétlenül elmenni otthonról, hogy jót mozoghass, és még örülni is tudj neki. Segíthet egy tornagyakorlatokat tartalmazó DVD, egy hastáncos zenekazetta és persze maga a baba is, aki remek kis súlyzóként működhet például hasizomgyakorlat közben, alsó lábszáradon fekve. Mindez cseppet sem befolyásolja a tejmennyiséget, de az izmok fejlettségét, a jó közérzetet annál inkább! 

A mozgás nem minden! Megfelelő táplálkozás nélkül nem érjük el a kívánt eredményt! Helytelen táplálkozásnál az anyatej minősége sem lesz teljes értékű! A fehérjeigény megnő, és többszörösen telítetlen zsírsavból is a szükséglet az első 3 hónap során napi plusz 2-3 grammal lesz több. Ezt az igényt tengeri halakból nagyszerűen pótolhatjuk. A kálcium szükséglet a fokozott felszívódás miatt megnő (1000 mg), kb. 5 dkg Trappista sajttal vagy túróval fedezhetjük a szükséges plusz mennyiséget. További források: tej, joghurt, kefir, olajos magvak.

Néhány vitaminból  megnő a beviteli mennyiség

  • C-vitamin (90 mg, forrás: paprika, káposzta, citrusfélék
  • A-vitamin (1200 qg), forrás: belsőségek, tojássárgája, tejtermékek, tengeri halak.
  • D-vitamin (10 qg), forrás: halolaj, máj, tejtermék, tojás, margarin.

Ahogy az ásványi anyagokból is

  • magnézium (450 mg), forrás: zöldség, gyümölcs, gabonaféle, hüvelyes, tejtermék, halfélék.
  • foszfor (930 mg), forrás: szinte minden élelmiszer alkotója
  • jód (0,2 mg), forrás: tengeri hal, tengeri só, jódozott só,
  • cink (13 mg), forrás: hús, máj, hüvelyes, tojás  /Takács Hajnalka dietetikus/
süti beállítások módosítása