Ugrás a tartalomhoz
okt. 29. 2014

A Bristol vagy rák diéta

A mai napi diéta nem annyira ismert nálunk. A diéta szót sok esetben a fogyással kötjük össze, pedig csak tudatos táplálkozást jelent, aminek a célja lehet bármi. Ha valaki úgy dönt, hogy megeszik napi 8 BigMac-et, akkor az is egy diéta. Szóval a Bristol, amit rák diétának is hívnak, az sem kifejezetten fogyókúrás céllal lett kifejlesztve. Bristol-ban a Rák Segítő Központ munkatársai hozták létre, rákbeteg részére. A lényege, hogy tisztán kell étkezni, zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, tojás, csirke, sajt, hal, stb.

nutrition-bru2.jpg

Az alapja az a kutatási eredmény, hogy a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák. Igazából ez a diéta nem is foglalkozik a fogyással, sőt egyáltalán a diétázó súlyával, hanem csak arra fókuszál, hogy egy megfelelő táplálkozási tervvel csökkentse a rák kialakulásának kockázatát, vagy segítse a gyógyulást. A diéta segít elkerülni azokat az ételeket, amelyek esetleg elősegíthetik a rák kialakulását, mint például a szénsavas üdítő italok, tejtermékek, vörös húsok és más magas protein tartalmú élelmiszerek.

A tejtermékek kizárásának oka, hogy néhány kutatás azt támasztja alá, hogy azokban az országokban, ahol alacsony a tejtermékek fogyasztása, ott sokkal kevesebb a mellrákos esetek száma. Ez jellemzően az távol keleti régió. Hogy tényleg van-e kapcsolat, vagy ez inkább genetikai adottság, azt mi most itt nem fogjuk eldönteni.

Mivel ez a diéta nem a fogyásra koncentrál, ráadásul a tiszta élelmiszereket helyezi előtérbe, így kifejezetten egészséges, tápanyagokban gazdag táplálkozást tesz lehetővé, így függetlenül attól, hogy mennyire hatásos a rák ellen, mindenkép előnyére válik az alkalmazóinak.

letöltés_1.jpgViszont sajnos, mint minden más rák elleni tevékenységnek, ennek is megvan az a hátránya, hogy hamis illúziót kelthet az alkalmazóiban, hiszen bizonyos típusú rák betegségek kialakulásában csak minimális szerepe van a táplálkozásnak (bőr, torok, méhnyak rák, stb.). Sok más tényező sokkal erősebb hatású, dohányzás, alkohol, napfény, fertőzések, stb., amelyek mellett igazán mindegy,hogy iszunk-e tejet és hogy eszünk-e vörös húsokat.

Azzal, hogy a sót és a cukrot is teljesen kizárja, az ételek kevésbé ízletessé válnak, ami viszont az amúgy étvágytalan rákbeteget nem segíti abban, hogy még több tápanyagot vegyen magához, így erősítve szervezetét.

Összefoglalva ennek a diétának az az előnye, mint a hátránya, hiszen hamis illúziókban ringathatja a betegeket, ugyanakkor fogódzkodót is nyújthat, valamit, amiben bízhat, ami erőt adhat.

A rák egy nagyon komoly téma, amiben nem szeretnénk állást foglalni. Valószínűleg ez a diéta sem egy csodaszer, ráadásul egy olyan országban lett kifejlesztve, ahol igen sok ember szenved táplálkozási zavarokban és az angol konyha is eléggé egysíkú. Viszont mindenképp egy egészséges életmódra nevel és szemben a többi idióta módszerrel ez nem ártalmas.

süti beállítások módosítása