Ugrás a tartalomhoz
aug. 27. 2014

Szeptemberben kiderül, ki lesz az év top testépítője

Az idei Mr. Olympia szeptember harmadik hetében kerül megrendezésre, ahol az eddigieknél nagyobb ováció várható, hiszen ez lesz a Joe Weider által alapított 50. megmérettetés az Olympiák történetében.

Elkezdődtek a találgatások és esélylatolgatások, az 50. évfordulóval bevezetett jelige pedig, az „ez lesz mindenidők legkeményebb Olympiája”. Már nem az évek miatt, hanem a versenyzők formáját tekintve. Azért azt tegyük hozzá, hogy kb minden évben ez megy: a legesélyesebbek igyekeznek minél jobban elrejteni formájukat, a feltörekvők pedig próbálják letörni az esélyesek önbizalmát egy-egy publikált képükkel vagy vendégpózolásukkal.

article-0-1BAFFB4F000005DC-570_634x356.jpg

Mi számít?

Méret és arányok. Röviden tömören ennyi, de a mérvadó egyre jobban a méret. Hogy miért arról már volt szó, arról viszont nem, hogy a mérettel nem csak az izomméret, hanem vele arányosan a hasfal mérete is megnőtt.  Ezt a profik próbálják nagyon rutinosan elrejteni, ami az arcirányú pózoknál nem is okoz nehézséget, de a hátsó pózoknál igencsak meglepődnénk, ha a backstage-ből kilesve megtekintenénk egy testépítő látványosan előredomborodott hasfalát.

11sd1m9.jpg

Mert hol vannak már a darázsderekú, vákuum formájú még arányosnak tekinthető győztesek Arnold, de még inkább Zane diadalának idejében. Sehol, legalábbis a profi testépítésben sehol. Mindezek ellenére mi sporttársak minden évben ugyan akkora figyelemmel és érdeklődéssel várjuk az év legrangosabb testépítő eseményét és lenyeljük ezt a csorbát vagy elfogadjuk a „trendet”, mert tudjuk mennyi munka és önfegyelem van benne.

Az idei mezőny (beles)magja:

Phil Heath, USA

Kai Greene, USA

Dennis Wolf, Germany

Shawn Rhoden, USA

Dexter Jackson, USA

Branch Warren, USA

Roelly Winklaar, Curacao

Victor Martinez, Dominican Republic

Esélyek

Aki látta a Generation Iron című dokumentumfilmet, utólag már-már sajnálattal nézett Kai mindennapjaira, figyelembe véve, hogy már sorozatban másodjára maradt alul Phil-el szemben.  Talán Ő az, aki a filmben a legszerényebb körülmények között készült a 2012-es Olympiára. Vagy csak ezt a látszatot keltette? Gyalog ment edzeni és alig fért be a konyhájába. Semmiképp nem esnék most anyagi elemzésekbe, de a predátornak is vannak támogatói és tény, hogy nincs menő vállalkozása, mint Phil-nek vagy előkelő tanyája, mint Branch Warren-nek, de ha már anyagi nehézségekről kellene beszélni, akkor inkább Víctor Martínez az, akinek a börtönbüntetés letöltés után újra stabilizálni kellett az anyagi helyzetét. Azóta persze eltelt majdcsak két év: Kai ismét alul marad Phil-el szemben, Jay Cutler a bicepszakadását nyögve csoda, hogy felért a 6. helyre, Martinez épp hogy lecsúszott a díjazottak helyéről, Dennis Wolf pedig meglepetést okozott a bronzéremmel.

Januárban Jay bejelentette hogy nem kíván indulni a 2014-es Olympián, ezért vele már nem kell számolnunk. Branch felkészülési fotóiból ítélve, nem hozza 2009-es eddigi legütősebb formáját és úgy tünik kezd kiöregedni, míg Dexter Jackson és Roelly Winklaar stabil középmezőnybe sorolható ahogy ebben az évben már V. Martinez is, a bronz pedig ezúttal inkább Shawn Rhoden felé húz a tavalyi megleptetés Dennis Wolf helyett. Kai formája - ha sikerült kellően beszáradnia - pedig lesz annyira ütős, hogy ne kelljen belőle mártírt csinálni és van annyira rutinos, hogy ez évben legyőzhesse a számomra még így is favoritnak számító Phil-t. Természetesen idén is előfordulhat meglepetés, figyelembe véve a mezőny erősségét és mert közvetlenül a verseny előtti formát csak kevesen teszik közzé. A fentiekben említett sorrend tehát csupán esélylatolgatás és a tavalyi Olympia tapasztalataiból alkotott papírforma szerinti sorrend. 

a546fc661224.jpg

De, hogy vajon lesz e idén trónfosztás vagy meglepetés az csak szeptember 21-én derül ki.

süti beállítások módosítása