Ugrás a tartalomhoz
jún. 02. 2016

Kövér vagyok, itt a nyár, strandra mennék, mit tegyek?

A nyár a külsőségeket tekintve olyan az emberek számára, mint a tavasz a lakásfelújítás fanatikusainak. Egyik napról a másikra becsöngetnek az agyban a gondolatok, miszerint ideje lenne kurva jól kinézni, aztán a tükör elveszi az ember életkedvét is, hiszen az onnan visszaköszönő hurkák ledolgozása lehetetlen feladatnak tűnik. Van egy jó és egy rossz hírünk: A jó hír az, hogy nem lehetetlen ledolgozni őket.

A rossz hír pedig az, hogy ezzel elkéstél barátom

Az ideális fogyás során heti 0,5 kg-ot érdemes veszíteni. Ez az a zsírmennyiség, melynek leadása még nem jelent irtózatos terhet a szervezetre és felesleges bőrnek is van ideje mellette "visszahúzódni", azaz lebomlani. Sokan a strandszezon indulásakor kapnak észbe és kezdenek eszeveszett diétába, ami egy hirtelen életmódváltás után nem csak a lelküket, de a testüket is rendkívüli módon megviseli. Aztán a strandszezon végeztével és 10-15 kiló mínusszal rohannak bele a télbe és dobják el a diétát és a sportolást, aztán decemberre már 20 kg pluszban vannak megint és maradnak is a következő nyári napig, ahol ismét kezdődik az egész elölről és az a nyár sem telik elégedetlenség, önszapulás és szemérmesség nélkül.

fb3.jpg

Mégis mit lehet tenni?

Ha divatból akar jól kinézni az ember, akkor érdemes a naptárat figyelni és ha eljött a november, akkor letenni a kakaós csigát és valami jófajta csokis fehérjére cserélni, eltüntetni a tésztát az étrendből és némi rizzsel pótolni a fotelt pedig felválthatja a fekpadon való ücsörgés, de az is csak szigorúan koncentrált bicepszezés közben. Ha időben nekikezd valaki, akkor májusban már lehet számolni a kockákat és örömmel megvenni azt az L-es pólót, amiben szépen látszik a karunk, ahelyett, hogy az XXXL-es modelleket vadásznánk, hogy minél többet takarjon belőlünk. Érdemi választás mindenki számára elérhető, annyi, hogy az időfaktorok személyenként máshogy alakulnak. Aki 10 kilótól akar megszabadulni, máris dörzsölheti a tenyerét, hiszen egy fél év alatt leadható - bármilyen negatív következmény nélkül. Aki 20-30 vagy e fölött jár a plusz zsírtömegben, annak sajnos nem lesz elég egy fél év az álomalak elérése, de megfelelő kitartással és odaadással egyszer csak úgy ébredhet fel még a legnagyobb ex-hájpacni is, hogy "Basszus, baromi jól nézek ki!".

Hogyan kezdj hozzá?

Először is tudd, hogy mit akarsz és tudd, hogy mivel jár. Sokan úgy vágnak bele, hogy fogalmuk sincs arról, hogy hogyan kell formába hozniuk magukat. Elindulnak futni, tornázni, terembe, vagy bringázni, aztán vagy lesz eredmény, vagy nem. Van, hogy 70-80 kiló túlsúllyal esnek be az edzőterembe és pakolják a rudakra a 10 kilós tárcsákat, mert hogy az majd milyen jó lesz. Nem lesz jó. Általános tanács nincs, mindenkinek személyre szabva kell bejárnia ezt az utat, de ahhoz azért tudunk némi tanácsot adni, hogy hogyan kezdjétek el az utat:

1-10 kiló túlsúly:
Ha nem mozogsz és ennyi a pluszod, akkor némi mozgás beiktatásával már szép eredményeket lehet elérni. Elmehetsz edzőterembe, ahol némi aerob mozgás (aerobik, zumba, box, stb.) beiktatásával és heti 1-2 súlyzós edzéssel meg is váltottad a kártyát a júniusi bikini-short show-ra. Az étkezésben sem kell bődületes reformokat csinálni, elég ha nem iszol több cukros üdítőt, kerülöd a péksütiket és kicsit több zöldséget és húst eszel. Ha igazán oda akarod magad tenni és látványosabb fejlődést elérni az izomzat és annak megtartása terén napi 1-2 adag fehérjeport is érdemesebb beiktatni a jobb fajtákból. A tömegnövelőket viszont kerüld, mert már egy doboztól is Michellin baba lehet az ember.

10-20 kiló túlsúly:
Itt már kicsit összetettebb a feladat, de továbbra sem lehetetlen :). Szükséged lesz egy normális diétára, ami a szénhidrátok száműzéséből áll leginkább, a fehérjepor fogyasztás napi rutinná vállhat, hiszen a szervezeted a sok aerob edzés során rengeteg energiát fog elégetni, amit leginkább az izomtömeg leépítéséből próbál fedezni. A fehérjebevitelnek hála ezt meg lehet akadályozni és rámutatni a testnek a zsírfogyasztás fortélyaira. Semmi baj nincs, ha ennyitől kell megszabadulnod, annyi, hogy ne a következő nyarat célozd be vele. Legyél türelemes, alázatos, ha mélypontra kerülsz akkor bőgd ki magad és menj tovább és egyszer csak sikerülni fog. A siker egyébként sem jön hamar, de annál finomabb és élvezetesebb lesz :)

