Ugrás a tartalomhoz
jún. 22. 2017

Edzőtermi bestiárium

Több olyan cikkel és videóval találkoztam már az interneten, ami sorra veszi az edzőteremben előforduló mókás archetípusokat. Engedjétek meg, hogy előálljak a saját, korántsem teljes listámmal! Igyekszem új arcokra rávilágítani. ;)

bestiarium.jpg

Gyúrós szindi

Edzőtermi profi csaj viszonylag rossz adottságokkal. Lehet, versenyez is, de most nincs versenyformában. Fő ismertetőjegye, hogy képtelen köszönni. Lételeme, hogy bámuld, hogy haragudhasson érte. Valójában a kutya sem kíváncsi rá.

"Tedd vissza" csávó

Valami rejtélyes köze van a konditeremhez. Talán itt dolgozik, esetleg edzőként tevékenykedik, de elképzelhető, hogy csak a tulaj haverja. A lényeg, hogy az elhagyott súlyokra utazik. Hihetetlen haragra gerjed, ha talál párat, amit nem tettek vissza a helyükre, pedig ennél semmi sem nyújt számára nagyobb boldogságot. Ilyenkor exponálhatja a tekintélyét és leüvölthet olyan embereket, akiknek semmi közük sincs a megbocsáthatatlan bűntényhez. Ha közöljük vele, hogy nem mi voltunk a bűnösök, nem kér bocsánatot, csak dühösen fújtat tovább. Esetleg még bele is rúg a súlyokba, mielött visszavágja őket a helyükre. Az egész arról szól, hogy megmutathassa, mennyire kemény.

A szerencsétlen

Pénzt ad azért, hogy valaki rossz tanácsokkal lássa el. Magánedzővel rendelkező nagyon gyenge, vagy túlsúlyos figura. Rendszeresen jár az előírtaknak megfelelően. Valószínűleg akkor is a teremben van, mikor te nem. Mert az edzője azt mondta. Így több pénzt lehet lehúzni róla. Szinte semennyit sem fejlődik, mert a mestere a létező leghatástalanabb gyakorlatokat végezteti vele. Szabálytalanul végzett izolált gyakorlatok: oldalemelések, tárogatások, lórugások közben lehet megfigyelni, hogyan szenved szegény. (Tényleg, miért nem lehet az ilyenekkel pár normális fekvenyomást, evezést, vagy vállra nyomást végeztetni? Ne mondja már nekem senki, hogy bármilyen eredményre vezet az ilyen alakoknál egy Svarci-féle osztott edzés! Osztott edzés kezdőknek??? Komolyan? Na mindegy, lényeg, hogy dőljön a zsé! …és hány ilyet látni!)

Zsíredző

Olyan edző, akire képtelenség felnézni, mert aránytalan és csúnya. Álmaidban sem akarnál úgy kinézni, ahogy ő. Persze elképzelhetetlenül okos. Mindennel képben van. Csak akkor miért nem alkalmazza magán a páratlan tudását?

A vinnyogó

Max. 10 kilóval tárogat, de úgy vinnyog közben, hogy a terem legtávolabbi sarkában is képtelenség edzeni tőle. Persze ez nem véletlen. Szüksége van rá, hogy felhívja magára a figyelmet. Igazi fogyatékos.

Szúrósszemű

Keményen járkál körbe-körbe a teremben és néz mindenkire. Mintha azt várná, hogy mikor köt bele valaki. A karjait úgy tartja, mintha egy-egy görögdinnye lenne a hóna alatt. Csak hogy érezd, mennyire kemény. Gyakran a tükörbe néz, hogy élvezze, mennyire durva.

A soha nem fejlődő

Elég profin nyom mindent. Lelkiismeretesen végzi a gyakorlatokat, de mégis puhos teste van. Talán az is lesz mindörökre. Soha nem derül ki, miért. Talán nem kéne szarul kajálnia. A kettlebell közelében kell keresni.

Egyenedző

A szerencsétleneket edzi. Általában a legáltalánosabb, élsportolók számára kitalált módszerekkel. Legalább annyira élvezi a hatalmát, mint egy kaller a villamoson. Elvárja a tiszteletet, ami nyilván kijár egy olyan mesternek, aki a tanítványa után fél órával érkezik az edzésre. Most minek bámulja, hogy ott kardiózik szegény?

A tolakodó

Neki a te géped kell. De úgy mindig. És azért az ő gyúrása sokkal fontosabb, mint a tiéd, úgyhogy jobb lenne ha odébb állnál. Ha jó napja van, felajánlja, hogy felváltva használjátok a szert.

Kalandozó

Talán véletlenül tévedt a terembe, esetleg a barátját követte. A lényeg, hogy nem találja a helyét. Igyekszik leplezni a zavarodottságát és magabiztosan viselkedni, de minden mozdulatával elárulja, hogy nem ide való. Pár gépet megvizsgál, néhányat ki is próbál. Egy biztos: soha többé nem látod őt.

Erőtesók

Special squad. Ők nem az esztétikumra hajtanak. Ők gyúrnak. Ők az igazi gyúrósók. Párban, vagy hármasban járnak. Nagyon hasonlítanak egymásra. Jó fejek egymással és rengeteg olyan poént tudnak, amin egy ötéves se nevetne. A lényeg, hogy nagyok legyenek, jó zsír karokkal! Általában pocakosak és kopaszok. Tetoválás is kell rájuk. De ők pont így akarnak kinézni, mert egy gyúrós így néz ki, nem igaz? És ezt látnia kell mindenkinek, mindenhol! Az a legjobb, ha félnek is tőlük. Erre szükségük van az életben, mert nekik kemény életük van. Őket az utca nevelte. A teremben bömbölő rap számok pont róluk szólnak. Nem érdekes, hogy szabálytalanul végzik a gyakorlatokat, az a fontos, hogy minél nagyobb súlyokkal tegyék! Igaz, vállra többet nyomok, mint ők mellre. Többnyire fekvenyomásra és bicepszezésre épül gondosan összeállított edzéstervük.

Végezetül hadd jegyezzek meg két fontos dolgot! Az egyik, hogy az edzőteremben általában nagyon kedves, rendes emberekkel találkozom, akiket tisztelek, mert foglalkoznak az egészségükkel. Egyértelműen ők vannak többségben és nem a felsorolt egyének. A másik, hogy a listát több teremben végzett megfigyeléseim alapján állítottam össze. Ezek az arcok nem egy helyen fordulnak elő, de bárhol felüthetik az orrukat!

süti beállítások módosítása