Ugrás a tartalomhoz
ápr. 24. 2017

Egészség: ezekkel az ételekkel kerülheted el a szívinfarktust

Bizonyára hallottad már ezt  a mondást: Az vagy amit megeszel. 

A diéta egyik legnagyobb hatását az általános egészségre gyakorolja. Az alábbi élelmiszerek segítik megtisztítani az artériákat és segítik megelőzni a szívinfarktust.

Mi is az artéria? A szívtől elvezető nagy ereket hívjuk artériának. Az artériás rendszer a magasabb nyomású része az emberi vérkeringésnek. Az artériák érfalai vastagabbak (izmosabbak), egyértelműbben rétegzettek és rugalmasabbak. mint a vénák.

Lássuk, melyek azok az élelmiszerek melyeket érdemes fogyasztani az artériák védelme érdekében:

erelmeszesedes.jpg

Avokádó

Annak ellenére, hogy magas a kalóriatartalma, az avokádó fogyasztása elengedhetetlen a lipid egyensúly miatt. Az avokádó ugyanis fontos zsírokat tartalma, melyek tudományosan bizonyítottak, hogy csökkentik az LDL koleszterin szintjét. Az avokádó tehát sokoldalúbb, mint ahogy azt elképzelted, itt az ideje, hogy beépítsd a diétádba.

Halak

Értem itt a lazacot, heringet, makrélát és természetesen a tonhalat, melyek omega3 zsírsavakban gazdagok. Ezeknek a halaknak a fogyasztása a gyulladás kockázatát, valamint az artériás plakkok kialakulását csökkentik. 

Gránátalma

Ez a gyümölcs is értisztító hatású, a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően. Az antioxidánsok védik az artériák belső felszínét a károsodástól. 

Spárga

Az egyik legjobb artériatisztító zöldség, bár sokan kerülik, mert a vizeletnek elég érdekes szagot ad. Segíti a véráramlást, csökkenti a gyulladás kockázatát.

Kurkuma

A kurkumin a kurkuma fűszerben fordul elő 2-5% -ban. Érdemes a fűszer bevitelét növelni, mert az érelmeszesedés megelőzésében játszik hatalmas szerepet, megakadályozva a zsíros lerakódások kialakulását az erek falán.

Brokkoli

A brokkoli nagyon gazdag K-vitaminban és rostokban, és a rostban gazdag étrend segít csökkenteni a koleszterinszintet és vérnyomáscsökkentő hatása is van ( a magas rosttartalmú ételek korlátozzák a cukor felszívódását) A K-vitamin nélkülözhetetlen a csontok növekedéséhez és segít fenntartani a megfelelő kalcium szintet az artériákban.

Olívaolaj

A mediterrán országokban jellemzően alacsony a szív- és érrendszeri betegségek száma, hiszen ott az ételek alapja az olívaolaj. Az olívaolaj a szervezet számára esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz: linosavat, linolénsavat és arachidonsavat. Könnyen emészthető, mert gyorsan felbomlik (szétoszlik, emulgeál) az emésztőrendszerben. Erős epehajtó hatása van, rendszeres fogyasztása megakadályozza az epekövek kialakulását. Kis mennyiségben zsírszegény étrendekben is jól hasznosítható (máj-, epe-, hasnyálmirigy-betegségek stb.). Gyomorsavcsökkentő hatású Erős antioxidáns, egyes szakértők azt javasolják, hogy mindenkinek kell 2 evőkanál extra szűz olívaolaj minden nap.

Zab

A zab koleszterincsökkentő hatással bír, de szív- és cukorbetegségben szenvedőknek, magas vérnyomással küzdőknek is hasznos fegyver a betegségek ellen. A zabban sok vitaminok és ásványi anyag található . Antioxidáns-tartalma is magas, fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, sőt, a zabban található szelén az E-vitaminnal együtt csökkenti az asztma és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Mandula

A mandula kiváló E-vitamin forrás, rostban és zsírban gazdag melyek szükségesek ahhoz hogy a szív egészséges maradjon. Az E-vitamin antioxidánsként segíti az artériát ért károkat csökkenteni, míg a rost tartalma a koleszterin szintet csökkenti.Megelőzi a gyulladást, csökkenti a zsigeri zsírt és a triglicerid szintet. Tartalmaz magnéziumot, ami az ásványi anyagok közül csökkenti a vérnyomást.

Spirulina

A spirulina vagy más néven zöld alga, az egyik legegészségesebb tápanyagforrás a földön. Ez az alga a legmélyebb vizekben él, és gazdag omega 3 zsírsavakban, élelmi rostokban, B12 vitaminban és a növényi táplálékok közül a leggazdagabb fehérjeforrás. Omega3 zsírsavak csökkentik az oxidatív károsodást, csökkentik a vérnyomást, és a spirulina klorofil tartalma oxigéndús környezetet hoz létre, segíti a jó baktériumok szaporodását.

Fahéj

Magas antioxidáns forrás, mely csökkenti az inzulint a szervezetben, és ugye ez a vércukorszintre is kedvező hatással van. Sőt a derékbőségedre is. ;) MÁR napi 1 teáskanál bizonyítottan csökkenti a zsírt a véráramban 26%-kal.

Acai bogyó

Az acai bogyó is nagy mennyiségű omega3 zsírsavakat és rostokat tartalmaz. Antioxidáns tartalma is magas. Csökkenti az artériás sérüléseket, a vérnyomást.

Zöld tea

A zöld tea segíti a sérült erek helyreállítását, klorofil tartalma nagy és erős antioxidáns. Tisztítja az artériát, védi a szívet.

Görögdinnye

A görögdinnye tartalmaz egy aminosavat, ez a L-citrullin amely bizonyítottan csökkenti a vérnyomást. A görögdinnye szinte csak vizet tartalmaz, mégis sokkal több, mint azt gondolnánk. Tartalmaz likopont is, amely egy olyan antioxidáns, ami a szívnek jó.

Kelkáposzta

A kelkáposzta több rostot, több K-vitamint és A-vitamint tartalmaz, mint a spenót. A K-vitamin elengedhetetlen a megfelelő véráramláshoz és a véralvadáshoz. Gyulladáscsökkentő hatása nagy.

Chia mag

A chia mag tartalmaz káliumot, oldható rostokat, omega3 zsírsavakat, antioxidánsokat és magnéziumot. Ezek az anyagok csökkentik a vérnyomást, koleszterinszintet. Támogatja a méregtelenítést, a zsírok a gyulladás megelőzésében játszanak nagy szerepet. 

Posztunkat a GymBeam Sporttáplálék-kiegészítőket forgalmazó webáruház támogatta

gymbeam_also_banner.jpg

süti beállítások módosítása