Nekem a tökéletes reggelim. Elmondom miért! :)
A zab a leginkább fehérje dús gabonaféle, s mindemellett a lehető leghasznosabb formában tartalmazza a létfontosságú fehérjeépítő anyagokat is.
A zab élettani hatásai
- gazdag B-vitaminban és E vitaminban
- megtalálható benne a vas, kálium, kalcium, Foszfor és Magnézium is
- nagy a fehérjetartalma
- regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert
- gyulladás gátló anyagokat tartalmaz, amely jó hatással van a gyomorra
- lúgosító hatású
- rákmegelőző hatású, oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak toxicitását, emellett a benne lévő
Mivel teltségérzetet okoz, ezért a reggelire zabpelyhet fogyasztók kevésbé hajlamosak a délelőtti nassolásra.
A zabpehely rendszeres fogyasztása igen jó hatással lehet az egészség megőrzésére, mivel javíthatja az emésztést és a csontok, továbbá az erek általános állapotát. Fogyasztása minden korosztály számára ajánlott!
Chia mag
A chiamag kifejezetten jó energia- és tápanyagforrás, a magas aminosav- és fehérjetartalma miatt kiváló azoknak, akik intenzíven sportolnak vagy fizikai munkát végeznek. Depresszió ellen is kitűnőmert tele van ómega-3-zsírsavakkal, ami kifejezetten jó a mentális betegségek megelőzésére.
Chiamag a benne lévő antioxidánsokkal lassítja az öregedés folyamatát. Kiváló társ a fogyókúrában, az élelmi rostoknak köszönhetően segíti az emésztést és felpörgeti az anyagcserét.
Sárgabarack
A sárgabarack gyümölcsének legnagyobb része víz, mintegy 85 százalék, szénhidrát-tartalma 8,5 százalék körüli, kevés 1 százaléknyi fehérje, nagyjából ugyanennyi rosttartalma van, zsírtartalma elenyésző. 100 gramm kajszibarack energiatartalma 44-51 kcal. A- és C-vitamin-tartalma (10 mg) igen magas.
Kesudió
Rendkívül sok benne a B2-, B3-, B6- és E-vitamin, ellenben koleszterint nem tartalmaz. Nagy rosttartalma mellett a kesudió segít az érrendszerünk karbantartásában, a koleszterinszintünk normalizálásában. Magas magnéziumtartalmának köszönhetően véd a magas vérnyomástól, a hirtelen fellépő izomgörcsöktől, segít elkerülni a migrént és a fejfájást. Kalciumtartalma védi a csontjainkat és az izmainkat. A kesudió fogyasztása csökkenti az epekő kialakulásának kockázatát is.
Mandula
A mag gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi sókban és más vegyi anyagokban, melyek kedvezően befolyásolják az egészségünket. Mértékletes fogyasztása rengeteg betegség, sőt a rák kialakulása ellen is véd.
Fontos energia- és tápanyagforrás. Különösen gazdag olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban, mint például az olajsav, és többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek csökkentik a "rossz" koleszterin szintjét.
Aszalt vörös áfonya
Sok értékes ásványi anyagot tartalmaz, kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink és mangán, foszfor is van benne. A-, B-, C-, és E-vitaminok gazdag forrása. Flavonoid-tartalmának köszönhetően érvédő hatású, csökkenti az infarktus kialakulásának veszélyét. A szájüregben és a húgyutakon fellelhető egyes baktériumok ellen is bevethető a benne lévő baktériumölő proantocianidin miatt.
Proteinpor
A fehérjedús ételek termogenikus hatásúak. Mivel a protein feldolgozásához (megemésztéséhez) 30%-kal több energiára van szükség, mint a szénhidrát vagy zsír esetében, a magas fehérje tartalmú ételek fogyasztása gyorsítja az anyagcserét.
Ahhoz is megfelelő mennyiségű és minőségű proteinre van szükség, hogy a zsírraktárak mobilizálódjanak. Ha nem viszel be elegendő fehérjét, a szervezeted inkább az izomszövetek lebontásával fog energiát nyerni.
Posztunkat a GymBeam Sporttáplálék-kiegészítőket forgalmazó webáruház támogatta
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.