Ugrás a tartalomhoz
ápr. 07. 2017

Mit egyek edzés előtt?

Felkészültél egy fárasztó edzésre? Ha azt akarjuk, hogy a teljesítőképességünk magas szinten maradjon, az edzés előtt a megfelelő ételeket kell fogyasztanunk. Ha nem eszel az edzés előtt, az alacsony vércukorszintet eredményezhet, ami fáradtságot és szédülést okoz. Ha megfelelő a tápanyagbevitel, maximalizálhatjuk az energiát és a növekedést, így az edzés is könnyebben fog menni. 

pre-workout-meal.jpg

Ez körülbelül olyan, mint egy drága autó esetében, ahhoz hogy jól menjen, JÓ MINŐSÉGŰ üzemanyagot kell beletankolni. 

Itt vannak a legjobb ételek, melyeket az edzés előtt egy órán belül érdemes fogyasztani:

Banán: a természet legjobb energiaszelete. A banán tele van emészthető szénhidrátokkal, káliummal, ami segíti az idegek és az izmok működését. 

Zab: A zab tele van rostokkal, így fokozatosan felszívódó szénhidrátok kerülnek be a véráramba. Az edzés közben az energiaszintet folyamatosan egy szinten tartja. A zab is tartalmaz B-vitaminokat, melyek segítenek átalakítani a szénhidrátokat energiává. Egy csészényi zab 30 perccel az edzés előtt tehát jó választás.

A teljes kiőrlésű kenyér: egy szelet teljes kiőrlésű kenyér edzés előtt 45 perccel jó forrás.

Gyümölcs és joghurt: A gyümölcs magas szénhidrátban és a görög joghurt jó minőségű fehérje.Az emberek hajlamosak kiiktatni a gyümölcsöket és más magas szénhidrát tartalmú ételeket, de a fehérje nem bomlik le elég gyorsan, hogy megfelelő üzemanyagot biztosítson az edzés során. A gyümölcsből származó szénhidrát gyorsan bomlik és a fehérjét felhasználja később, megakadályozva az izom károsodását.

Mit kell elkerülni? Van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani. Ügyelj arra, hogy az edzés előtt kerüld a zsíros ételeket, mert a zsír nagyon lassan hagyja el a gyomrot, ami azt jelenti, hogy ilyenkor teljesen telinek érzed a gyomrod és akár görcsök is felléphetnek.  Annak ellenére, hogy a szénhidrát jó, kerüld a nyers cukrot, vagy cukorkákat, ezeknek az élelmiszereknek a hatására a cukorszint túl gyorsan megemelkedik és valószínűleg az edzésed közepén ürül ki. Az sem jó, ha nem eszel sokat az edzés előtt, valamint az sem jó, ha túl sokat. Túl sok étel esetén emésztési zavar hányinger és hányás jelentkezhet.

Ha további kérdéseid merültek fel az edzés előtti táplálkozással kapcsolatban, írj az edző válaszol rovathoz és segítek! 

süti beállítások módosítása