Ugrás a tartalomhoz
máj. 15. 2017

Kreatin: Sima, vagy egyből hét?

Ha megütötte a szemed a cím, akkor valószínűleg már elfogyasztottál néhány gramm kreatint. Vagyunk így ezzel egy páran, hiszen a kreatin a testépítők egyik "mágikus csodaszere", amit a "köz" előszeretettel hasonlít a szteroidokhoz, pedig a kettőnek egyáltalán nincs köze egymáshoz.  A kreatin egy magas nitrogéntartalmú, négy szénatomos szerves sav, amely alapvető szerepet játszik a sejtek, legfőképpen az izomrostok energiaellátásában. Utóbbiak tartalmazzák a szervezet teljes kreatinkészletének hozzávetőlegesen 95%-át. A vegyület az emberi szervezetben aminosavak – L-arginin, glicin és L-metionin – felhasználásával szintetizálásával képződik, ergó ha nem viszel be kreatint, az akkor is termelődni fog a szervezetedben, persze nem olyan mennyiségben, ahogy azt szeretnéd. :) Az újonnan szintetizált kreatinok mellett a szervezet számára forrásul szolgál még a táplálékkal – elsősorban hússal és étrend-kiegészítőkkel – bejuttatott mennyiség is.Az energiaháztartásban elfoglalt központi helyzete annak köszönhető, hogy a kreatinból kreatin-foszfát képződik és a róla lehasadó foszfátcsoport utánpótlást jelent az ATP, adenozin-trifoszfát képződéséhez. De, hogy érthetőek is legyünk: a kreatintól nagyobb és erősebb leszel.

img_20170515_194533.jpg

Milyet szedjek?
A kreatinnak nagyon fajtája van. A non plusz ultra továbbra is a monohidrát, ami minden kreatin atyja. 1992-ben debütált és mindenki a csodájára járt. Testépítő pályafutásomat én is ezzel kezdtem és a mai napig ebben "hiszek", ha az egyösszetevős kreatin kerül szóba. Akkoriban még "homok" alakban volt kapható, csak úgy recsegett az ember foga alatt, szerencsére mára elérhető normálisabb, kifejezetten porrá őrölt változatokban is. Emelett ott a kreatin foszfát, ami olyan keserű, mint a háborodás és vannak almasavval megtolt változatai is, amik citrompótlónak is beillenének. Mindegyiknek más-más, de mégis hasonló hatásmechanizmusa van, amit leginkább a marketingesek szeretnek meglovagolni. Tény, hogy bizonyos szempontok alapján az egyik jobb a másiknál, de mit tehet az ember fia, ha csak egyfélét akar szedni és nem egyszerre az összeset?

Vegyen kombinált kreatint
A kombinált kreatinokkal több legyet üthetsz egy csapásra: többféle kreatint vihetsz be a szervezetedbe, ráadásul megfelelő elosztásban. Attól mindenkit óva intenék, hogy a neten talált receptekből és innen-onnan összevásárolt kreatinokból kezdje magának előállítani a tökéletes elegyet, hiszen ez egyrészt időigényes, másrészt sokkal többe kerül, mintha egy több összetevős kreatint vesz az ember. Ilyen multikreatin pl. a Gymbeam Crea7in-ja, amibe egyből hétfélét pakoltak biztos, ami biztos. A Crea7in kreatin egy több komponensű kreatin, mely klinikailag bizonyított hatású 7 fajta  kreatinból épül fel a teljesítmény javítása, az izomerő és az izomtömeg növelése érdekében. Ez a multikreatin komplex növeli az izmok kreatin szintjét a jobb felszívódásnak és jobb biológiai elérhetőségnek köszönhetően. L-citrullin aminosavval van kiegészítve, mely fontos tartalék forrása az L-argininnek és gyors forrása a nitrogén-oxidnak. Természetes úton növeli az arginin és az ornitin szintjét, valamint az NO szintézisét, ezért gyors vérbőséget idéz elő az izmokban, növeli az erő szintjét és javítja az állóképességet. A Crea7in-ba egy monohidrát kúra végén vetettem magam, amikor már eléggé untam napi szinten kanalazni jó öreg régi verziót.  Igazi felüdülést hozott, mert amellett, hogy többféle kreatint tartalmaz, ez már végre ízesített is és a színek megszállottjainak is tetszeni fog, hiszen az átlászó "ködös" megjelenés helyett egy igazi türkizkék energiaitalt varázsol a vízből :) Ami plusz benne, hogy a monohidráttal és egyéb, egyszerűbb kreatinokkal ellentétben nincs szükség feltöltési időre, ergó kezdettől fogva elég, ha a 10 grammnyi napi bevitelre hagyatkozol. Jellemzően edzés közben szoktam fogyasztani és egy kis edzés előtti fokozóval kombinálva nagyon jó edzésélményt tudok vele elérni. Bátran ajánlom, ha beleuntál a monohidrátba és szeretnél valami újat kipróbálni, pláne, hogy a 3.000 forint körüli árával nagyon baráti a 7 összetevőjével és igazán frappáns ízével.

süti beállítások módosítása