Ugrás a tartalomhoz
sze. 13. 2017

Magyar győzelmi esély a Mr. Olympián

Megszokhattátok, hogy írásaimban szinte kizárólag a ’40-es és az ’50-es évek testépítésével foglalkozom, mivel csak a naturál irányt tartom követendőnek. Én ezt képviselem és ebben is szeretnék segítséget nyújtani. Mégis, egy érdekességről szólnék, amiről büszke magyar hazafiként szívesen tájékoztatnám honfitársaimat. Hallottatok arról, hogy a ’70-es évek végén volt magyar esélyese a Mr. Olympia címnek? Az illető nem más, mint Szkalak Kálmán, aki rövid, ámde emlékezetes pályafutással büszkélkedhet.

szkalak01.jpg

Szkalak Kálmán 1953-ban született Budapesten. Szüleivel az ’56-os forradalom miatt menekültek Ausztriába. Innen egy New Yersey-i menekülttáborba helyezték át őket, ahonnan végül Delaware-be költöztek. Kálmán tizenévesként egy sportklubban vágott bele a testépítésbe. Az izmai állítólag olyan gyorsan alkalmazkodtak a súlyemeléshez, mint a hal a vízben való lubickoláshoz. A korábban vékony fiú hamar a saját súlyának kétszeresével nyomott fekve mindenféle probléma nélkül! A klub vezetője rávette őt arra, hogy próbálja ki magát versenyen.
szkalak02.jpg
 
Kálmán miután elnyerte az 1975-ös Mr. Delaware címet, rögtön áttette a székhelyét a testépítés Meccájába, Svarci edzőtermébe, a Venice Beach-i Gold’s Gym-be. Nem volt könnyű a maradék pénzét bérletre költenie, de edzenie kellett.
szkalak04.jpg
A 400 fonttal könnyedén fekvenyomó, tökös magyar srác hamar elnyerte a nagyágyúk elismerését, akik befogadták maguk közé. Nemsokára a Mr. California színpadán állt - győztesként természetesen. Hat héttel később, az 1976-os Mr. America versenyen már mindenki őrá volt kíváncsi. Kálmán egy erős mezőnyt utasított maga mögé, elnyerve az összetett bajnoki címet. Hatalmas mellizmait, csúcsos bicepszét és brutális felsőtestét a nagy Schwarzeneggeréhez hasonlították. Kálmán nyerte a legjobb kar, a legjobb mellizom és a legjobb hátizom tulajdonosának járó különdíjakat is. Egy újabb, kimondhatatlan vezetéknevű sztár megérkezett!
szkalak03.jpg
Hogy megmérethessen az IFBB Mr. Universe versenyén, szüksége volt egy Mr. USA címre. Kálmán úgy érezte, ellopott egy díjat a tőle sokkal alacsonyabb szintű versenyzőktől - de hát a szabályok ilyenek, kellett neki a titulus.
A Mr. Universe versenyre Mike Mentzerrel és Danny Padillával együtt beválasztották az Amerikát képviselő csapatba. A verseny fő esélyese a karizmatikus Mentzer volt, de ez Szkalakot nem hatotta meg. A 24 éves versenyző 4 trófeával, veretlenül, a győzelem biztos tudatával érkezett a franciaországi megmérettetésre.
szkalak05.jpg
Mike Mentzer
Szkalak kitűnő formával meg is verte Mentzert egyetlen ponttal a nehézsúlyú kategóriában. Azonban vita következett, mivel Mentzert az előzsűrizés során egy hajszálnyival ugyan, de még elsőként hozták ki. A bírák szabad pózolás mellett döntöttek - győzzön az, akit előrébb helyeznek!
szkalak06.jpg
Az európai közönség hatalmas ovációval válaszolt Szkalak masszív felsőtestére a pózolás során. Hogy ez mennyire befolyásolta a bírákat, nem tudni, de végül Kálmánt hozták ki az est győzteséül a döbbent Mike Mentzer előtt. A Muscle Builder magazinban úgy írtak az eseményről: „Szkalak elcsendesítette a kritikusokat az IFBB Bajnokságon.” Itt még jó volt a viszony a testépítésben legbefolyásosabb újságírókkal.
szkalak07.jpg
Kálmán (vagy ahogy Amerikában becézik, „Kal”) a többi testépítőhöz hasonlóan bármit megtett volna a siker érdekében, mégis heves természetű, magának való egyéniség volt. A hülyeséget senkitől sem fogadta el, még a sport atyaúristenétől, Joe Weidertől sem. Miután a kiadó nem volt hajlandó kifizetni a korábbi, szóbeli megállapodásban megígért összeget Kálmán képeinek közléséért, a magyar egyszerűen visszavette fotóit. Kal beviharzott a Muscle Builder szerkesztőségébe és nemes egyszerűséggel összegyűjtötte az összes olyan fotót, amin edzett, vagy a színpadon állt, aztán kisétált velük. A pletykák szerint az ajtóban Joe kigáncsolta Kálmánt, aki ezért pert indított ellene. Weider peren kívül rendezte az ügyet.
szkalak08.jpg
Joe Weiderrel
Kálmánnak azonban ez sem volt elég. Mivel az IFBB versenyzőinek - és így neki is - tiltva volt a részvétel más szövetségek versenyein, egy szövetséget tervezett szervezni a profi testépítőknek, hogy kiálljanak ez ellen. Schwarzenegger előre elvállalta az elnöki posztot, ha esetleg sikerülne megvalósítani Kálmán tervét. A sportolók szerint joguk lett volna dönteni arról, mikor, hol keresik meg a betevőjüket. Végül Ben Weider - Joe testvére - a találkozón, ahol az IFBB meghallgatta Kálmánék sérelmeit, úgy forgatta a szavakat, hogy az jött ki, nem is a testépítőknek, hanem inkább az ő szövetségüknek lenne szüksége olyan kezdeményezésre, ami védi őket a más versenyekre készülő, az ő tornáikon formán kívül lévő versenyzőktől. Svarci késve érkezett az eseményre, és mikor látta, hogy az egész beszélgetés rossz irányba halad, lelépett. Kálmán magára maradt és leszavazták.
 
