Ugrás a tartalomhoz
máj. 29. 2016

Gyakorlatok, ahogyan ne csináld, mert bele fogsz rokkanni!

Manapság egyre nagyobb teret hódít a crossfit és a vele párosuló ú.n. kipping mozgás. Hatásossága abban rejlik, hogy erősen anaerob jellegű, ezért főként a fogyni vágyók érhetnek el vele látványos eredményt. Hátulütője viszont az, hogy túlsúlyos kezdők is előszeretettel válasszák ezt a sportot, holott a fizikumuk korán sem érett meg erre, ami visszafordíthatatlan károkat okozhat szervezetükben.

Véleményünket már több ízben kifejtettük az új mainstream sportággal kapcsolatban, de nem árt néha feleleveníteni egy-egy elrettentő gyakorlatsorral, hogy mennyire ártalmas tud lenni ez a mozgásforma.

yoozdz.gif

Bicepsz kipping

Természetesen elő-elő fordul, hogy edzőtárs hiányában a francia rúddal végzett bicepsz gyakorlat utolsó 1-2 ismétlésébe beledőlünk ami által bukásig tudunk edzeni, de lássuk milyen lenne ez a mozdulat, ha kipping mozgással egy crossfit-es hajtaná végre.

Veszélyeztetett ízületek:

  • váll
  • csukló
  • könyök

A gyakorlat helyesen:

Tricepsz kipping

Aki szereti lenyújtani a bicepszét az rögtön folytathatja az edzést a háromfejű tricepsszel, hiszen a felkar tömegét és méretét főként ez a három izomrész fogja képezni. De nem így, mert ez a gyakorlat nem a háromfejű tricepszedre fog hatni, hanem maximum a tök fejedre.

Veszélyeztetett ízületek:

  • váll
  • csukló
  • könyök

A gyakorlat helyesen:

Húzódzkodás kipping

A húzódzkodás alapgyakorlat a testépítésben, hiszen ha deltásabbak szeretnénk lenni, keresve sem találnánk hatékonyabb gyakorlatot a hát szélesítésére. Ebből a gyakorlatból tapasztalt testépítők sem végeznek 4x12-es szériánál többet, hiszen itt a saját testsúlyunkkal kell megküzdenünk. Alanyunk persze sokkal keményebb, mint egy profi és máris 100 felhúzással kezdi a bemelegítést.

Veszélyeztetett ízületek:

  • váll
  • csukló

A gyakorlat helyesen:

Fekvenyomás kipping

Szintén alapgyakorlat, amely a melledzés egyik kulcsfontosságú momentuma, mégis számos helytelen kivitelezéssel találkozni az edzőtermekben, de a kippinges változata egyenesen életveszélyes.

Veszélyeztetett ízületek:

  • ha életben maradsz, az összes

A fentiekben bemutatott crossfit gyakorlatok esetenként sarkosak voltak és a sport fricskájaként készületek. A kipping mozgás igen nehezen sajátítható el, ezért a mozgáskultúra normális megtanulásáig számos sérülést szedhettek össze, ami könnyen oda vezethet, hogy évek múltán 30 évesen egy 60 évesnek megfelelő ízülettel fogjátok járni a reumatológiát és a nyugger (gyógy) medencéket.

Így aztán továbbra is azt tanácsoljuk,hogy amíg nincsenek meg az alapgyakorlatok (húzódzkodás, fekvenyomás, tolódzkodás, guggolás) addig hanyagoljátok a kippinget. Ha ezek mennek, akkor szálkásításhoz be lehet iktatni 1-2 crossfit gyakorlatot extra bcaa vagy glutemine mellett, de természetesen Mi továbbra is az aerob jellegű mozgás mellett vagyunk, ha szálkásításról van szó! 

 

Posztunkat a GymBeam Sporttáplálék-kiegészítőket forgalmazó webáruház támogattagymbeam_also_banner.jpg

süti beállítások módosítása