Ugrás a tartalomhoz
aug. 30. 2014

A Barátok közt rendezői szerint a törrött lábra a legjobb a guggolás

Szégyen, nem szégyen, de baromi nagy Barátok közt fan vagyok, kb. 5 éve nézem minden nap, vagy ha elmulasztom, akkor előkeresem a netről és megnézem, hogy bepótoljam, amiről lemaradtam. Aki nem követné az amúgy szinte követhetetlen eseményeket benne, annak itt egy kis brief: Bartha Krisztián (a szemét Bartha Zsolt [Rékasi Károly] öccse) ismét elmegy Irakba Afganisztánba- hivatásos katona lévén -, ahol úgy megbombázzák Őket, hogy egy lábtörés lesz a vége. Krisztián hetekre gipszet kap, aztán az orvos ápolónő barátnőjének hála pár részt kimerítő gyógytorna után a saját kezébe veszi a sorsát és elkezd edzeni, hogy visszakapja az "eredeti" lábait. (akit érdekel a jelenet 10:20-tól megnézheti itt). Mi csak egy momentumot ragadnánk ki belőle egy képpel, forrás: RTL-Klub:

14.jpg

Ami egyből szembetűnő, hogy a profi katona kezében a leggagyibb súlyzókat adták, amik műanyag házban, jellemzően cement-alapú töltelékkel vannak megtömve. Egyetlen jó dolog bennük, hogy olcsók, viszont legalább nagyok és könnyen törnek, minőségileg hozzák azt a szintet, hogy még egy alap átmozgatásra sem adnánk oda egy sosemsportolt lánynak. Itt jeleznénk a kellékesnek, hogy aki csak egy kicsit is komolyabban foglalkozik a testedzéssel, nem fog egy ilyen szemetet hazavinni.

Másik érdekesség az, ahogy Krisztián a súlyzókat tartja. Guggolásnál megszokott, hogy egykezes rúdnál így fogjuk a súlyt, de kétkezesnél 90 fokkal elfordítva stabilabb fogást és jobb súlyelosztást is kapunk, ami a gyakorlat végzése közben jobban kiegyenlít minket, így nem fogunk annyira inogni előre-hátra.

Krisztiánnak a lábszára tört el, a guggolás tökéletes egy fenék-combizom erősítésre és formálásra, de a vádlira ezerféle gyakorlat van, ami jobban megdolgozza, tehát a srác által végzett gyakorlat nem igazán arra való, amire a rendezők szánták.

Bár a felvételen nem látszik tisztán, de érzésünk szerint a kétkezes súlyok kb. 7-7 kilósak lehetnek. Bízunk benne, hogy a 14 kilóval való guggolás nem fárasztotta ki az amúgy harcban edzett afganisztáni veteránt :D

Nagy rajongóként nem mehettünk el ezek mellett a gikszerek mellett és amúgy is szívemen viselem Krisztián sorsát úgyhogy a jövőre nézve azt tanácsolnám, hogy kezdetben végezzen ülő vádligépen gyakorlatokat minimális súllyal. Két hét alatt fokozatosan emelve a terhelést érje el a testsúlyának 70%-át osztott lábon és ha prímán megy a gyakorlat, akkor következő hét végére emelje a terhelést a testsúly 100%-áig. A következő héten térjen át az álló vádli gyakorlatra egyelőre súlyok nélkül és mindkét lábbal egyszerre és ha 1,5 hét után minden rendben van, akkor elkezdheti lábanként, majd plusz terheléssel végezni az adott gyakorlatot. Ha pedig mindenképpen fenékre és combra akar edzeni, akkor inkább a lábtolást válassza.

Krisztián, reméljük hamar meggyógyulsz!

süti beállítások módosítása