Néhány hónappal később Kal az 1978-as Olympián mérettetett meg, olyan versenyzők ellen, mint a címvédő Frank Zane, vagy Robby Robinson, Danny Padilla, Ed Corney, Boyer Coe, Roy Callendar, és Dennis Tinerino.
 
A rajongók hamar kiszúrták őt a verseny elején, a lelátón ülve, egy sötétbarna melegítőben. Mikor kérdezték tőle, hogy néz ki, mosolyogva válaszolta: „Majd meglátjátok, majd meglátjátok.”
 
Frank Zane újradefiniálta a szálkásság fogalmát a 200 font alatti kategóriában, könnyedén maga mögé utasítva minden ellenfelét. A nézők azonban inkább a 200 font feletti versenyzőket várták nagy izgalommal. Az előző évben második Robby Robinson definiáltabb volt, mint valaha. Roy Callendar akkora volt, mint soha. Aztán Szkalak Kálmán sétált fel a színpadra.
szkalak09.jpg
A vastag és száraz felsőtesttel rendelkező Kálmán rámosolygott az őt méltányoló rajongóira, akik hangosan éljenezték hátrányos helyzetű bajnokukat. Mikor a magyart visszahívták a második körre, a kötelező pózokhoz, a teste életre kelt! Az Osztrák Tölgy legutolsó fellépése óta a legbrutálisabb mellizmokat prezentálta. A közönség felállva éljenezte őt úgy, hogy a falak remegtek a hangos ovációtól. Ahogy Kal egymás után vette fől a legizmosabb („most muscular”) pózokat, a hangorkán szintje példátlan magasságokba szökött.
szkalak10.png
Robert Kennedy, a MuscleMag International szerkesztője jelen volt az eseményen. Ő maga is Szkalak nagy rajongója volt. Az újságjában, amiben beszámolt a világ első számú versenyéről, külön kitért a közönség extrém és kitartó éljenzésére. A borítóra Szkalak Kálmán képe került! Minden kétséget kizáróan Kálmán volt a legnépszerűbb testépítő aznap este.
 
A 200 font fölötti kategória úgy nézett ki, hogy Robinson, Callendar és Szkalak között fog eldőlni. A közönség kedvence akkor is Kálmán volt, ha a lábai nem számítottak túl erősnek és nem voltak arányban masszív felsőtestével. A keményvonalas rajongók HÚST akartak látni! Ez a Mr. Olympia verseny volt, nem valami elegáns művész show! Senki sem prezentált olyan nyers izomtömeget a színpadon, olyan leírhatatlan karizmával, mint Szkalak!
Miután a szabad pózolásra sor került, a Kálmánt csodáló tömegek döbbenten búgtak fel az eredményhirdetés hallatán: a magyart ötödikként hozták ki! Mikor Szkalak meghallotta a nevét, maga is lesokkolt. A közönség fújolt - hogy tudtak a bírák így kiszúrni a hősükkel? Nem látták a masszív karokat, a vastag mellizmot és Szkalak hihetetlen szálkásságát?
 
Kálmán a hurrogások és fújolások közepette minden idők legegyedibb módján válaszolt: két karját oldalra kinyújtva hagyta, hogy a feje az egyik vállára essen, majd lehunyta a szemét. Keresztre feszítve! Kal tudtára adta a rajongóinak, hogy a bírák és az ellene dolgozó erők keresztre feszítették őt a testépítés legnagyobb közönségének szeme láttára. Kiállt az elveiért és végül ő szívta meg.
szkalak12.jpg
A nézők döbbenten figyelték Kálmán drámai reakcióját, de aztán hamar felemelték a hangjukat, hogy kifejezzék a támogatásukat az est legnépszerűbb testépítője felé. A háttérben történtek ismerete nélkül az emberek nem értették, hogy hozhatták ki ötödikként ezt a csodálatos testépítőt, aki jóval nagyobb izomtömeget tudhatott magáénak aznap este, mint bárki más.
szkalak13.jpg
 
A győztes, a címét megvédő Frank Zane lett. A második Robby Robinson, a harmadik Roy Callendar, a negyedik pedig Boyer Coe. Mégis, Kálmánnak sikerült ellopnia a show-t - a fizikumával és az egyedi befejezésével. Az IFBB-s pályafutása aznap este véget ért, de rövid karrierjével sikerült olyan benyomást tennie, ami örökre emlékezetes marad.
süti beállítások módosítása