Ugrás a tartalomhoz
nov. 26. 2014

A 90 napos diéta

Nagy levegő és...

Tulajdonképpen ez a „diéta” adta az ötletet, hogy próbáljam meg összeszedni az agyament ötleteket, áltudományos táplálkozási javaslatokat. Talán az egyik legjobb példa az emberi hülyeségre a lúgosító étrend mellett. Megpróbálok óvatosan fogalmazni, mert bántani a 90 napos diétát az olyan, mint lerajzolni Allah-ot egy napilaban, felér egy öngyilkossággal.

 

ddec8a9e82c425f4070a3c6aa9b4aab9590ed90a6950113bbabced524830be6f.jpg

 

* Észrevette már valaki, hogy ha a ráguglizol a témára, akkor az első két találat a mindmegette.hu és a dieta-abc.hu az szóról szóra megegyezik, és még van további 4-5 lap, ami szintúgy* No de megígértem, hogy nem írok semmi rosszat. Eredete az ősi teremtésmítoszok ködébe veszik. Valószínűleg a honfoglalás gasztro feldolgozásával állunk szemben, mikor is első nap elejtették a csodaszarvast, így lett a fehérje nap, de aztán az gyorsan elfogyott így jött a keményítő és a szénhidrát és mikor negyednapra a 7 vezér mindent felfalt, akkor elkezdtek gyümölcsöket rágni.

Funny-diet-seafood-W630.jpg

A legtöbb leírás szerint ez egy pocakbarát diéta. Gondolom azért pocakbarát, mert aki kipróbálja az mind pocakos, mert egyébként a gyomorbarát az milyen hülyén hangzik, meg aztán annak még értelme is van. Pocakbarát. Én kérek elnézést! Tovább tanulmányozva a user manual-t, azt találjuk, hogy a 90 nap alatt simán lehet fogyni vele 15-20 kilót. Ugyan arra nem tér ki az evangélium, hogy ez a 15-20 kiló ez miből jön össze és egyáltalán tartalmaz e zsírt, de persze van aki túl izmos és csak izmot akar leadni. Ja, biztos lehet ilyen is, nem? Elméletileg ez egy szétválaszt diéta, ami szerint az különböző tápanyagok más-más közegben szeretnek lebomlani a gyomorban. Van ami savas és van ami lúgos környezetet igényel. Aki ezt nem értené, annak elmondom, hogy ez úgy működik, hogy a gyomor az nagyjából pH 2 körüli értéket tart, mert szereti a fehérjét és ahhoz ez pont jó, no de amikor észreveszi, hogy most egy kanál zabpehely indul meg lefelé, akkor ez a gyomorsav gyorsan távozik és helyette gyomorlúg termelődik. Ezért nem szabad egyszerre fehérjét és szénhidrátot enni, mert akkor a gyomorlúg és a gyomorsav kiegyenlíti egymást és gyomorvíz keletkezik sok gyomorgáz kíséretében. Ha viszont betartjuk a szétválasztást, akkor a pocakunk a barátunk lesz, viszont a húgycsövünk, amin keresztül a felesleges sav és lúg felváltva távozik, miközben mi sikoltozva fetrengünk a budi padlóján nos ő egy darabig nem fog szeretni minket.

Vagy valami ilyesmi....

Nos a diéta egyébként tényleg működik, de nem ezért. Volt kollégám, aki 150 kilósan kezdett bele és 120 volt 90 nappal később. Pedig ő egy egészen egyedi értelmezés szerint szabta testre a diétát, azaz:

  • első nap fehérje nap – húsos pizza, vagy négysajtos,
  • második nap keményítő – mexikói pizza,
  • harmadik nap szénhidrát – sombrero pizza,
  • gyümölcsnap – hawai pizza.

CAB8BFE3E84847CFBF4910158BA483A8.ashx.jpeg

 

Akkor vajon miért működik, és ha működik akkor miért fikázzuk ennyire?

Azért működik, mert ez egy életmódváltás. Elkezdesz odafigyelni arra, hogy mit eszel. A szétválasztás miatt egysíkúvá válik a napi kajád, így nem fogsz belőle annyira nagy élvezettel bezabálni, csökken a kalória beviteled. Ha alacsonyan tartod a fehérje mennyiségét, akkor elkezdesz izmot veszíteni, amit jelentős súlyveszteséget fog okozni mérlegeléskor. A gyümölcsnap szintén kalória gyilkos, nem beszélve a havi egy folyadék napról.

Hogy miért fikázzuk? Egyrészt a fentiek miatt, másrészt mert alapból ilyenek vagyunk, harmadrész meg mert nem értünk hozzá (ehhez sem).

Ha hiszel benne, csináld! Mindenki azt tesz a testével amit akar. A félreértések elkerülése végett, mi csak annyit mondunk, hogy ha jól akarsz kinézni és az egészséged is érdekel, akkor nem biztos, hogy Allah-okat kellene rajzolgatnod és 90 napos diétákkal kínozni magad....

Ja, nem írtam semmit sem a diétáról. Nem véletlenül. Írd be a google-ba, hogy „90 pocakbarát” („” nélkül...) és nyomj egy entert!

süti beállítások módosítása