Ugrás a tartalomhoz
jún. 25. 2017

Női fitnesz mítoszok 2. rész - Táplálkozás

Az első részben az edzéssel kapcsolatos mítoszokról írtam. A második részben a táplálkozáshoz kapcsolódó tévhitek kerülnek terítékre.

untitled.jpg

#1 Túl sok fehérje rossz

Kezdjük azzal, hogy a fehérje a nyers építőanyaga az izomnak. Fontos szerepe van az izom javításában és növekedésében. Ha keményen edzel, az aminosav ellátásodat szinten kell tartani. Ha kalóriaszegény diétát tartsz különösen figyelned kell arra, hogy elég fehérjét vigyél be. Amennyiben elmarad a fehérje bevitel, a szervezet az aminosavakat elvonhatja más anyagcsere célra. Különféle esszenciális aminosavakat kell fogyasztani és ha vegetáriánus vagy a különféle aminosavakat komplettálnod kell. (Megfelelően párosítani)

Ahhoz hogy pontosan mennyi fehérjét kell fogyasztanod, úgy tudod kiszámolni, hogy a testsúlyod felszorzod kettővel. Egy 60 kilós nő esetében ez 120 g fehérje elosztva a nap folyamán. Amennyiben úgy érzed ezt nehéz elfogyasztanod, akkor a legegyszerűbb és legkényelmesebb módja a kiegészítésnek például egy fehérjeturmix elfogyasztása. 

#2 Ha többször eszel mint napi 3, akkor kövér leszel

A bevitt összkalóriák száma sokkal fontosabb, mint az, hogy hányszor eszünk. Ha több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit elégetünk, akkor hízunk, ha kevesebbet, akkor fogyunk. Pont. 

Ha hatszor eszel  egy nap, akkor a tested folyamatos ellátást kap aminosavakból, melyek segíthetik az izomépítést. Vigyél magaddal magasfehérje tartalmú ételeket a munkába, vagy iskolába, hiszen akkor kevésbé fogsz nassolni az étkezések között, ha megéhezel.  

Nagy kedvencem még az este 6 után nem eszem. Ez abban az esetben helytálló, ha este 8-kor lefekszel. Két órával a lefekvés előtt még igenis lehet enni, mert különben a vacsora és a reggeli között eltelt idő nagyon sok lesz és pont az ellenkezőjét éred el.  A szervezeted inkább raktározni fog. 

#3 A nőknek nincs szükségük táplálékkiegészítőkre

Ha tiszta, kiegyensúlyozott, magas fehérjetartalmú étrendet követsz és folyamatos a tápanyagellátásod, akkor nem kell kiegészítés. De a legtöbb embernek nehéz a napi munkájához igazítani az étkezéseket. A kiegészítők ebben segítenek. 

  • A napi multivitamin tabletta segít biztosítani az ásványi anyagokból és vitaminokból a megfelelő adagokat, amelyeket lehet, hogy nem tudsz az ételeidből fedezni.
  • Hajolaj tabletták csökkentik a szív-és érrendszeri betegségeket valamint az ízületek kenőolajai
  • Fehérjeporok segítik az izomépítést, az izmok regenerációját. Az edzés során izomszövet sérül, hogyan akarsz izmosodni, ha nem pótolod? 
  • BCAA és Glutamin, aminosavak, melyek az izomregenerációban vannak szintén segítségünkre
  • D-vitamin, ami központi szerepet játszik a csontfejlődésben, fogak épségének megőrzésében, Zsírban oldódó vitamin. 

#4 Nem olyan fontos a hidratálás

Nem csak a hölgyek esetében beszélhetünk erről, pedig a vízfogyasztás fontos, mert:

  • segít a méreganyagok kiürítésében
  • segít az ízületek egészségének megőrzésében 
  • segít megakadályozni a szédülést, ájulást
  • segít az anyagcsere gyorsításában
  • segít csökkenteni a fáradtságot

Szívesen válaszolok, amennyiben van kérdés, táplálkozással, edzéssel kapcsolatosan. 

Posztunkat a GymBeam Sporttáplálék-kiegészítőket forgalmazó webáruház támogatta

gymbeam_also_banner.jpg

süti beállítások módosítása