Ugrás a tartalomhoz
nov. 16. 2014

Még egyszer és utoljára a párválasztási szokásokról

Múlt hét végén egy kérdőívet adtunk a kezetekbe, hogy végérvényesen pontot tegyünk a hamis és felületes kutatási eredmények végére. Volt olyan kutatás, amely szerint a nők szívesebben kötik össze életüket egy kövérebb férfival, mint egy sportosabbal és volt olyan is, amely szerint a kövérebb férfiak jobban teljesítenek az ágyban, mint a fittebbek. Nonszensz… De nem azért, mert az efféle „angol kutatók” vagy „amerikai tudósok” megállapították, hogy…, címszavú hírek igazságtartalma a nullához konvergál, és azért sem, mert egy elfogult testépítő és fitness blog lennénk, hanem már csak azért is, mert aki egy ilyen témában általánosít, az hatalmas baklövést követ el. Ezért a fent említett kutatások eredményét nem konkrétan cáfolni vagy igazolni fogjuk, hanem az összefüggések alapján következtetéseket vonunk le. Nem fogjuk kijelenteni, hogy a fitt férfiak jobbak az ágyban, és azt sem, hogy a nők inkább sportosabb férfiakkal élnek együtt, mert még ha az eredmény maximálisan is erre utalna, mindig akadna kivétel.

maxresdefault.jpg

A kérdőívet majdcsak 300 ember töltötte ki, ami már egy egészen stabil darabszám a mintát tekintve. Vicces viszont, hogy a kérdőív elvileg csak nőknek szólt, de annyira érdekes volt a téma, hogy férfiak is szép számban kitöltötték. Nekik köszönjük, de a kutatásból már az elején kiszűrtük Őket. A véleményüket viszont „megszívleltük”, igaz nem minden esetben:

"A nőkre is lehetne hasonló kérdőívet csinálni."

A kövér férfi örül, hogy van 1 nő az életében... A nők pedig élvezik, hogy irányíthatják a papucsukat.

hülyeség a kérdöiv

Akinek az élete részévé vált a sport annak a családjának is azzá fog válni. Csak idő kérdése és alakulni fognak egymáshoz.

és ez azért van mert a nem fittek inkább papucsok lesznek mert félnek h nem találnak mást mert csúnyábbak.. ezt a cikket meg dugd fel a seggedbe

Mint látjátok nem dugtuk fel, sőt szinte minden második kérdőívet kitöltő hölgy, saját megjegyzésben, bátran és lelkesen tapasztalatait is leírta, ami arra utalt, hogy igenis van értelme a kérdőívnek. Ezekből most nem szeretnénk idézni, mert egyrészt túl személyesek, másrészt az eredmény tükrözi majd ezeket a véleményeket, a cikk közepén pedig nem spoilerezünk.

Eredmények előtt, feltételezünk.

Nem feltételezzük, hogy a fittebb férfiak x,y jellemükben jobbak, mint a kövérebbek vagy fordítva, mert teljesen mindegy, hogy fitt vagy kövér az ember, ha emberileg nem üti meg a szintet. Ez alapján a kutatás ilyen téren véget is ért, mert egy testalkat nem jellemfüggő, nem beszélve az előítéletekről és egyéb saját érdekeket, jövőt és megélhetést befolyásoló tényezőkről (pénzéhes nők előnyben). A kutatást viszont ennek tudatában is ki lehet terjeszteni a párválasztási szokásokra, amelyekre pár hipotézis bizonyításával, könnyen választ kaphatunk.

Ezért,

  • feltételezzük, hogy a válaszadó nők, akik konditerembe járnak, szívesebben választanak magukhoz hasonló sportosabb férfiakat.(H1)
  • feltételezzük, hogy a válaszadó nők fizikai állapota döntően befolyásolja a párválasztási szokásukat.(H2)
  • feltételezzük, hogy a sportot nem űző hölgyek, megbízhatóbbnak/családcentrikusabbnak/lojálisabban vélik a kövérebb férfiakat. (H3)

Eredmények

1.png

1. ábra: a párkapcsolatban élő, valamilyen sportot űző nők partnereinek edzettségi szintje.

2.png

2. ábra: a párkapcsolatban élő, fitt vagy izmos nők partnereinek edzettségi szintje.

Az 1. és 2. ábra igazolni látszik az első feltételezést (H1): a párkapcsolatban vagy házasságban élő, sportoló nők 41%-a, a párkapcsolatban vagy házasságban élő magát fittnek vagy izmosnak valló nők 65%-a él együtt, vele hasonló edzettségi szintű férfival. 

3.png3. ábra: aktív sportot nem űző, párkapcsolatban vagy házasságban élő nők partnereinek edzettségi szintje.

A 3. ábra nem meggyőzően, de szintén igazolni látszik az első feltételezés ellentettjét. Az aktív sportot nem űző párkapcsolatban vagy házasságban élő nők 60%-ban, közepes testalkatú férfival élnek együtt.

4.png4. ábra: az egyedülálló, aktív sportot űző nők elvárásaik a férfiakkal szemben.

 

5.png5. ábra: az egyedülálló, aktív sportot nem űző nők elvárásaik a férfiakkal szemben.

A 4. és 5. ábra alapján,- amellyel a második feltételezésünkre (H2) keressük a választ, - valóban van különbség a sportoló és nem sportoló nők párválasztási szokásaik között. A sportoló nők 81%-a lehetőség szerint, magukhoz hasonló edzettségi szintű férfit választana, míg a nem sportoló nők között igen megosztó az eredmény. Mégis a 43%-os „fittebb, izmosabb legyen” alul marad a külsőségektől inkább eltekintő válaszadók között, akiknél 43%-ban egyáltalán nem a külső a mérvadó, ráadásul 14%-uknál akár/csakis túlsúlyos, mackósabb (is) lehet.

6.png6. ábra: a fitt és kövér férfiak jellemvonása a sportoló és nem sportoló nők szemében.

Az utolsó feltételezésünk (H3) igazolása, az ábra szerint már kérdéses lesz. A sportoló nők egyértelműen kiálltak az ellenkező nemű sporttársaik jelleme mellett, azaz nem vélik a kövér férfiakat se megbízhatóbbnak, se családcentrikusabbnak, sem pedig lojálisabbnak. A nem sportoló nők véleménye igen megosztó volt és csak az utolsó kérdéskör esetében hozták ki a kövér férfiakat előnyösebb helyzetbe. Bár itt is csak pár %-on múlott.

Összességében tehát kiderült, hogy a sportoló nők java, vagy már párkapcsolatban él hasonló sportot űző férfival vagy elvárása a hasonló kondicionális állapot, mint a sajátjáé. Sportot nem űző nők körében pedig az átlagos testalkat a nyerő.

A jellemvonások már megosztóbbak voltak és az eredmény sem szignifikáns, ezért a harmadik, egyben legkérdésesebb hipotézisünket elvetettük. Ennek a feltételezésnek az igazolására ki lehetne tölteni megannyi kérdőívet és bár lehet, hogy egy tulajdonság jobban jellemzi az egyik halmazt és kevésbé a másikat, ettől függetlenül mindig lesznek kivételek, azaz csupán testsúly alapján nem ítélhető meg a férfiak jelleme, a családhoz való viszonya, megbízhatósága és a lojalitása.

süti beállítások módosítása