Ugrás a tartalomhoz
júl. 26. 2014

Testépítők kisfaluja India szívében

Létezik egy Asola-Fatehpur Beri nevű kisfalu valahol India szívében, amely a testépítés egykori háborítatlan (natural) múltját idézi. A helység több mint 1000 testépítőnek ad otthont, ami főként azért érdekes, mert a kisfaluban mindösszesen 3500-an élnek, ahol a 18-55 korú férfiak 90%-a foglalkozik testépítéssel, sőt mi több nagy részük kidobóként vagy biztonsági őrként dolgozik Új-Delhiben. 

120903.jpg

A kisfaluban már fiatalkorban elindul egy tudatos nevelés a biztonsági munkaszolgálat irányába, amit leginkább az egykori görög neveléshez lehetne hasonlítani, egyetlen nagy különbséggel, hogy ezek a kissrácok önszántukból, apjukra felnézve kezdik el a testi edzéseket. 

„Ha egyszer nagy leszek, úgy akarok kinézni, mint apu és biztonsági őr vagy kidobó szeretnék lenni!” 

 - mondta a 13 éves kisiskolás Keshav Tanwar.

Jelenleg 200 kisfiú él a faluban, és noha nekik még nincs lehetőségük az újabb építésű edzőtermekbe átjárni Delhibe, mégis a testedzést nem elhanyagolva, ám másik módját választva birkózással töltik ki a szabadidejüket.

120906.jpg

Óriási kérdés viszont, hogy vajon mit esznek egy ennyire elszegényedett faluban, az ennyire minőségi ételeket megkövetelő sportot űző emberek, ahol a megélhetést az állattenyésztés mellett csupán a férfiak nagyvárosi kidobós munkája jelenti. 

Nos, a falu edzője Vijay Pahelwan erről is gondoskodik, és az alábbiakból állítja össze az ajánlott napi kalória bevitelt:

  •          3-4 liter tej
  •          egy tucat banán
  •          1,5 kg túró
  •          1-2 liter mandulatej (lefekvés előtt)
  •          0,5 kg cheeku (egyfajta gyümölcs)

120907.jpg

A fiúk edzése naponta kétszer, egyszer reggel és egyszer este 2-3 óráig tart. Vannak, akik kifejezetten csak edzenek és vannak, akik nagyobb álmokat szőve a birkóban látják olimpiai jövőjüket.  A falu lakói függetlenül, hogy testépítők vagy nem, elzárkóznak mindenféle káros szenvedélytől. Vijav szerint még az is ritka, aki dohányzik. Nincsenek válások, nincs szükség ügyvédre, de még orvos sincs a faluban. 

 

süti beállítások módosítása