fb1.jpg

20+ kiló túlsúly:
20 kilónál még nem beszélünk annyira bődületes túlsúlyról attól függetlenül, hogy ennyi már nagyon nem egészséges, de ha ennél is több van, akkor valószínűleg már Te is érzed, hogy ez mennyire megnehezíti az életed, nem csak szó szerint, de átvitt értelemben is. Ahhoz, hogy ennyi plusztól megszabadulj már segítség kell. Nem, nem azért, mert nem vagy rá képes és nem azért, hogy legyen egy hajcsárod, hanem azért, mert bár ezt is egyszerű leadni, nem mindegy, hogy hogyan teszed. Először is keresd fel a háziorvosod és mondd el Neki, hogy mire készült. Hidd el, örülni fog! Ő felméri az alapvető fizikai helyzeted és vagy rábólint a "harcra" vagy továbbküld egy kardiológushoz, belgyógyászhoz, sportorvoshoz, stb. Ez nem baj, sőt. Kapsz egy általános felmérés magadról és egy zöld utat a sportoláshoz. Nagyon fontos lépés ez, ne hagyd ki! Ha megkaptad a zöld lámpát, akkor keress egy dietetikust és egy személyi edzőt. Nem, nem kell vagyonokat otthagynod és nem kell hónapokra igénybe venni a segítségüket. A dietetikus / táplálkozási szakértő egy beszélgetés után össze tud Neked rakni egy diétát, a személyi edző pedig az első pár alkalom alatt be tudja mutatni a gyakorlatokat, fel tudja építeni az edzéstervet (ami nem feltétlen jelent súlyzós edzést kezdetben) és szép lassan, de biztosan összefog állni így az új életmódod, melynek hála olyan lehetsz idővel, amilyen szeretnél :)

A tükör nem hazudik

De az agyad igen, úgyhogy ne hallgass rá. Bizonyára vannak emberek a környezetedben, akiknek hiszel, a változásoddal kapcsolatban kérd ki az Ő véleményüket, ha a tükörnek nem hiszel. Van ugyanis egy fura dolog, mégpedig az, hogy nem nagyon látjuk a változást. Én magam 5 év testépítés után is meglepődök, amikor valaki megkérdezi, hogy gyúrok-e, vagy hogy hány centis a "karom". Fura, mert én még mindig vékonynak látom magam a tükörben, hiszen a változásom minden egyes pillanatát dokumentálta az "agyam" és nincsenek benne nagy átmenetek így az a berögzülés sem, hogy már nem 55 kiló vagyok, hanem 100. Az elismerések és egyéb kérdések az igazi visszaigazolások számomra még így 5 év elteltével is. Az elismerésre viszont várni kell, úgyhogy legyél Te is türelmes és ami a legfontosabb: sose harcold ki, hogy elismerjenek! Ne tégy utalást arra, hogy életmódot változtattál, hogy fogyózol és diétázol. Az így kikényszerített dicséreteknek semmi értelme nincs, mert nem igaziak és olyan dolgokról adnak visszaigazolást, amik még nem léteznek. A vége az ilyennek általában a diéta és a sport abbahagyása, "mert már úgyis látszik rajtam". Ez nem jó irány. Várd meg, amíg az emberek saját maguktól veszik észre a változást és teszik szóvá, hidd el, hogy ha így kapsz szép szavakat, azok lesznek az igazi dicséretek és a későbbi időszakok számára motivációk. Anno láttam egy nagyon érdekes videót: Konditeremből kiérkező emberekhez mentek oda (a tagbaszakadtabb fajtákhoz) és kérdezték meg tőlük, hogy gyúrnak-e, mert egyébként nem látszik rajtuk. Az emberek nagy százaléka be is sértődött, hiszen miért kérdeznek tőlük ilyet, ha már így is 40-es a karjuk. Egyedül egy srác volt, aki megköszönte a kérdést és azt mondta, hogy számára ez nagyon motiválóan fog hatni a közeljövőben és még keményebben fog edzeni. Legyél Te ez a lány/srác! Ha rosszat is mondanak, fordítsd az előnyödre és meríts belőle erőt, ezzel dobhatod egyébként is a legnagyobb fricskát.

Tervezz, csináld, arass

A fentiekből jól látszik, hogy a fogyás nem egyszerű dolog, de nem is kivitelezhetetlen. Sok idő, energia és áldozat kell hozzá, de egy megnövekedett élettartam, egészségesebb és élvezetesebb élet és a sok-sok elismerés és visszaforduló tekintetek egyszer kárpótolni fognak mindenért, amiről úgy érzed, hogy lemaradtál. Ilyen a tespedés, meg a cukor, mert mást nem fog elveszíteni az életedből. Jah, de! Egy csomó zsírt! :) Ha azt meg elhagytad, már mehetsz is a strandra megmutatni, hogy mit értél el és már most megmondom: baromira fogod élvezni :) Segítséget pedig bármikor kérhetsz és kérj is, hiszen mindannyian szegről-végről, de ugyan ezen az úton járunk, csak más-más apropóból. Ha nem tudod, hogy kitől kérj, akkor mi mindig itt leszünk Neked. Hajrá! :)

fb2.jpg

süti beállítások módosítása