Ugrás a tartalomhoz
feb. 27. 2017

Építs klasszikus fizikumot, mint Steve Reeves!

A Joe Weider szerint minden idők legnagyobb testépítőjének tartott Steve Reeves volt a klasszikus fizikum építés ideáljának tökéletes megtestesítője. Heroikus, V-szerű alakja azonban korántsem a véletlennek volt köszönhető. Bár nyilvánvaló, hogy kivételes genetikával rendelkezett (már 16 évesen rendkívüli hátizomnak örvendett), formáját tudatosan hozta létre. Edzéstervét úgy alakította, hogy ikonikus alakja megszülethessen és példaként szolgáljon a jövő nemzedékei számára. Ennek érdekében szokatlan húzásokat hajtott végre a gyakorlatai kiválasztásakor. Bizonyos izmai esetében kifejezetten arra törekedett, hogy ne eddze fel őket túlságosan. Így jobban ki tudta emelni azon testrészeit, melyeket fontosabbnak tartott.

klasszikusfizikum.jpg

feb. 22. 2017

Miért ne nyúlj kokszhoz?

Ha hobbi szinten végzed a testépítést, vagy nem szeretnél Mr. Olympia címet nyerni, akkor felesleges bármiféle dopping szerhez nyúlnod. Ha nincs olyan szándékod, hogy profi legyél és rangos testépítő versenyeken szeretnél részt venni (nem naturálként), akkor értelmetlen az egészségedet kockára tenni. Személyes véleményem az, hogy egy kupa, érem vagy akármi más díj sem ér annyit, hogy az egészségünk lássa kárát.

steroid-facts-primer.jpg

feb. 21. 2017

Saját testsúlyos gyakorlatok bicepszre

A saját testsúlyos gyakorlatok többnyire a test legtöbb izomzatára fejtenek ki hatás. Vannak olyan gyakorlatok, amik kimondottan csak kevés izomcsoportra hatnak és vannak olyanok is, amelyek több izmot munkára fognak.

Ha saját testsúlyos edzést végzünk, akkor a bicepsz megedzésére elég korlátozott lehetőségeink vannak. A súlyzós gyakorlatok bicepszre változatosabbak, de a bicepsz nem olyan komplex izomcsoport, mint például a tricepsz, így a megedzésére alkalmas gyakorlatok száma is kevesebb vagy legalábbis nem lehet annyi módon megedzeni, mint egy összetettebb izomcsoportot. A fogások szélessége, a gyakorlatok tempója adhat változatosságot a bicepsz megedzésére.

chin-up.jpg

feb. 19. 2017

Kerek vállizmot szeretnél? Ez a 4 gyakorlat hozzásegít!

Ha az utcán, a strandon vagy az edzőteremben szembetalálkozol egy testépítővel, akkor nem a karját, nem a mellizmát és nem is lábát fogod elsőnek megnézni, hanem az összképet. Egy testépítőnek harmóniában kell lennie a testével, be kell tartania az arányokat, és a kétoldalúságra is figyelnie kell. Ha ezeket a fontos elveket nem tartod be, akkor megdöbbentő aszimmterikus anomáliák léphetnek fel.

Jó példák erre a lábedzést elhanyagoló gyúrósok. Alsó testük elmaradottsága diszharmóniát okoz. Vagy kevésbé tapintatosan: közröhej tárgyát képezik. A váll edzéssel más a helyzet. Sokkal szívesebben végzik az emberek és kevésbé fájdalmas, ezért ennél az izomcsoportnál ritkábban figyelhető meg az aluledzettség. Ha mégis úgy látod, hogy elhanyagoltad, vagy csak kerekebb vállizmokat szeretnél, akkor az alábbi négy gyakorlat segíthet felhozni a lemaradt testrészedet. 

shoulder-press.jpg

feb. 17. 2017

Miért fontos az edzés előtti alapos bemelegítés?

Az edzés előtti bemelegítés olyan, mintha a téli hidegben járatnánk az autónk motorját elindulás előtt. Természetesen a bemelegítés nem arra való, hogy edzés előtt jól lefárasszuk magunkat, mert akkor nem marad elég erőnk a tényleges edzéshez. De a bemelegítés mindig elkerülhetetlen része kellene, hogy legyen az edzésünknek.images.jpg

feb. 16. 2017

Egyetlen gyakorlat izomcsoportonként?

Sokan, akik osztott edzéshez szoktak, szkeptikusak a teljes test edzéseket illetően. Furának tartják izomcsoportonként egyetlen gyakorlat alkalmazását, mikor ők az adott testrésznek szentelt napjukon számtalan gyakorlattal még a lelküket is kihajtják magukból.

reevesforma.jpg

feb. 11. 2017

Fekvőtámasz variációk különböző izomcsoportokra

A fekvőtámaszról (fekvőtámaszban karhajlítás-nyújtásról) általában: A fekvőtámaszt, mint edző gyakorlatot, sokan csak kiegészítésként használják az edzésükben, pedig az egyik legjobb mellizom fejlesztő gyakorlat. A nagyszerűsége nem csak abban rejlik, hogy mellizmunk válik tőle edzetté, hanem abban is, hogy a mellizmon kívül még számtalan izmunkat megmozgatja. Jót tesz az ízületeknek is és vannak olyan fekvőtámasz változatok, amelyek a rotátor köpenyt is jól megedzik, ami ha nem elég fejlett, akkor sok „fejfájást” tud okozni az edzésben.

one-arm-pushup.jpg

feb. 09. 2017

Motiváció kell? Nézz meg egy videót!

A motivációs videók értelem szerűen azért készülnek, hogy motiválják az embereket. Az élet számtalan területén szükségünk van motivációra, így az edzésben is. Egyszerűen motiváció nélkül nem megy az edzés. Biztosan voltál már te is alul motivált, nem voltkedved edzeni, de megnéztél egy edzésről szóló motivációs videót és mintha kicseréltek volna, máris harcra készen álltál. Elhatároztad, hogy csak azért is megküzdesz a vasakkal.

hqdefault29.jpg

feb. 08. 2017

Termékteszt: Pure IsoWhey fehérje

Ha a webshop oldalán hozzászólásban szeretném megfogalmazni, akkor azt mondanám, röviden, tömören, hogy "Nem rossz". Ha viszont azt nézem, hogy a GymBeam termékcsalád egyik olyan proteinjéről van szó, ami cukor és laktózmentes, valamint 86%-os fehérje tartalommal büszkélkedik, akkor inkább úgy fogalmaznék, hogy kompromisszumot kell kötnünk vele, mert cukor és laktóz mentessége ellenére így is bőven az iható kategóriában van.

dsc00813.jpg

feb. 07. 2017

Miért jó konditeremben edzeni?

Ha van a környékeden egy jól felszerelt és igényes konditerem és kacérkodsz az edzés elkezdésének a gondolatával, akkor érdemes meglátogatnod azt a termet. Ennek számtalan okát fel lehet sorolni. Nézzünk meg néhányat.

img_2785.jpg

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu